maritbet girişmaritbet
Megakentte dev bir kent

Megakentte dev bir kent

TOKİ'nin Kayaşehir'de hazırlıklarını sürdürdüğü, cumhuriyet tarihinin en büyük toplu konut projesi tamamlandığında 250 bin kişinin yaşayacağı devasa bir şehir ortaya çıkacak. Güneş enerjili konutların anahtar teslimi de başlıyor

Kaynak: Mediha Olgun / Sabah

TOKİ'nin Kayaşehir'de hazırlıklarını sürdürdüğü, cumhuriyet tarihinin en büyük toplu konut projesi tamamlandığında 250 bin kişinin yaşayacağı devasa bir şehir ortaya çıkacak. Güneş enerjili konutların anahtar teslimi de başlıyor.

Bir süre öncesine kadar adı Kayabaşı Toplu Konut Projesi'ydi. Satın alan vatandaşların da yoğun isteği üzerine Kayaşehir olarak değiştirildi. Atatürk Olimpiyat Stadı'nın kuzeyinde, Sazlıdere barajının güneyinde Bahçeşehir'le Başakşehir'in arasında yer alıyor. Atatürk Havalimanı'na 16, Boğaziçi Köprüsü'ne 24 kilometre uzaklıkta. Proje 11 milyon 300 metrekarelik bir alanda kurulu. 2.5 milyon metrekaresi yeşil alan olarak planlandı. Kişi başına düşen yeşil alan 36 metrekare. Ağaçlandırılacak alan 160 bin metrekare. Rekreasyon alanı 550 bin metrekare. 65 bin konutluk bir proje. Bittiğinde 250 bin kişi yaşayacak. Bu proje uydukent anlamında bugüne kadar Türkiye'de yapılan en büyük proje. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadarki uydukentler içinde en büyüğü. Ataköy'ün 3 katı büyüklüğünde. 81 ilin yarısından daha fazla nüfusu olacak.

SELİMİYE'NİN KÜÇÜĞÜ
TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanı Niyazi Özdemir, "Böyle projeleri büyük yapan sosyal donatılardır. Sosyal donatılar ise okulları, sağlık ocakları, anaokulu, hastaneleri, üniversiteleri, camileri, ticaret merkezleridir... Polis karakolu da yapıyoruz. Ticaret merkezinin karşısına Selimiye Camii'nin daha küçüğünü yapacağız. 3 bin 500 kişilik kapalı alanı olan bir cami olacak burası" diye konuşuyor. Projeyi 2005'te başlattıklarını belirten Özdemir, "2008 sonu 2009 başı ilk kazmayı vurduk. Birinci etapta 10 bölgede 10 bin 110 konutun ihalesini yaptık. 6 tane de okul ihalesi yapıldı. 10 bin 110 konutun şu anda geçici kabulleri yapılıyor bitme aşamasına geldi. 2011 başından itibaren peyderpey teslimini yapacağız. Okullar da bitmek üzere. Biri kreş biri anakolu iki tane ilköğretim, iki tane de lise. Kafeteryalar, büfeler ve bir de ticaret merkezi yapılıyor. Kayaşehir Merkez adı altında ihaleye çıkıldı" diyor. 50 trilyonluk ihale ile yol yaptırdıklarını belirten Özdemir, "Son kat asfaltlar dökülüyor. Şu anda elektrik, su, doğalgaz hepsi tamam. İGDAŞ'a 3.5 trilyon para yatırdık hatları çektirdik. Şu anda sayaçlara bağlantı yapılıyor" diye konuşuyor.

METRO DENEME SEFERLERİ
"Kim ne derse desin İstanbul'da en önemli sorun ulaşım" diyen Özdemir, şöyle devam ediyor: "Atatürk Olimpiyat Stadı'nda şu anda elektrik ve elektrifikasyon işleri devam eden, bu yılın başlarında deneme sürüşleri başlayacak olan bir metro çalışması var. Stat buraya 2-3 kilometre. Başakşehir Belediyesi'yle görüşüyoruz buradan stada dolmuş ve otobüs hatları koyulacak. Ayrıca tramvay hatları yeri bıraktık." Her blokun üzerine güneş kolektörü konulduğunu, bu kolektörlerden güneş enerjisi elde edileceğini belirten Özdemir, şunları anlatıyor: "Bu enerji aküleri şarj edecek ve apartmanların ortak kullanım alanları asansörleri bu enerjiyle aydınlatılacak. Merkezi ısıtma sistemi var. Kazanlar çatılarda olacak. Her daire ısındığı kadar ve kullandığı sıcak su kadar para ödeyecek. Dairelerde kombi yok. Isı ölçerler var."

"İSTANBUL İÇİN BÜYÜK ŞANS"
TOKİ İstanbul Uygulama Dairesi Başkanı Özdemir, İstanbul gibi büyük deprem bekleyen bir kentte bu tür projelerin önemine dikkat çekerek "Kayaşehir İstanbul için büyük şans" diye konuşuyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz