maritbet girişmaritbet
Çin, Türkiye'de alt gelir grubuna ev yapacak!

Çin, Türkiye'de alt gelir grubuna ev yapacak!

Çin ile TOKİ'nin anlaşması durumunda Türkiye'de 20 yıl vadeli konut satılacak.

Plan Bütçe Komisyon sözcüsü ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Cumhurbaşkanı ile gittiği Çin, Endonezya gezisini değerlendirdi.

Sayın Milletvekilim geçen dönem TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcülüğü görevini üstlendiniz. Henüz yeni hükümet kurulmamasına rağmen hala Türkiye açısından önem arz eden çalışmalar yürüttüğünüzü biliyoruz. Emlak Konutun halka arzında 4 milyar gibi bir gelir edilmesinde çok büyük emekleriniz oldu.

Sayın Cumhurbaşkanı ile gittiğiniz Çin'de, Çin'in TOKİ'si konumunda olan BUCC Başkanı ile görüşmenizde öne çıkan konular nelerdir?

Çin'e gitmeden önce de BUCC başkanı ile görüşeceğimize dair bilgi bizde vardı. Çin'in TOKİ'si konumunda olan BUCC başkanı ile toplantı yaptık, dökümanlarını da aldık. BUCC'un ellerinde fonları var. Görüşmemizde Türkiye'deki dönüşümden bahsettim. 6-7 milyon konutun dönüşmesi gerektiğini deprem kuşağında olduğumuzu detaylarıyla kendilerine anlattık. Arsa temin etmemiz koşuluyla Türkiye'ye fon getirebileceklerini aktardılar. Kendileri de yüzde 100 devlete bağlı bir kurum. TOKİ ile bir anlaşma çerçevesinde alt gelir grubu için 20 yıl vadeyle konut yapabileceklerini ilettiler

Çin'in TOKİ'si arsa sağlandığı takdirde alt gelir grubuna konut mu yapacak?

Evet TOKİ ile anlaşma yapacaklar. TOKİ bu tür projeleri Milli Emlak yoluyla yapabiliyor. Anlaşılırsa inşaatı yapıp alt gelir grubuna 20 yıl vadeyle konutları satacaklar. Kar amacı gütmeyen sosyal amaçlı konutlar olacak.

Bu teklifi kendilerine siz mi götürdünüz yoksa onlar mı getirdiler?

Türkiye'de TOKİ'nin başarılarından haberdar olmuşlar. Bunun üzerine 15 yıl vadeyle konutlar yapılabileceğini bizlere ilettiler. 15 yılın bizi kurtarmayacağını aktarıp süreyi 20 yıla çıkardık.

Konuyla ilgili olarak Çin'den döndükten sonra TOKİ yetkilileri ile görüşme yaptınız mı veya yapmayı düşünüyor musunuz?

Tabi TOKİ Başkanı ile görüştüm. Çok memnun oldu ve ilgiyle karşıladı. Şimdi kendileriyle bir araya gelip dökümanlarımızı kendileriyle paylaşacağım. Daha sonra Çin'in BUCC Başkanı'nı Türkiye'ye davet edeceğiz. Kendileriyle burada görüşüp bir sonuca varmayı ümit ediyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı ile çıktığınız Çin, Endonezya ve Pakistan gezisinde öne çıkan detaylar nelerdir?

Çin nüfus bakımından bizden 10 kat büyük. Dünyanın 2. büyük ekonomisi. Çin'in bir durgunluğa doğru gidişi var. Kapitalist ekonomi Çin'de de hakimiyet kurmaya başlamış. Büyük devletler üretimlerini Çin'de yaptırıyor. Yeni yeni kapitalist zihniyet Çin'de doğmaya başlamış.

Son olarak aktarmak istediğiniz başka bir şey var mı?

Son olarak Endonezya'ya gittik. Tabi Endonezya ekonomik olarak bizden geride. Endonezya'da milli gelir Çin'e göre düşük olmasına rağmen işsizlik Çin'de daha düşük seviyede. Tayyip Erdoğan'ı ve Türkiye ekonomisini hayranlıkla takip ettiklerini gördük.

Memurlar.net

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çin, Türkiye'de alt gelir grubuna ev yapacak!
  • 06.08.2015 11:41

Çin, Türkiye'de alt gelir grubuna ev yapacak!

Çin ile TOKİ'nin anlaşması durumunda Türkiye'de 20 yıl vadeli konut satılacak. ...