maritbet girişmaritbet
Zara 2013 yılında dünya genelinde 480 yeni mağaza açacak!

Zara 2013 yılında dünya genelinde 480 yeni mağaza açacak!

Günlük moda dünyasının lideri olarak kabul edilen İspanyol Inditex Grubu, Zara başta olmak üzere sekiz markası için dünya genelinde 480 yeni mağaza açmayı planlıyor

 

Günlük moda dünyasının lideri olarak kabul edilen İspanyol Inditex Grubu, Zara başta olmak üzere sekiz markası için dünya genelinde 480 yeni mağaza açmayı planlıyor. Grubun yatırımları 1,25 milyar euroya ulaşacak.

Avrupa ve İspanya'da yaşanan krize rağmen, İspanyol Inditex çarpıcı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Grubun cirosu geçtiğimiz sene yüzde 16 oranında büyüyerek 15.9 milyar euroya ulaştı. Bu büyümenin en büyük nedeni, geçtiğimiz sene 121'i Çin'de olmak üzere, 482 yeni mağaza açılmış olması. Geçtiğimiz sene grubun net karı da yüzde 22 oranında artış kaydederek, 2.36 milyar euroya ulaştı.

Inditex'in satışlarının yüzde 21'i İspanya'da gerçekleşiyor. Geçtiğimiz sene İspanya'daki satışları yüzde 5 oranında gerilerken, Avrupa'da yüzde 18; Asya ve ABD'de ise yüzde 30'un üzerinde büyüme gösterdi. İspanya dışında, diğer Avrupa ülkelerinde satışlar artıyor. Yükselen piyasalar grubun odak pazarları konumunda. 2012 yılında Çin'de 121; Rusya'da ise 70 yeni mağaza açıldı.

Le Figaro'ya açıklamada bulunan Inditex CEO'su Pablo Isla, grubun küresel faaliyetlerinin yüzde 14'ünü ABD'de; yüzde 20'sini ise Asya'da gerçekleştirdiklerini ifade ediyor.

Geçtiğimiz sene 1.1 milyar euro yatırım gerçekleştiren Inditex'in 2013 için yatırım planı 1.25 milyar euro. Şirket 2013 yılında 440 -480 yeni mağaza açmayı planlıyor. Bu mağazaların 110'u Zara olacak.

Grubun amiral markası Zara, satışların üçte ikisini; karın ise dörtte üçünü gerçekleştiriyor.

Rekabet etmeyen "sekiz kız kardeş"

Grubun toplam mağaza sayısı 6 bin 9. Bunların 2 bin adedini Zara mağazaları oluşturuyor. Zara'nın diğer "yedi kız kardeşi", onunla rekabet içinde değiller. Her biri farklı bir segmente odaklanıyor. Örneğin Massimo Dutti, klasik üst segmentte konumlanırken; Bershka gençlere hitab ediyor. 

2012 yılında Ermenistan ve Bosna-Hersek'te ilk Zara; ABD'de ilk Massimo Dutti; Avustralya'da ilk Pull&Bear; Meksika'da ilk Stradivarius mağazaları açıldı.

Ortega Papa'ya rakip!

Amancio Ortega, İspanya'nın gururu olarak değerlendiriliyor. Bu arada işsizlik şampiyonu İspanya'da, ülkenin en zengin adamı olmak kolay değil.

Amancio Ortega Avrupa'nın en zengin insanı. Forbes tarafından dünyanın en zengin 3. kişisi olarak sıralanan Amancio Ortega bugün grubun yüzde 60 hissesine sahip olmasına rağmen, A Coruna'da sıradan bir apartman dairesinde yaşıyor. Uzmanlara göre Ortega, yaşadığımız dönemin en fazla kazanan isimlerinin başında geliyor. Ortega'nın hisseleri son bir yıl içinde yüzde 50 artış gösterdi. İspanyol iş adamının serveti ise 20 milyar artış gösterdi.

Ortega bugün Carlos Slim ve Bill Gates'in ardından dünyanın en zengin üçüncü insanı.

Şirket, kar açısından hem sektörün hem de kendi rekorunu kırarken, İspanyol ekonomisi henüz zor durumdan çıkabilmiş değil. Dolayısıla Ortega'nın ortaya koyduğu tablo ile, İspanya'nın ortaya koyduğu tablo arasında önemli bir zıtlık söz konusu. Le Figaro'da yer alan yorumda, Ortega'nın "kendi kendini yetiştiren", bir iğne ve iplikle dev bir imparatorluk yaratan bir adam olduğuna dikkat çekiliyor ve tek başına ışık saçtığı vurgulanıyor. 

İspanyol El Pais gazetesinin yazarlarından Ramon Munoz'un sözlerine kulak vermekte fayda var: "Ortega, İspanyol girişimciler için kutsal bir patron gibi. Şirketi ile ilgili haberler yakından takip ediliyor. Örneğin bu hafta bizim internet sitemizin açılış haberi, Inditex'in açıkladığı sonuçlardı. Ortega, Papa'ya rakip! O kendi kendini yetiştirdi. Ama o bir emlak balonu yaratmadı. O mükemmel bir şey yarattı: Zara'yı. Zara, bizim Apple'ımız.

Her gün ortalama bir Zara açılıyor

Dünyanın en zengin üçüncü ismi olan Ortega ise ropörtaj yapmak neredeyse imkansız. CNNMoney'de yer alan habere göre 1999 yılına kadar Ortega'nın hiç bir fotoğrafı basında yer almamış.

Bundan 40 yıl önce ile başlayan Ortega'nın tekstil imparatorluğu bugün dünyanın 80 ülkesine yayılıyor.

Ortega bu imparatorluğu iki temel üzerine kurdu. Birincisi, müşterilere istedikleri herşeyi vermek. İkincisi de, bunu herkesten hızlı bir şekilde yapmak. .

Ortega'nın Inditex'i kurması 10 sene sürdü. Grup ilk uluslararası mağazasını Portekiz'de açtı. Bunun nedeni, Portekiz'de işgücünün İspanya'dan ucuz olmasıydı.  Bir sonraki mağazalar 80'lerin sonlarında New York ve Paris'te açıldı. Zara 90'larda Avrupa geneline yayılmaya başladı.

Bugün, ortalama her gün bir Zara mağazası açılıyor. Tasarımcılar günde üç ürün tasarlıyorlar. Satış uzmanları her ülke ve kültür için hangi modellerin daha uyumlu olacağını belirliyorlar. Bu arada Zara çalışanlarının en fazla önem verdikleri bir diğer konu da sokaktaki insanların ne giydiği. Aynı Ortega'nın yaptığı gibi, onlar da sokaktaki insanları inceliyorlar.

Ortega, çalışanların ilham kaynağı

Bu arada her ne kadar Ortega Temmuz 2011'de yönetimi resmi olarak Pablo Isla'ya devretmiş olsa da, hala grubun ilham kaynağı ve en büyük hissedarı olmaya devam ediyor. İlginç olan ise Ortega'nın asla bir ofis kullanmamış olması. Bunun nedeni dünyanın en zengin üçüncü adamının kendisine iletilen notları okumak yerine, kumaşları ellemeyi tercih etmesi. Bugün Zara yöneticileri de Ortega gibi hareket ediyorlar. Sanki bilgisayar icat edilmemiş gibi, kumaşı ellemeyi tercih ediyorlar.

Avrupa ekonomisinin durumu ve işsizlik oranları dikkate alındığında, Zara'nın sanki başka bir dünyada olduğunu düşünmek mümkün. Peki Zara sahip olduğu bu büyüme hızını daha ne kadar sürdürebilir? Avrupa'daki yavaşlamanın ardından şirket ABD ve Asya'ya yöneldi.

Küresel şirkete dönüşüyoruz

İspanya'daki resesyon ve işsizlik, Inditex'in dünya pazarlarına odaklanmasındaki temel nedenler. CEO Pablo Isla, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "Küresel bir şirkete dönüşüyoruz" dedi. Sektör uzmanlarına göre, İspanya'nın Inditex cirosundaki yüzde 21'lik payı 2015 yılında yüzde 14'e kadar gerileyebilir. Bunun tek nedeni şirketin küreselleşmesi değil. Inditex'in İspanya'daki satışları 2012 yılında yüzde 5 oranında gerilemiş durumda.

Kendi evinde satış düşüşü, işsizlik ve yüksek vergilerle karşı karşıya olan grup, geçtiğimiz sene dünya genelinde 10 bin 800 kişiye istihdam yarattı. Bunun sadece 500'ü İspanya'da gerçekleşti. Bu arada İspanya, grubun merkezi olmaya devam ediyor. Inditex, İspanya'daki yatırımlarına da devam edeceğini açıklıyor.

İspanya dışında, diğer Avrupa ülkelerinde satışlar artıyor. Yükselen piyasalar grubun odak pazarları konumunda. 2012 yılında Çin'de 121; Rusya'da ise 70 yeni mağaza açıldı.

Ekonomik dengelerin değişmesi ile birlikte, Zara da değişebilir. Fakat bu perakende devini yaratan Ortega'nın değişmeyeceği, her zaman gizemli bir adam olarak yaşamını sürdüreceği kesin.

İspanyol giyim holdingi Indıtex'in kurucu başkanı Amancio Ortega Gaona, Avrupa'nın en zengin insanı. Forbes tarafından dünyanın en zengin 3. kişisi olarak sıralanan Amancio Ortega bugün grubun yüzde 60 hissesine sahip olmasına rağmen, A Coruna'da sıradan bir apartman dairesinde yaşıyor.

Tekstil sektörüne çeşitli giyim mağazalarında çırak olarak giren Ortega, 1972 yılında ilk firması Confecciones Goa'yı kurdu. Firmanın adı isminin ilk haflerinin tersinden oluşuyordu ve bornoz üretiyordu. Ortega, 1975 yılında ilk mağazasını açtı. Bu mağazanın adı, daha sonra bu isimle büyük bir tekstil zinciri haline gelen Zara idi.

Inditex Grubu bugün Zara, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Kiddy's Class, Tempe, Stradivarius, Pull and Bear/Often ve Bershka gibi dünya çapında mağazaları olan markalara sahip. Amancio Ortega ise oldukça sıradan bir hayat sürüyor. Kravat takmayı reddediyor.  Genellikle kot ve tişört giymeyi tercih ediyor. Şirketlerinde üretim ve tasarım sürecinde oldukça aktif rol alıyor. 0rtega'nın en ilginç özelliklerinden biri ise gizemli yaşam tarzı. Basına açıklamada bulunmayan Ortega, fotoğraf çektirmiyor ve röportaj vermiyor. Ortega'nın özel hayatı hakkında çok az şey biliniyor. Bu gizemli yaşam üzerinde yazılan "Amancio Ortega: DE CERO A ZARA" (Sıfırdan Zara'ya) isimli kitao 2004 yılında piyasaya çıktı.

Ortega, 2011 yılında da Inditex ve holdinge bağlı markalardan Zara'dan emekli olduğunu, görevini Inditex Başkan yardımcısı ve CEO Pablo Isla'ya bıraktığını açıkladı.

Ciroda en büyük pay Zara'nın

Inditex'in toplam cirosu 2012 yılında 15.9 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu cironun ne kadarını hangi marka gerçekleştirdi?

Marka Pay(%)

Zara 10.5

Bershka 1.49

Massimo Dutti 1.13

Pull&Bear 1.09

Stradivarius 0.96

Zara Home 0.35

Oysho 0.31

Uterque 0.074

Rakamlarla Inditex (2012)

Ciro 15.9 milyar euro

Net kar 2.36 milyar euro

Mağaza sayısı 6009

Inditex cirosunun coğrafi dağılımı (%) (2012)

Avrupa (İspanya hariç) 45

İspanya 21

Asya 20

Amerika 14

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bosch ürünlerini Türkiye'ye ISOMER dağıtacak!
  • 23.10.2020 10:54

Bosch ürünlerini Türkiye'ye ISOMER dağıtacak!

ISOMER, Bosch ürünlerini, bin 400’e yakın bayisi aracılığıyla tüm Türkiye’ye ula ...

70 yıllık Ürgüp Belediye binasına tarihi dokunuş!
  • 24.06.2020 13:45

70 yıllık Ürgüp Belediye binasına tarihi dokunuş!

1950 yılında yapılarak hizmete giren Ürgüp Belediyesi hizmet binası, 70 yılın ar ...

Zara, Türkiye'deki mağazalarını kapatmaya başladı
  • 23.04.2018 16:11

Zara, Türkiye'deki mağazalarını kapatmaya başladı

Bir süredir Türkiye'de zarar ettiği iddia edilen İspanya giyim devi Zara mağazal ...

Bill Gates, Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde birinci oldu
  • 03.01.2014 13:09

Bill Gates, Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde birinci oldu

Dünya milyarderleri listesinde 78,5 milyar dolarlık servetiyle birinci sırada ye ...

Taurus Ankara AVM’nin iletişim danışmanı RPR Medya oldu!
  • 19.08.2013 09:26

Taurus Ankara AVM’nin iletişim danışmanı RPR Medya oldu!

Konya yolu üzerinde yer alan tek AVM olarak Ankara’da pek çok ilke imza atacak T ...