maritbet girişmaritbet
Avrasya Tüp Geçişi'nde de tarihi eser çıkabilir!

Avrasya Tüp Geçişi'nde de tarihi eser çıkabilir!

Tarihçiler, kazıların titizlikle yapılması konusunda uyarıda bulunarak, “Kazılarda neler çıkacağını tahmin edemeyiz" diyor

Avrasya Tüp Geçiş Tüneli Projesi için kazılar tarihi yarımadanın içinde Bizans dönemine ait Bukaleon Sarayı'nın hemen yakınında başlayacak. Tarihçiler, kazıların titizlikle yapılması konusunda uyarıda bulunarak, “Kazılarda neler çıkacağını tahmin edemeyiz. Maramaray'da olduğu gibi birçok sürprizle karşılaşabiliriz” uyarısında bulunuyor.

MARMARAY Projesi ile birlikte yapılan kazılarda insanlık tarihine ışık tutan bulguların ardından, Boğaz'ın altından otomobillerin geçişini sağlayacak Avrasya Tüp Geçiş Tüneli Projesi için de kazılar başlıyor. Tarihi yarımadanın içinde Bizans dönemine ait Bukaleon Sarayı'nın hemen yakınında başlayacak kazılar için tarihçiler uyarıda bulunarak, “Çalışmaların titizlikle yapılması gerekiyor. Kazılarda neler çıkacağını tahmin edemeyiz. Ancak Maramaray'da olduğu gibi birçok sürprizle karşılaşabiliriz” uyarısında bulunuyor.

Arkeologlar devrede

Temeli 26 Şubat 2011'de atılan ve tüp batırma çalışmaları devam eden, Asya ile Avrupa yakasını denizin altından karayolu ile bağlayacak Avrasya Tüneli'nde önemli yol alındı. Bulunduğu güzergahın yolculuk süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek projede, an itibariyle “köstebek” diye tabir edilen tünel kazma makinesi ile Boğaz'ın altında yaklaşık 1 kilometrelik tünel yapıldı. Proje kapsamında Avrupa Yakası'nda Kazlıçeşme-Çatladıkapı arasında yollar genişletilecek kavşak ve yol bağlantıları gerçekleştirilecek. Deniz altında çalıştırılan tünel kazma makinesi Çatladıkapı'da, tarihi Bukoleon Sarayı'nın yaklaşık 70 metre yakınından çıkarılacak. İşte bu noktada devreye arkeologlar giriyor ve kazı başlıyor.

Çatladıkapı'da kazı  

Marmaray Projesi'nde olduğu gibi Avrasya Tüneli Projesi'de de kazılar İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün gözetiminde yapılıyor. Marmaray Projesi'nde projenin yaklaşık dört yılını oluşturan kazıların yeni projede nasıl bir etki göstereceği ise toprağın altında “gizli”. Deniz altında günde ortalama 8-10 metre hız ile ilerleyen köstebeğin Avrupa yakasındaki çıkış noktası için Çatladıkapı'da yapılacak kazıların önümüzdeki günlerde başlayacağı öğrenildi. Bu kazılar sırasında gözler, günümüzde önünden Kennedy Caddesi geçen ancak Bizans döneminde deniz kenarında olduğu için sahil sarayı olarak kullanılan Bukoleon Sarayı'nın çevresinde olacak.

Önemli bir sorumluluk

PROJE kapsamında yapılacak kazılar için görüşlerine başvurduğumuz, Arkeolog-Editör Nezih Başgelen, tarihi yarımadanın değerini hatırlatarak, büyük projelerin ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti. Başgelen, “Lastik tekerlekli taşıtlar için tasarlanan bu tünel Göztepe'den dalmakta, Sur içinde Çatladıkapı'da, tarihi Bukoleon Sarayı'nın önünde yüzeye çıkmakta, 4 şerit gidiş, 4 şerit dönüş olmak üzere sahili izleyen bir otoyolla Sur dışına yönelmektedir. Bu otoyolun, tarihi İstanbul yarımadasının denizle olan ilişkisini tümüyle yok edeceği anlaşılmaktadır. Oysa tarihi yarımada bir Müze-Kent haline getirilerek korunması gereken, İstanbul için yadsınamaz bir övünç kaynağı olan  değerlere sahiptir” değerlendirmesini yaptı.

Gelecek kuşaklara aktarılmalı

Bukoleon Sarayı'nın tarihine vurgu yapan Başgelen, şunları söyledi: “Tünelin çıktığı alandaki Bukoleon Sarayı'da bu değerlerden birisidir. Tünel çıkışının yer alacağı binlerce yılın birikiminden gelen dolguların olduğu Çatladıkapı kesimindeki arkeolojik kurtarma kazılarının da Yenikapı'da olduğu gibi bilimsel çerçevede titizlikle yapılması gerekir. Dünya Kültür Mirası'nın da bir parçası olan bu kesimde çıkacak arkeolojik değerlerin, Bukoleon Sarayı ve çevresindeki mevcut tarihi eserlerin akılcı artı değerler katılarak gelecek kuşaklara aktarılması üzerimizdeki önemli bir sorumluluktur.”

Çilem Kaya Açık-Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak
  • 29.12.2022 09:57

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak

Başkentray, Marmaray ve İZBAN, yeni yılın ilk günü ücretsiz hizmet verecek. ...

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı
  • 28.10.2022 13:30

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı

Asya ve Avrupa yakalarını deniz altından birleştiren Marmaray, hizmete girmesind ...

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!
  • 26.09.2022 16:30

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, üç büyükşehirde Marmaray, Başkentray ve İzban il ...

Marmaray seferleri uzatıldı, yolcu rekoru kırılacak!
  • 25.08.2022 14:56

Marmaray seferleri uzatıldı, yolcu rekoru kırılacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu yıl Marmaray ile yaklaşık 157 milyon yolcu ta ...