maritbet girişmaritbet
Turgay Tanes'ten çarpıcı sektör değerlendirmesi!

Turgay Tanes'ten çarpıcı sektör değerlendirmesi!

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, gayrimenkul sektörünün son durumunu değerlendirdi.

Türkiye'nin halka açık en büyük gayrimenkul firmaları arasında yer alan İş GYO, Kartal'daki Manzara Adalar'da inşaata başladı. Şirketin genel müdürü Turgay Tanes, gayrimenkul sektörünün son durumuyla ilgili olarak bir toplantı düzenledi.

2015 beklentisi nasıl?

2012'den beri süre gelen seçim sürecinin Haziran'da son bulacağını belirten Tanes ‘2019'a kadar seçim gözükmüyor. Bu gayrimenkul sektörü açısından büyük avantaj. 2014 yılının ilk 8 ayında satışlarda gerileme vardı ve acaba sorusu akıllara geldi. Ancak yılın son aylarında müthiş artış, tüm şüpheli soruları akıllardan sildi. Bu yıl da Temmuz ayına kadar geçtiğimiz yıl gibi seyreder. Ancak yine yıl sonunda toparlanır' ifadelerini kullandı.

Faziler düşerse satışlar artıyor

Konut kredisi faizlerinin satışlarda büyük bir etkisinin olduğunu ifade eden Tanes ‘Rakamlar düştüğü anda satışlar fırlıyor. Bu doğrultuda Şubat ayında yüzde 10-15 oranında kredili satışlar yükseldi. Türkiye'de konut yenileme ihtiyacı çok yüksek. Ev almak isteyenler fırsatları kolluyor' diye konuştu.

Kartal merkez olacak

Kartal'ın önümüzdeki dönemde değerlenen Anadolu Yakası'nın merkezi olacağını belirten Turgay Tanes ‘Zaha Hadid'in projesinin yıllar sonra onaylanmasındaki gerekçeli karar ‘Kartal'ın alt merkez olması ve Anadolu Yakası'nın başlı başına bir şehir olarak konumlanması' yatıyor.

AVM'lerin geleceği nasıl?

Özellikle 2008'de yaşanan krizin ardından AVM'lerle ilgili felaket senaryolarının çokça çizildiğini ifade eden Tanes ‘Bugün alışveriş merkezlerinde bir problem yok hatta ziyaretçileri her geçen gün artıyor. Perakendecilerde artık temkinli davranıyor. Öte yandan son dönemde cadde mağazaları daha revaçta' dedi.

Ofis kiraları hangi seviyede?

Geçmiş dönemde Maslak ve Levent bölgesinde ofislerin çok ön planda olduğunu belirten Tanes ‘Öyle bir dönem geldi ki metrekare kira bedelleri 16 dolardan 35 dolarlara yükseldi. Daha sonra aynı bölgede yapılan yeni ofis yatırımları, fiyatları törpüledi. Yeni ofis arzları sayesinde yükseliş trendi yavaşladı. Bugün Avrupa Yakası'ndaki bir ofisin metrekare kirası kalitesine gçre 30-40 dolar seviyelerinde değişiyor. Geçmiş dönemde Kozyatağı'nda yapılan ofisler uzunca bir süre boş kaldı. Toplantılarımda o bölgedeki ofislerde yüzde 35'lik boşluklar olduğunu anlatıyordum. Ancak bugün aynı ofislerde maksimum boşluk oranı yüzde 6 bandında' şeklinde konuştu.

Otellerde doluluk arttı

Anadolu Yakası'nda da son dönemde çok ciddi ofis yatırımları olduğunu dile getiren Tanes ‘Ümraniye'de boş ofis kalmadı diyebiliriz. Ayrıca bölgedeki otellerde farklı bir yükseliş trendinde. 4-5 yıl önce doluluk oranı yüzde 50-55 olan otellerde bugün aynı rakam yüzde 75 seviyelerinde. Önümüzdeki yıllarda çok farklı bir Anadolu Yakası göreceğiz' açıklamasını yaptı.

Karma projede sona gelindi

Tuzla'daki karma projenin Haziran ayında tamamlanacağını ve teknoloji merkezinin Ağustos ayında hizmete gireceğini ifade eden Tanes ‘İş GYO olarak yatırımlara devam edeceğiz. Ege Perla en geç 2016 ilk çeyrekte tamamlanacak ve AVM'si hizmete girecek. Bu ay Manzara Adalar'a başladık. Bu projede satışa açtığımız ünitelerin yüzde 30'u sahiplerini buldu' dedi.

Finans Merkezi'ne 100 milyon dolar

İstanbul Finans Merkezi'ndeki proje için tüm belgelerin hazır olduğunu ve inşaata başlanabilir komutunu beklediklerini dile getiren Tanes '18 katlı ofis bloğumuz ve 3 bin metrekarelik ticari alanımız olacak. İFM arazinin tam ortasındayız ve metro hemen yanımızdan çıkacak. Daha şimdiden yerli iş adamlarından talepler almaya başladık. İş GYO olarak İstanbul Finans Merkezi projemize 100-110 milyon dolar yatıracağız' dedi.

Topkapı projesinden 1.5 milyar ciro

Nef ile Topkapı projesi üzerinde çok çalıştıklarını söyleyen Tanes ‘Burada dört farklı proje inşa edeceğiz ancak hep bir bütün gibi gözükecek. Toplam 1.5 milyar lira ciro beklentimiz var. Yanı başında Yıldız Teknik Üniversitesi bulunan projemizin lansmanı Mayıs ayında yapılacak' dedi.

Rekor seviyede kira geliri

Kira geliri konusunda dikkat çekici bir rakama sahip olan İş GYO, hedef büyüttü. Şu anda yıllık kira geliri 53 milyon dolar olan İş GYO, yeni yatırımlarla birlikte bu gelirini 2017 tarihinde 100 milyon doların üzerine çıkaracak.

Güneşli'ye proje geliyor

4 İşlem Merkezleri'nin geleceğiyle ilgili olarak da önemli açıklamalarda bulunan Tanes ‘Bu birimler teknoloji merkezinde görev alacak. Güneşli'deki 4 İşlem Merkezi'nin arsası bize ait üstelik üzerinde imar hakkımız var. Önümüzdeki dönem için arsa üzerinde planlarımız var' dedi.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İŞ GYO'nun kredi notu ne durumda?
  • 26.08.2022 11:54

İŞ GYO'nun kredi notu ne durumda?

İş GYO, güncel kredi notuyla ilgili açıklamada bulundu. ...

İş GYO, Anadolu Hayat Emeklilik’in Beşiktaş’taki binasını aldı!
  • 23.08.2022 09:26

İş GYO, Anadolu Hayat Emeklilik’in Beşiktaş’taki binasını aldı!

İş GYO, Anadolu Hayat Emeklilik'in Beşkitaş Dikilitaş'taki binasını yeni proje h ...

Turgay Tanes, 2. Kartal Zirvesi'nde ESD'ye konuştu!
  • 10.05.2017 16:36

Turgay Tanes, 2. Kartal Zirvesi'nde ESD'ye konuştu!

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, 2. Kartal Zirvesi'nde emlaktasondakika.com'a ö ...

Manzara Adalar'ın satış ofisi işte böyle hazırlandı!
  • 04.03.2017 15:20

Manzara Adalar'ın satış ofisi işte böyle hazırlandı!

İş GYO'nn Kartal'daki projesi Manzara Adalar'ın satış ofisi 10 gün gibi kısa bir ...

Ev almadan Manzara Adalar'a uğrayın!
  • 02.03.2017 09:10

Ev almadan Manzara Adalar'a uğrayın!

İŞ GYO tarafından Kartal'da inşa edilen Manzara Adalar projesinin '3+1 diye aldı ...

Turgay Tanes 'İstanbul dışında da gayrimenkul konuşulmalı'
  • 13.05.2015 14:52

Turgay Tanes 'İstanbul dışında da gayrimenkul konuşulmalı'

GYODER'in düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuşan Tanes 'Balıkesir, bu s ...