maritbet girişmaritbet
TOKİ büyük yeniliğe gidiyor!

TOKİ büyük yeniliğe gidiyor!

Tek tip olarak yapılan TOKİ konutları yeni projelerle değişiyor


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından geçen yıl düzenlenen 'Konut Tasarımı Ulusal Mimari Fikir Proje Yarışması'nda dereceye giren çalışmalar uygulamaya geçti. Engelsiz yaşam ve yeşil çevreyi ön plana çıkaran ödüllü proje, ilk olarak İstanbul Kayabaşı'nda 840 konutta hayata geçiyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, toplu konut üretiminde değişimin zamanının geldiğini söyledi.

Ödüllü projelerin toplu konut yatırımlarında hayata geçirilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ürettikleri konutlardaki mimari kaliteden dolayı zaman zaman eleştiri aldıklarını belirterek, "Ülkemizdeki konut açığını kapatmak için gece gündüz çalışıyoruz. TOKİ'nin ürettiği konutların hepsinde deneyimli mimarların imzası var. Hızlı konut yaptığımız için şimdiye kadarki tek tip konutlar biraz zorunluluktu. Ancak bunu değiştirmenin zamanı geldi" şeklinde konuştu.
 
Bayraktar, bundan sonra mimari kalitenin artırılması için çalışmalar yapacakların belirterek, bu konuda ODTÜ, İTÜ ve YTÜ gibi üniversitelerle işbirliği içinde olduklarını söyledi. Meslek odalarına da bir çağrıda bulunan Bayraktar, herkesin taassubu bırakarak yapılan işleri katkı sağlamasını istedi.
 
TOKİ konutlarına getirilen 'tek tip' eleştirilerini dikkate alan İdare, toplu konut alanlarında yeni bakışlardan yararlanmak amacıyla Şubat-Mayıs 2009 tarihleri arasında Konut Tasarımı Ulusal Mimari Fikir Proje Yarışması düzenledi. Üniversitelerin ve sektörde faaliyet gösteren mimarların fikir ve projelerini değerlendiren TOKİ, yarışmaya katılan 90 projeden 8'ini uygulanmak üzere satın aldı. TOKİ, söz konusu çalışmalar arasında yer alan Dr.Y.Mimar Özgür Bingöl ve ekibinin projesini İstanbul Kayabaşı Toplu Konut Projesi'nde uygulamaya soktu.
 
Projede çevre dostu ögeler öne çıkarken özellikle engelliler için yaşamı kolaylaştırıcı önlemler alınıyor. Estetik kaygıların öne çıktığı projede, engelliler için güvenli bir çevre ile herkes için bol yeşil alan oluşturuluyor. Asansörlerin boyutları engelliler dikkate alınarak tasarlanırken, blok girişlerinde engelli rampası bulunuyor. Ayrıca otoparklarda tekerlekli sandalyesinden inen bir kişinin, oturduğu binaya rahatlıkla ulaşabilmesi için açık alan düzenlemesi yapılıyor. Kayabaşı'nda uygulamaya sokulan projede 'yeşil bina' kavramı tam olarak hayata geçiriliyor. Yerleşim planında kat sayısı arttırılarak açık alanların olabildiğince fazla olması tercih ediliyor.
 
Güneş enerjisinden yararlanabilmek için çatılara güneş pilleri yerleştiriliyor ve buradan elde edilen elektrik enerjisiyle binanın ortak alanlarındaki elektrik ihtiyacı karşılanıyor.
 
KOMŞULUK KÜLTÜRÜ YENİDEN DOĞUYOR
TOKİ tarafından uygulamaya sokulan ödüllü projede komşuluk ilişkilerini güçlendirecek bir tasarım benimseniyor. Her bir yapı adasının bir mahalle ve komşuluk birimi olarak ele alındığı projede, iki yapı adasının ortasında bir ortak yaşam alanı tasarlanıp peyzaj düzenlemelerine gidilerek ve çocuklar için alanlar oluşturularak mahalle havası veriliyor.
 
Toplu konut alanlarında şimdiye kadar tüm blokları aynı renge boyayan TOKİ, yeni projede bu uygulamadan vazgeçiyor. Kayabaşı Projesi'nde yerleşim yerinin fiziksel kimlik sorunu göz önünde bulundurularak blokların farklı renklerde olması gözetiliyor. Açık alan düzenlemelerinde sade, doğal ve kır yüzeyini anımsatan peyzaj anlayışının uygulanması ve yayaların sert yüzeylerle; doğal-yapay taş kaplama, asfalt ile asgari seviyede temas etmesi esas alınıyor. Çatılar yeşil zeminle kaplanarak, yüksekte oturan bir kişi aşağıya baktığında yeşilden başka bir şey görmeyecek.
  • Etiketler:

Yorum Yaz