maritbet girişmaritbet
TOKİ'den Gaziantep'e 50 bin konutluk proje!

TOKİ'den Gaziantep'e 50 bin konutluk proje!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Gaziantep'te 50 bin konutluk yeni yatırımın startını verdiklerini açıkladı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, artık TOKİ'nin sadece konut değil, master planlı büyük yerleşim projeleri hayata geçirdiğini belirterek, Gaziantep'te hayata geçirilen 50 bin konutluk projeyle ilgili, "Bu büyüklükteki bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen bir proje olma özelliğiyle, ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından da ilktir ve bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesidir" dedi.

Turan, 50 bin konut yapımını öngören "Gaziantep Kuzey Şehir Projesi" tanıtım toplantısındaki konuşmasında, 2002 yılından bugüne kadar TOKİ tarafından projelendirilen konut sayısının 685 bin rakamına ulaştığını söyledi. 

Yıllık ortalama 50 bin konut üreten bir yapıya sahip olduklarını ifade eden Turan, TOKİ'nin konut üretimindeki yüksek tecrübesini yeni bir safhaya taşıdığını, bundan böyle idarenin sadece bina inşa etmekle yetinmeyeceğini ve yeni yerleşim alanları kuracağını vurguladı.

Konut üretimindeki yüksek tecrübelerini sadece bina inşa etme aşamasından, yeni yerleşimler, yeni şehirler kurma ölçeğine getirdiklerini belirten Turan, "Artık TOKİ sadece konut değil, master planlı büyük yerleşim projeleri hayata geçiriyor. Ülkemizin farklı şehirlerindeki büyük konut alanlarında yürüttüğümüz uygulamalarımızı bir mega proje olan 'Yeni Yerleşimler, Yenilenen Şehirler Projesi' ile farklı bir safhaya taşıdık" diye konuştu.  

Gaziantep'te hayata geçirilecek projenin, 8,5 milyon metrekarelik alanda 50 bin konutluk bir çalışmayı içerdiğine işaret eden Turan, bu projenin adeta yeni bir kent inşası anlamında geldiğini vurguladı.
Gaziantep'te hayata geçirilen çalışmayı çok önemsediklerini dile getiren Turan, şöyle devam etti:

"Bu büyüklükteki bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen bir proje olma özelliğiyle, ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından da ilktir ve bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesidir. Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'ni sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla tasarımcılar, şehir plancıları, sosyologlar, mimar ve mühendislerce çok boyutlu olarak planladık. Fiziki nitelikleri kadar ekonomik, kültürel ve sosyal ölçeklerini inceleyerek projelendirdiğimiz çalışma Gaziantep için hayırlı olsun."

Böylesine büyük bir projeyi Gaziantep'te hayata geçirmelerinde Gaziantep'in büyüyen sanayisiyle Türkiye'nin lokomotif şehirlerinden birisi olma özelliğinin etkili olduğunu aktaran Turan, "Doğa ve çevreden mimariye, sosyal altyapıdan ulaşım ağlarına, nüfus artış hızından yıllık konut ihtiyacına kadar pek çok parametreyi, 50 bin konutluk alanda eşzamanlı üretilmiş bir çalışma planında buluşturduk. Her profilden ve her yaş grubundan insanımızın, eğitimden sağlığa, sosyal yaşamdan ulaşıma, tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak kaliteli bir yaşam alanı kurguladık" dedi.

300 bin nüfus barınacak

300 bin nüfuslu Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin 2023 yılına kadar aşamalı olarak tamamlayacağını belirten Turan, projenin kentin mevcut yerleşimleriyle güçlü bağları olacağını bildirdi.
Ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez niteliğine sahip olacak projenin sıcak, samimi, insan ilişkilerinin ön planda olduğu 300 bin nüfusu barındıracak yeni bir yerleşim bölgesinin olacağını belirten Turan, projenin ilk etabında 3 bin konut üretimi yapılacağını kaydetti.

OSB çalışanlarına özel kontenjan

Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nde, dar ve orta gelir grubu vatandaşların yanı sıra, konut ihtiyacı bulunun Organize Sanayi Bölgesi çalışanları için özel kontenjan ayrılacağını dile getiren Turan, projenin geleneksel mahalle kültürü ve komşuluk ilişkileriyle toplumun tüm demografik zenginliklerini bir arada barındıracağını sözlerine ekledi.

Projenin aynı zamanda, şehirlerin yerel dokusunu sosyal konut üretimlerine yansıtma hedefiyle "TOKİ Yerel Mimari Uygulama" konsepti geliştirildiğini hatırlatan Turan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gaziantep için kurgulanan modelde, geleneksel Antep Evi'nin bir avlu etrafında şekillenmiş mimari unsurlarına yer veriliyor. Bir mahalle kurgusu içinde, mahallenin yeşil alanla çevrelenmesi, farklı ölçeklerde meydanların oluşturulması, araç yollarının sınırlandırılması, engellilerin kullanımını da içeren otoparklarla, ulaşım ağının ağırlıklı olarak yaya öncelikli ele alınması, projenin temel tasarım ilkelerini oluşturuyor. Cami, mahallenin merkezinde ticari ve diğer fonksiyonlarla ilişki içinde kurgulanırken, zemin katlarda manav, kasap, bakkal gibi esnafın hizmet vereceği geleneksel sokak yaşamından esinlenilen alışveriş alanları da proje tasarımı içinde yer alıyor."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ'den Gaziantep'e 2 bin 429 konutluk yeni proje!
  • 26.06.2022 15:43

TOKİ'den Gaziantep'e 2 bin 429 konutluk yeni proje!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

TOKİ Gaziantep Kuzey Şehir proje galerisi
  • 12.06.2018 14:58

TOKİ Gaziantep Kuzey Şehir proje galerisi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından “Yeni Yerleşimler, ...

TOKİ’den Gaziantep'e 596 konut!
  • 27.07.2017 10:55

TOKİ’den Gaziantep'e 596 konut!

TOKİ tarafından Gaziantep’in Islahiye İlçesi, Fevzipaşa Mahallesi’nde inşa edile ...

TOKİ'nin Gaziantep'de yapacağı 807 konut!
  • 17.10.2016 17:27

TOKİ'nin Gaziantep'de yapacağı 807 konut!

TOKİ tarafından Gaziantep’in Şehitkamil İlçesi Beylerbeyi Mahallesi’nde 492 ve 3 ...

Gaziantep'de inşa edilen projeler, TOKİ imzasını taşıyor!
  • 20.07.2016 15:06

Gaziantep'de inşa edilen projeler, TOKİ imzasını taşıyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) Gaziantep'de inşa ettiği konutlar. ...

TOKİ Gaziantep'te 20 bin 813 konut teslim edildi
  • 01.04.2021 11:57

TOKİ Gaziantep'te 20 bin 813 konut teslim edildi

TOKİ, Gaziantep'te son 19 yılda yapımına başlanan 23 bin 603 konutun 20 bin 813' ...