maritbet girişmaritbet
TOKİ mahalle konseptine döndü

TOKİ mahalle konseptine döndü

650 bin konut inşa eden TOKİ, 2015 yılı hedefini 50 bin konut olarak açıkladı. Mahalle konseptine dönen TOKİ, "Nitelikli sosyal konut" üretecek


ESD ÖZEL - TOKİ Başkanı M. Ergün Turan 2015 İstanbul yatırımlarını ve kurumun 2023 vizyonunu Emlaktasondakika'ya değerlendirdi.
"TOKİ Kuruluş felsefesine uygun olarak özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın konut beklentisini karşılamada bir “dost eli” anlayışıyla hizmet verdi. Bundan sonra da tüm çalışmalarımızda birincil hedef kitlemiz alt ve orta gelir gruplarıdır; bu gruplara dönük nitelikli sosyal konut üretimidir" diyen Ergün yeni hedeflerini anlattı. 
"Bugün itibariyle TOKİ'nin ürettiği konut sayısı 650 bin civarında. Bu konut üretimi açısından dünya ölçeğinde de önemli bir rakam. İstanbul ise kentsel dönüşüm ve diğer uygulamalarımız için çok önemli. İstanbul'un hem kentsel dönüşümü hem de yeni projeler anlamında hep içinde olacağız. 62. Hükümetimizle birlikte, Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, ülkemiz gibi idaremiz için de yeni vizyonu ortaya koydu. Bu Yeni Vizyonun temel hedefi, şehirlerimizi 2023'e ve geleceğe hazırlamaktır."

TOKİ ‘‘dost eli'' bir kuruluştur

Bildiğiniz gibi, idaremiz özellikle dar gelirli vatandaşlarımız için çok önemli bir misyonu yerine getirdi. Kuruluş felsefesine uygun olarak özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın konut beklentisini karşılamada bir “dost eli” anlayışıyla hizmet verdi. Bundan sonra da tüm çalışmalarımızda birincil hedef kitlemiz alt ve orta gelir gruplarıdır; bu gruplara dönük nitelikli sosyal konut üretimidir. 

2015 yılı hedefimiz 50 bin konut

2002 yılında halkımızın acil barınma ihtiyacına dönük konutlar üretiyorduk ama bugün gelişmişlik standartlarına bağlı olarak talep ve beklentiler gelişti, her açıdan bir üst seviyeye çıktı. Paydaşlarımızın bu konudaki geri bildirimleri de gösteriyor ki 12 yıl önce insanlarımıza mutluluk veren projeler bugün aynı ihtiyacı karşılayamıyor. Bugün sadece birer barınma merkezi aramıyoruz, sosyal yaşam alanı, konfor alanları arıyoruz ve yaşam alanlarımızın bizi yansıtmasını, değerlerimizi, alışkanlıklarımızı, kültür kodlarımızı taşımasını bekliyoruz. Bu nedenle, TOKİ nitelikli sosyal konut üretimi yaparken toplumsal ve kültürel kodlarımızı taşıyan, yerel mimari unsurları yansıtabilen projeler üzerinde çalışıyoruz.
Bugün görüyoruz ki toplumumuzda dayanışma kültürünü yaşatma arzusu var. Oturduğumuz semtlerde, “çevreden yalıtılmış” siteler kurduğumuzda, ilişkiler zayıflıyor, dışımızdaki hayata yabancılaşıyoruz.
Hepimizin aradığı; bu topraklara ait olan, farklı gelir gruplarının aynı semtte buluştuğu, semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, “mahalle kültürü” kavramında vücut bulan, dayanışmayla mutlu olacağımız sosyal yaşam alanları.
Huzur bulduğumuz bu geleneksel yaşam kültürünün modern şehirlerimizde hayat bulması için, TOKİ olarak bundan böyle, üreteceğimiz konutların sadece nicelikleriyle değil, nitelikleriyle de ilgiliyiz. Biz bunu  “mahalle konsepti” olarak tanımlıyoruz.  

Kayabaşı örnek olacak

Örnek vermek gerekirse; idare olarak İstanbul'da en yoğun olduğumuz yer olan Kayaşehir'de yürütmekte olduğumuz 2618 konutluk proje, TOKİ'nin bundan sonra takip edeceği mahalle konsepti içinde, sosyal ihtiyaçlara yanıt veren projeler üretme yaklaşımının önemli bir adımı…
Bu projeyle, içinden cadde geçen, etrafında tek katlı dükkanların, bisiklet yollarının, spor alanlarının, caminin ve çarşının olduğu; büyük bir meydana açılan, meydanda kafe ve restoranların bulunduğu “çevre unsurunun sadece yeşil ile değil çok boyutlu olarak kurgulandığı” bir mahalle konsepti göreceksiniz. Bu konseptteki projelerimizde, 0-5 yaş okul öncesi çocuk grubundan üniversite gençliğine, kadınlardan erkeklere, tüm nüfus profillerine dönük sosyal ihtiyaçlar düşünüldü.
 
Emlaktasondakika

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...