maritbet girişmaritbet
TOKİ'nin restorasyon kredisi başvuruları yarın başlıyor!

TOKİ'nin restorasyon kredisi başvuruları yarın başlıyor!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) tarihi yapılar için restorasyon kredisi başvuruları yarın başlıyor.

TOKİ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, İdare, unutulmaya yüz tutan, yıkılma ve yok olma tehlikesi bulunan tarihsel değerleri, restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırıyor.

Özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetindeki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması durumunda kredi veriliyor.

Kredi üst limiti 140 bin lira

TOKİ, 2005 ve 2006'da sağladığı 75 bin lira kredi üst limitini 2010'da 80 bin, 2011'de 90 bin, 2012'de 105 bin, 2013'te 115 bin, geçen yıl 125 bin lira olarak belirledi. 

Bu sene için de üst limiti 140 bin liraya çıkaran İdare, 2015 restorasyon kredisi başvurularını 1-30 Nisan arasında kabul edecek.

Her bir proje için keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 140 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek. Başvuru için özel mülkiyetteki yapıların, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurullarınca alınan "tescil" kararı ve onaylı rölöve ile restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.

Kent dokusunun iyileştirilmesine yönelik projelere öncelik

Kredilerde özelikle tarihi kent dokularının iyileştirilmesine yönelik ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecek.

Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının, mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önüne alınacak.

Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması gerekiyor.

10 yılda 588 kültür varlığına kredi desteği

Restorasyon kredisi uygulamasını 2005'te başlatan TOKİ, 10 yılda 588 kültür varlığına kredi desteği verdi. Bunlardan 386 taşınmaz kültür varlığının restorasyonu tamamlanarak, İdare tarafından geçici kabulü gerçekleştirildi.

İdarenin bugüne kadar kredilendirdiği projeler, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin ile çeşitli ilçe ve beldelerde yer alıyor.

"Büyük bir kültürel zenginliğin mirasçılarıyız"

TOKİ Başkanı Ergün Turan, konuya ilişkin, "Kadim bir coğrafyada, büyük bir kültürel zenginliğin mirasçısıyız. Kültürel ve sosyal hayatta olduğu gibi mimari alanda da bu zenginlik yaşantımızın içinde" ifadelerini kullandı.
Coğrafyanın sunduğu mimari zenginliğe işaret eden Turan, bu çerçevede yıkılma ve yok olma tehlikesi bulunan tarihsel değerlerin gelecek nesillere kazandırılması amacıyla restorasyon kredileri sağladıklarını kaydetti.

Turan, TOKİ'nin bugüne kadar 588 restorasyon projesi için 52 milyon 834 bin 860 lira tahsis ettiğini bildirdi.

Başvuru şartları internet sitesinde

Başvurular, TOKİ'ye bizzat yapılabileceği gibi İdare'nin İstanbul hizmet binası adresine kargo ve diğer posta araçlarıyla da gerçekleştirilebilecek.

Başvuru için istenilen bilgi ve belgeler "www.toki.gov.tr" adresindeki "faaliyetler-krediler-restorasyon kredileri" linkinden görülebilecek.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ’den restorasyon kredisi
  • 07.02.2012 15:43

TOKİ’den restorasyon kredisi

TOKİ tarihi binaları olanların restorasyon kredisi başvurularının bugünden itiba ...

TOKİ’nin restorasyon yaptığı projeler!
  • 23.08.2016 14:17

TOKİ’nin restorasyon yaptığı projeler!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Uşak, Kas ...

TOKİ restorasyon kredisini 170 bin liraya çıkardı
  • 24.03.2018 10:31

TOKİ restorasyon kredisini 170 bin liraya çıkardı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, TOKİ'nin restorasyon ...

TOKİ restorasyon kredisine 75 proje için başvuruldu!
  • 03.05.2017 11:34

TOKİ restorasyon kredisine 75 proje için başvuruldu!

TOKİ'nin tarihi eserlerin restorasyon için verdiği krediye bu yıl 75 proje başvu ...

TOKİ, restorasyon kredisi başvurularını ne zaman alacak?
  • 04.04.2017 14:28

TOKİ, restorasyon kredisi başvurularını ne zaman alacak?

TOKİ, restorasyon işlemleri için kredi başvurularını 3 Nisan 2017 ile 28 Nisan 2 ...

TOKİ, restorasyon kredilerini 150 bin TL'ye çıkardı
  • 08.04.2016 16:16

TOKİ, restorasyon kredilerini 150 bin TL'ye çıkardı

Restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırmayı hedefleyen TOKİ, restora ...