maritbet girişmaritbet
TOKİ’den İspanyol modeli konutlar

TOKİ’den İspanyol modeli konutlar

TOKİ İspanyol modelini ilk kez nerede uygulayacak?

Kaynak: Nihal YUVACAN / VATAN

TOKİ, Bodrum Ortakent'teki Hazine'ye ait 1 milyon metrekarelik araziyi devralmak için Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu'na başvurdu. Devir kararının 1.5 ayda netleşmesi bekleniyor. TOKİ, yüzde 30 emsal çıkması halinde yabancılara satmak üzere arazide 3 bin konut inşa edebilecek
 
Maliye Bakanlığı'nın yaklaşık 3.5 yıldır üzerinde çalıştığı yabancılara mülk satışında İspanyol modeli, hayata geçmeye çok yaklaştı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Bodrum'un en merkezi bölgesi olan Ortakent Yahşi'de ilçenin en korunaklı ve bakir bölgesinde Hazine'ye ait olan 1 milyon metrekarelik arsada 'İspanyol modeliyle' lüks konut üretip yabancılara pazarlamayı planlıyor. TOKİ, doğal sit alanı olan ve imara açık olmayan arazinin devrine izin almak için Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu'na kısa bir süre önce başvurdu. Devir kararının 1.5 ayda netleşmesi bekleniyor. Ortakent Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, “Eğer TOKİ'ye yüzde 30 emsal verilirse 3 bin konutluk proje üretilebilecek” diye konuştu. Bölgede 100 metrekarelik bir dairenin en az 200 bin TL'den satıldığını söyleyen Şahbaz, “TOKİ'nin projesinde de fiyatlar en az 500 bin liradan başlar” dedi.
 
İspanya'da 2 milyon adet konut satıldı
İspanya uyguladığı sistemle yabancılara bugüne kadar 2 milyon adet konut sattı. Sitelerin kurulduğu bölgenin çevre düzenlemesi ve altyapı yatırımlarının da yapımcı firma tarafından gerçekleştirildiği sistemde, golf alanlarında inşa edilen villalar da yabancılara 1 ile 3 milyon dolar arasında değişen bedellerle satıldı.
 
‘Haksız rekabete neden olacak'
TOKİ'nİn projesi Bodrumlular arasında endişe yarattı. Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, devrin gerçekleşmesi halinde ilçede haksız rekabetin yaşanacağını belirterek, “Bodrum'da konut sektöründe yaşanan durgunlukla fiyatlar yüzde 50 düşerken, stokta biriken konut sayısı 10 bine ulaştı. 15'in üzerinde firma iflas etti. Böyle bir tablo varken TOKİ'nin bedelsiz araziyi devralarak lüks bir proje başlatması, haksız rekabete neden olacak” dedi. 
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz