maritbet girişmaritbet
Moğolistan’dan TOKİ’ye davet geldi! Uydu kentler yapın!

Moğolistan’dan TOKİ’ye davet geldi! Uydu kentler yapın!

Moğolistan’dan, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ)ülkelerinde,TOKİ muadili kurum oluşturulması için destek ve uydu kent inşası talebi geldi

Moğolistan'dan, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ)ülkelerinde,TOKİ muadili kurum oluşturulması için destek ve uydu kent inşası talebi geldi. Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı R. ErdeneburenRavjikh'in, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel'i ziyaretinde, Moğolistan'a TOKİ benzeri kurum kurulması için “Know how” desteği sağlanması ve TOKİ'nin uydu kent kurması konusu ele alındı. Konuk Müsteşar Ravjikh, “Türkiye'nin Moğolistan'da bir-iki uydu kent kurmasını istiyoruz. Bizim tüm kaynağımız yer altında.” dedi. Ravjikh, konut yapımı ile ilgili Türkiye'nin kredi temininde destek olması talebinde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan ayında Moğolistan'a yaptığı ziyarette, Moğolistan'ın yeniden yapılanma sürecinde, TOKİ tecrübelerinin paylaşılması gündeme gelmişti. Başbakan Erdoğan'ın temaslarının ardından Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı R. Ravjikh,TOKİ Başkanı Karabel'i, İdarenin Bilkent'teki merkezinde ziyaret ederek TOKİ'nin konut üretim ve finansman modeli hakkında bilgi aldı.

Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine geldim”

Ravjikh, “Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan ‘Bizim çok büyük tecrübemiz var. Bizim müteahhitlerimiz çok iyi. Toplu konut sistemini bizim gibi yapmanızı tavsiye ediyoruz. Kaynak konusunda da konuşuruz. Ne büyüklükte birçalışma yapmak istediğinize karar verip Türkiye'ye gelin' dedi. Ben o konuşmalarımız üzerine geldim" ifadelerini kullandı.

“5-6 uydu kent yapmak istiyoruz”

Moğolistan'da kentsel dönüşüm koordinatörü olarak görevlendirilen Ravjikh,TOKİ Başkanı Karabel ile görüşmesinde; "Müteahhit firmalarımızın üretim kapasitesi yıllık 10 bin konut yapabilecek güçte. Bunu yükseltmek için altyapıyı hazırlıyoruz. 5-6 yerde uydu kent yapmak istiyoruz. Uydu kentlerden en azından bir ikisinin Türkiye tarafından yapılmasını istiyoruz. Uydu kentler için araziyi biz hallederiz ancak finansmanını nasıl halledeceğiz? Şu anda bütün kaynağımız yer altında." önerisi üzerine TOKİ Başkanı Karabel, TOKİ'nin muadili bir oluşumunun Moğolistan'da gerçekleştirilebilmesi ile ilgili teknik desteğin sağlanabileceğini bildirdi. Karabel, uydu kent oluşturulması ile ilgili olarak finansmanın temininin gerektiğini, yerel piyasa şartlarının incelenmesi sonucunda, kurum olarak bağlı bulunduğumuz Sayın Başbakanımıza bilgi arz edilmesini müteakip verilecek talimat doğrultusunda çalışmaların başlayabileceğini söyledi.

Venezuela'ya petrol karşılığı konut

“Venezuela'da petrol ürünleri karşılığı konut inşa edilmesi ile ilgili Sayın Hugo Chavez'in vefat etmesi üzerine proje şimdilik öylece kaldı.” diyen TOKİ Başkanı Karabel, Venezuela örneğinde olduğu gibi konut talebinde bulunan diğer ülkelerle de benzer anlaşmaların ilgili Bakanlık ve kurumlarla yapılabileceğini dile getirdi.

Konuk Müsteşar Ravjikhde ele alınan konuları teknik, finansal ve hukuki bazdadaha detaylı görüşmek üzere TOKİ'den bir heyeti Moğolistan'a davet edeceklerini ifade etti.

Moğolistan'a TOKİ örneği

Heyetler arası görüşmede, Moğolistan'da TOKİ benzeri bir kuruluşun oluşturulması da gündeme geldi. Ravjikh, konut üretimi için Türkiye'den kredi temin etmek istediklerini ifade ederek,mortgage sistemini de kullanarak, TOKİ'nin ülkelerinde örnek sayılacak bir proje gerçekleştirmesini istedi. TOKİ Başkanı Karabel, kapsamlı bir rapor ile birlikte teknik destek sağlanacağını, Moğolistan'da yapılması düşünülen uydu kent uygulamalarına ilişkin olarak da kaynak veya kredi temini yönünde yurt içi ve yurt dışı olanakların hem kendi ülkelerince hem de Türkiye şartlarında araştırılıp bu konuda alternatif öneriler hazırlanabileceğini dile getirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Moğolistan ile en az 500 milyon dolarlık bir (ticaret hacmi) hedef belirlememiz gerekiyor"
  • 13.03.2023 15:06

"Moğolistan ile en az 500 milyon dolarlık bir (ticaret hacmi) hedef belirlememiz gerekiyor"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "En az 500 milyon dolarlık bir (ticaret hacmi) hedef ...

Ahmet Haluk Karabel TOKİ projelerini anlatıyor
  • 28.11.2013 14:04

Ahmet Haluk Karabel TOKİ projelerini anlatıyor

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Mahall Ankara projesi ve TOKİ'nin yeni projele ...

DEPREM BÖLGESİNE TOPLU KONUT MÜJDESİ
  • 24.01.2012 17:50

DEPREM BÖLGESİNE TOPLU KONUT MÜJDESİ

Toki Başkanı Ahmet Haluk Karabel, deprem ile yıkılan Van’ın yeniden yapılandırıl ...

BAŞBAKANDAN KENTSEL DÖNÜŞÜM İNCELEMESİ
  • 13.01.2012 16:49

BAŞBAKANDAN KENTSEL DÖNÜŞÜM İNCELEMESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kentsel dönüşüm alanlarındaki TOKİ yapılarını ince ...

Karabel, örnek konutları inceledi
  • 24.11.2011 16:49

Karabel, örnek konutları inceledi

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Van için üretilen örnek konutta incelemelerde ...

Moğolistan'da Türk HNC'ye çevrecilik ödülü!
  • 30.01.2016 16:16

Moğolistan'da Türk HNC'ye çevrecilik ödülü!

HNC, Moğolistan'da en iyi çevre dostu yatırımcı ödülüne layık görüldü. ...