maritbet girişmaritbet
KONUTDER Bina Tamamlama Sigortası'nı mercek altına aldı

KONUTDER Bina Tamamlama Sigortası'nı mercek altına aldı

Yeni Tüketici Kanunu’nda yer alan Bina Tamamlama Sigortası, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER) düzenlediği “Bina Tamamlama Sigortası” konulu çalıştayda bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber, Yeni Tüketici Kanunu'nun 96 kurum ve kuruluşun görüşü doğrultusunda hazırlandığını söyledi. 

 

Yeni Tüketici Kanunu'nda  yer alan “Bina Tamamlama Sigortası” Konut Geliştirileri ve Yatırmcıları Derneği'nin(KONUTDER) ev sahipliğinde  düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı. 

 

Çalıştay, 17 Şubat 2014 tarihinde  başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü olmak üzere Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, özel sigorta sektörünün temsilcileri ile KONUTDER üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. 

Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut sektörünün temelinin güven esasına dayalı olduğuna vurgu yaparak, “Şimdiye kadar çok problem yaşayan bir sektör olmadık ama tüm kamu yönetiminin teme prensibi, problem çıkacakmış düşüncesi üzerinden tedbir almaya yönelik devam ediyor. Hep problemli meseleleri nasıl çözeceğiz diye bakıyor ama bu problemler sektörün yüzde birini belki etkiliyordur. Genelde bu sektör, problemsiz yaşayan bir sektör. En azından taaahütlerini yerine getiriyor. Projelerini zamanında veya kısa süreli gecikmelerle teslim eden bir sektör” şeklinde açıklamada bulundu.

Yeni Tüketici Kanunu'nda yer alan bina tamamlama sigortasının sektöre ilave bir yük ilave bir iş kolu yaratacağını da ifade eden Çelik,  “Bunu daha sektörü yormadan, sektörü sıkıntıya sokmadan sigorta şirketleriyle omuz omuza bu meseleyi çözeceğimize inanıyoruz”dedi. 

“Derli toplu bir yasa oldu”
Çalıştayda daha sonra söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber 7 Kasım 2013 tarihinde TBMM'de kabul edilen ve 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da konut sektörüne ilişkin yeni düzenlemelere ilişkin bilgi verdi.  Yeni yasanın 96 kurum ve kuruluşun görüşü doğrultusunda hazırlandığına işaret eden Dilber, bu süreç hakkında:  “Yasanın hazırlandığı dönemde gelen görüşler 5-6 ay boyunca tek tek irdelenmiş ve yasaya konmuştur. Dolayısıyla kanunun hazırlanmasında hepinizin katkısı büyük. Mecliste gerek alt komisyonda, gerek üst komisyonda bu anlamda gerçekten şu cümleleri duyduk; bir vekil, ‘Şu kadar yıldır buradayım böyle derli toplu bir yasa hiç gelmedi' dedi. Bu yasanın geneli anlamında bir tespitti” şeklinde bilgi verdi.

“Yeni bir ürün, yeni bir pazar”
Yeni kanunda yer alan bina tamamlama sigortası uygulanması ile birlikte Türkiye'de çok yeni çok ciddi bir pazar oluşacağını kaydeden Dilber, konu hakkında şunları söyledi: 

“Bina tamamlama sigortasının konut sektörü, konut alıcısı ve sigortacılık sektörü açısından önemli bir ürün olduğunu düşünüyorum. Bu öylesine hazırlanmış bir şey değil. İki yıldır tartıştığımız, araştırdığımız ve defalarca bir araya geldiğimiz ve artık uygulanabilir dediğimiz bir şey oluştu. Bina tamamlama sigortası çok esaslı bir uygulamadır. Uygulanırsa tüketiciler çok ciddi bir sonuç elde edecekler. Her ne kadar mali bir yükü olacaksada insanlar güvendikten sonra bunu tercih edecektir. Tabi bina tamamlama sigortasını herkes yapmayacak. Bunun istisnaları olacak. Tüketicinin ödemelerini teminat altına alamama durumu varsa bunları istisna tutacağız. Bağlı kredi ile konut alıyorsanız istisna tutulacaktır” 

Bina Tamamlama Sigortası nedir?
7 Kasım 2013 tarihnde TBMM'de kabul edilerek yasalaşan ve 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un  42. maddesinin 1. fıkrasında Bina Tamamlama Sigortası şu şekilde tarif edilmekte:  

(1) Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunludur.

(2) Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi
  • 18.05.2022 17:18

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berek ...

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor
  • 09.11.2021 10:16

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor

A Para'da yayınlanan Emlak Avcısı programına katılan KONUTDER Başkanı Altan Elma ...

Meltem Gezen, bina tamamlama sigortasını anlattı!
  • 05.02.2018 12:32

Meltem Gezen, bina tamamlama sigortasını anlattı!

Rosenberg&Parker Türkiye CEO'su Meltem Gezen, bina tamamlama sigortası sistemini ...

Ahmet Çelik, Konutder etkinliğini değerlendirdi!
  • 14.10.2015 10:40

Ahmet Çelik, Konutder etkinliğini değerlendirdi!

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Körfez Yatırımcıları Buluşması'nın ...

Türkiye yabancı konut satışında İspanya olabilir!
  • 13.10.2015 00:14

Türkiye yabancı konut satışında İspanya olabilir!

Konutder Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, İspanya'nın yabancılara satıştan 350-40 ...