maritbet girişmaritbet
Koç Grubu Erbil'de ilk Divan Oteli'ni açtı!

Koç Grubu Erbil'de ilk Divan Oteli'ni açtı!

Koç Grubu, yurtdışındaki ilk Divan Oteli'ni Kuzey Irak bölgesel yönetiminin merkezi Erbil'de açtı

Koç Grubu, yurtdışındaki ilk Divan Oteli'ni Kuzey Irak bölgesel yönetiminin merkezi Erbil'de açtı. Amerikalılardan İtalyanlara dünyanın dört bir yanından yatırımcının aktığı K. Irak'ta Koç'un otel açması, Türkiye için ayrı bir anlam taşıyor. Erbil'de yönetim, altyapı, ulaşım, eğitim, sağlık hizmetleri ve iletişim gibi alanlarda üç-beş yıl içinde 20 milyar dolarlık yatırım planlıyor.
 


Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile Bağdat arasında petrol gelirlerinin paylaşımında ihtilaflar belirginleşirken, bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani'nin 'gerekirse ayrılabiliriz' beyanatı Irak'ta siyasî tansiyonu yükseltti. Türkiye'nin bölgedeki yatırımları, 1.500'e yakın Türk şirketi ve 8 milyar doları bulan ihracatı kadar komşunun siyasi istikrarı açısından pür dikkat takip edilmesi gerekiyor Irak'ın...
 
Böyle bir dönemde Türkiye'nin ticarî ağırlığını pekiştirecek yatırımlar zati değerinin ötesinde büyük bir kıymet taşıyor. K. Irak'ta Erbil şehri Barzani yönetiminin başkenti ve 2 milyonu aşkın nüfusu, aksaklık yaşansa da Bağdat'tan gelen yüzde 17'lik petrol geliri ile şantiyeyi andırıyor. Amerikalılar, İngilizler, İtalyanlar kendilerine özel lüks villalardan müteşekkil mahalleler kurmuş. Yeni Erbil'in yükselen binalarının dili olsa siyah altının yakın gelecekte bu şehri enerji oyununun sayılı merkezlerinden biri haline getireceğini söyleyecekler sanki. Uluslararası havalimanında Türk şirketlerinin imzası var. İnşaat denince Türkiye belirleyici oluyor. Çimento demir ve diğer yapı malzemeleri Türkiye'den geliyor. Türk girişimcilerin açtığı okullar burada da rüştünü ispat etmiş. Ciddi bir teveccüh var eğitim hizmetlerine... Okullardan mezun olanların bazıları Türkiye'de en iyi üniversiteleri tercih ediyor. Sonrasında ülkelerine vefa borcunu ödemek üzere K. Irak'a dönüp işbaşı yapıyorlar. Bölgede dengelerin değiştiği aşikâr.
 
Kişi başına gelirin 4 bin 500 dolar olduğu Erbil'de yılların biriktirdiği dertler bir çırpıda bitmeyecek. Altyapı, ulaşım, eğitim, sağlık hizmetleri ve iletişim gibi alanlarda üç-beş yıl içinde 20 milyar dolara yakın yatırım kararı var. Bölgesel yönetim terör örgütü PKK'nın Kandil ve Mahmur'daki varlığını kalkınmanın yabancı yatırımların önündeki engellerden biri olduğunun farkında. Aslında PKK, Türkiye'nin Güneydoğu'daki yatırımlarından nasıl rahatsızlık duyuyorsa K. Irak'taki değişim ve dönüşümden de rahatsızlık duyuyor. Sınırın iki tarafında fakirlik ve cehalet bataklığı kurutuldukça sivri sineklerin de sonu geliyor. Türkiye böyle bir fırsatı yakaladı. Bölgedeki siyasî denge şu ana dek Ankara'nın elini güçlendirdi. Ancak Tahran eksenli bir bölünme ya da petrolün adil paylaşılmadığı bir Irak modelinin getireceği istikrarsızlık, mezhep çatışmalarına kadar varabilecek iç çatışmalar hesapları altüst edebilir.
 
Erbil'in M.Ö. 6 binli yıllara dayanan tarihi kalesinden şehre bakarken dünün savaşları, cetvelle çizilen haritalarını, Saddam'ın zulmünü ve bugünün petrol hafiyelerini düşündüm. Ne Kayseri Çarşısı'nın önünde dilimle karpuz satan ihtiyar amcanın ne de İbrahim Tatlıses'in korsan CD'sini seyyar tezgahta çalan genç Sait'in haberi olacak kendi petrolleri üzerine çöreklenenlerin çizeceği yeni yol haritasından. Kimin hesabı ne olursa olsun Türkiye tarihî ve kültürel bağları, akrabalık ilişkileri sebebiyle petrol endeksli bakmadı bakmayacak bu topraklara... Bölgede inşaat yatırımları olan Elegan grubun mülkiyetindeki 23 katlı binaya Koç Holding'in otelcilik markası Divan'ın logosunun asılması böylesine kritik bir dönemde atılmış büyük bir adım. Yatırımın ölçeğine takılmadan Koç gibi dünyanın ilk 200 şirketi arasına girmiş bir grubun yurtdışında otel açmak için ilk adres olarak Erbil'i seçmesi fevkalade derin anlamlar içeriyor. Amerikalı Citi Group bir ülkeye giriyorsa da tesadüfi değildir. Bir ülkeden ayrılacaksa da öylesine verilmiş bir karar değildir.
 
SETUR VE BOYNER DE KUZEY IRAK'TA
 
Görünen görünmeyen siyasî, iktisadî ve içtimaî sebepleri uzun uzun analiz ettikten sonra verilmiş kararlardır bunlar. Koç da öyle yapıyor. Irak'ta petrol çıkaracağını bekliyorduk, şimdilik buna teşebbüs etmedi. Vardır bir sebebi! Koç'un Divan Erbil Oteli, bünyesinde bir başka iştiraki Setur'un Duty Free mağazası ile Boyner grubunun Beymen mağazası petro dolar zenginlerine hitap edecek. Açılışta Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner bakır sini içindeki kile sağ elleri ile el izlerini bıraktı. Dostluğumuzu, kardeşliğimizi sonraki nesillere taşıyacak bu geleneksel töreni, Kuzey Irak'ın Türkiye'ye hiç olmadığı kadar yakınlaştığının aynadaki aksi sayabiliriz...
 
Sırada Budapeşte ve Bakü var
 
Divan Erbil'in açılışında konuşan Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, Erbil'in Türk yatırımcılar ve işletmeciler için çok önemli bir potansiyel barındırdığını söyledi. Divan Erbil'in, Divan Grubu'nun yurtdışında açtığı ilk otel olma özelliğini taşıdığına dikkat çeken Haşimoğlu, mevcutta 9'u Türkiye'de 1'i Erbil'de olmak üzere toplam 10 Divan Oteli bulunduğunu söyledi. Grup olarak Macaristan ve Azerbaycan gibi ülkelere de geleneksel 'Divan' hizmetini taşımaya hazırlandıklarını ifade eden Haşimoğlu, "Ayrıca alt markamız olan butik iş oteli konseptli Divan Express otelleriyle de dünyanın önemli metropollerine ve Türkiye'nin iş potansiyeli olan gelişen şehirlerine açılmayı hedefliyoruz. Budapeşte oteli için imzalar atıldı, Budapeşte'de bu yıl hizmet vermeye başlayacağız. Bakü'deki otelimiz için de imzalar atıldı. Türkiye'ye komşu ülkelerde, Doğu ve Batı Avrupa'da yeni oteller açmak için görüşmelerimizi sürdürüyoruz." şeklinde konuştu. Haşimoğlu, Türkiye'de de Divan Oteli yatırımlarının devam ettiğini, 2016 yılında 26 otele ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Divan Grubu CEO'su Marcos Bekhit de, Divan Erbil'in şehir merkezine 10 dakika, şehrin uluslararası havaalanına 15 dakika olan mesafesiyle avantajlı bir konumda bulunduğuna dikkat çekti. Birbirinden farklı konaklama seçeneklerini içeren 228 odasıyla beş yıldızlı bir otel olan Divan Erbil, bir ve iki yatak odalı çatı apartman daireleri, rezidansları, süit ve deluxe odalarıyla hizmet veriyor. Otelin 21. katında Erbil manzarası eşliğinde QI 21 Sushi ve Grill Restaurant'ta Uzakdoğu mutfağından örnekler, giriş katında ise Seasons Restaurant ile dünya mutfaklarından lezzetler sunuluyor. 
 
Zaman
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Erbil inşaat fuarına katılan Türk firmaları, iki ülke arasındaki ticarete katkı sağlıyor
  • 16.11.2023 11:45

Erbil inşaat fuarına katılan Türk firmaları, iki ülke arasındaki ticarete katkı sağlıyor

Erbil'de bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Yapı ve İnşaat Fuarı'na Silopi ...