maritbet girişmaritbet
Boeing, AWACS'lar için Türkiye'ye 600 bin dolar tazminat ödeyecek

Boeing, AWACS'lar için Türkiye'ye 600 bin dolar tazminat ödeyecek

Erken uyarı uçağı Awacs, 6 yıllık gecikmenin ardından 2014’de Türkiye’ye teslim edilecek

Awacs uçaklar, Türkiye'nin alçak irtifa hava gözetleme zafiyetine son verecek. Türk Hava Kuvvetleri, tam operasyonel olarak 24 saat aralıksız görev yapacak Awacs'larla, Suriye sınırında kuş uçurtmayacak. Uçaklar yeni nesil kuvvetli radarlarıyla havadayken 320 kilometrelik bir alanı tarayabilme kapasitesine sahip. Awacs uçağı sınırların gerisindeki askeri hareketliliği de izleyebilecek. Türkiye'nin olası tehditleri erkenden algılayarak önlemek üzere 2003 yılında yürürlüğe soktuğu ve 2008 yılında teslim edilmesi vaat edilen Barış Kartalı programında 6 yıllık gecikmenin ardından nihayet sona gelindi. Boeing, Türkiye'ye satmayı vaat ettiği 4 Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (AWACS) ve bir yer sistemini teslimata hazırladı. Gerekli modifikasyon testlerinin ardından Awacs teslimatına 2014 yılı başından itibaren başlanacak. Awacs uçakları, Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na konuşlanacak. Projede şu ana kadar Boeing'e 637 milyon dolar ödeme yapıldı. Yetkililer, bu ödemeye yakın bir rakamın da 6 yıllık gecikmenin cezası olarak firmadan tahsil edileceğini kaydetti. Ceza Boeing'in yaklaşık 1 milyar dolarlık alacağından kesilecek.

Havelsan mühendisleri destekledi
Savunma Sanayi yetkilileri uçaktaki gecikmenin ise tamamen Boeing'in 2003'te verdiği sözleri tutmamasından kaynaklandığını belirtiyor. Buna göre Boeing, 2003'te Türkiye'ye yeni nesil ileri teknoloji bir Awacs vermeyi taahhüt etti. Hatta vereceği Awacs'lara görünmezlik özelliği dahi kazandırmayı vaat etti (hayalet uçak). Ancak Boeing taahhütlerini yerine getirmedi, sözleşme takvimine uyamadı. Bu süreçte Türkiye de "yeniden çalışın" diyerek taahhütlerin karşılanmasını talep etti. Boeing'in aşamadığı teknik sorunların çözümünde devreye Havelsan girdi. Bu kapsamda uçağın özellikleri Türkiye'nin taleplerini karşılayabilecek seviyeye yükseltildi. Yeni nesil Awacs'lar 2014'te Türkiye semalarında uçacak. Türkiye'ye görünmezlik pelerini vaadini ise tam olarak yerine getiremeyen Boeing'in halen çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi. Düşman uçakları, yer unsurları, füze ve benzeri tehditleri erkenden algılayarak bilgi veren uçak, görünmezlik özelliğini de kazanmasıyla radarlara da takılmayacak ve uçağa yönelecek olası tehditleri bertaraf edecek. Halen güvenlik tedbiri nedeniyle Awacs uçakları 2 savaş uçağının eskortluğunda uçuyor.

O zafiyete son verecek
Awacs uçaklar, Türkiye'nin alçak irtifa hava gözetleme zafiyetine son verecek. Türk Hava Kuvvetleri, tam operasyonel olarak 24 saat aralıksız görev yapacak Awacs'larla, Suriye sınırında kuş uçurtmayacak. Uçaklar yeni nesil kuvvetli radarlarıyla havadayken 320 kilometrelik bir alanı tarayabilme kapasitesine sahip. Awacs uçağı sınırların gerisindeki askeri hareketliliği de izleyebilecek.
Memurlar.net

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Boeing'den İzmir’deki liseye destek
  • 22.12.2015 09:47

Boeing'den İzmir’deki liseye destek

Boeing’in desteklediği program sayesinde İzmir’de bulunan Selçuk Mesleki ve Tekn ...

Solotürk, İstanbul semalarında nefes kesti!
  • 16.05.2015 17:27

Solotürk, İstanbul semalarında nefes kesti!

Türk Hava Kuvvetleri'nin tek kişilik gösteri uçağı Solotürk, Yeşilköy'deki düzen ...

Boeing üçüncü barış kartalı uçağını Türkiye’ye teslim etti
  • 09.09.2014 15:25

Boeing üçüncü barış kartalı uçağını Türkiye’ye teslim etti

Havadan Erken Uyarı ve Kontrol uçağı savunma kabiliyetlerini güçlendiriyor ...

Boeing, Anadolu'nun kentini üs seçecek!
  • 01.08.2014 12:15

Boeing, Anadolu'nun kentini üs seçecek!

Dünyanın dev kuruluşlarının Asya ve Avrupa'nın kesişme noktası olduğu için merke ...

Havaya 20 yılda 5.2 trilyon dolar harcanacak
  • 26.07.2014 11:35

Havaya 20 yılda 5.2 trilyon dolar harcanacak

Boeing’in raporuna göre, 2014-2033 arasında küresel çapta 37 bine yakın yeni uça ...

Boeing, 20 yıl içinde 36 bin yeni uçak teslim etmeyi hedefliyor
  • 11.07.2014 11:56

Boeing, 20 yıl içinde 36 bin yeni uçak teslim etmeyi hedefliyor

Boeing, önümüzdeki 20 yıl içinde yeni uçak talebinin, geçen yılki tahmine kıyasl ...