maritbet girişmaritbet
Kale Grubu’ndan anlamlı yatırım!

Kale Grubu’ndan anlamlı yatırım!

Kale Grubu, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılında İbrahim Bodur’un henüz 24 yaşında kurduğu ilk fabrikasını 100 milyon TL yatırımla yenileyecek.

Kale Grubu Çanakkale Zaferi'nin 100. yıldönümünde 100 milyon liralık yeni granit fabrikasının temelini attı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla yapılan temel atma töreni ile, bundan 58 yıl önce İbrahim Bodur öncülüğünde üretime geçen ilk fabrikanın yerine, modern bir granit fabrikası inşa edilecek. Dünyanın en büyük püskürtmeli seramik kurutucusunun yer alacağı yeni fabrikanın yüzde 20 seviyesinde bir tasarruf sağlayacağı belirtildi. Yatırımın kasım ayında tamamlanması planlanıyor. 

Kaderleri aynı olan 3 lider temeli attı, usta hisse aldı 

Temeli atılan yeni fabrika, Kale Ailesi için çok farklı bir anlama sahip. Zeynep Bodur Okyay bu önemi şu sözlerle anlattı: “1950'lerin ortasında hayvan pazarı kurulan bu yere, kendini ülkemizin sanayileşmesine adamış 24 yaşındaki idealist bir genç, fabrika kurdu. Fabrikanın temelini rahmetli Adnan Menderes ve Fatin Rüştü Zorlu ile o dönem misafirleri olan Irak Başbakanı birlikte attı. Bugün, Kale Grubu'nun doğduğu ilk fabrikayı yeniden, yepyeni bir teknoloji ile hayata geçirmek için temel atıyoruz. Bunu bu ülkenin tekrar vatan toprağı haline geldiği, istiklalimizin yeşerdiği Çanakkale Zaferi'nin 100. yılında yapmak ayrı bir duygu ve heyecan veriyor bize. İstiklalimizin temelinin atıldığı yerde bu kez istikbalimiz için ekonomik zaferleri çoğaltmak üzere aynı duygularla bir aradayız.” 

Milli piyade tüfeğinde 6 yıldır çalışıyor ama... 

Kale Grubu yeni büyüme alanı olarak havacılık ve savunmayı benimsemiş durumda. İnsansız hava aracı, Türkiye'nin ilk milli piyade tüfeği, Turbojet motor gibi önemli işlerde imzası var. İzmir'de Pratt&Whitney ile kurduğu uçak motoru fabrikasında, F35 uçakları için motor parçaları üretiyor. Zeynep Bodur Okyay, “Türkiye'nin kilogram ihracat fiyatı 1.6 dolarken bu fabrikada üretilen parçaların ortalama ihracat fiyatı 177 dolar. Bu yıl, Ar-Ge'ye ayırdığımız pay, ciromuzun yüzde 2.2'sini bulacak” dedi. Kale'nin geçen yıl Ar-Ge ye cirosundan ayırdığı pay yüzde 1.8 seviyesindeydi. Ancak anlaşılan o ki savunma alanında işler biraz yavaş ilerliyor. Örneğin ilk milli piyade tüfeğinde grup henüz bir satış gerçekleşememiş. 6 yıldır bu proje üzerinde çalışan Kale'nin Ar-Ge için yaptığı harcama 16 milyon doları geçmiş ancak sürecin yavaşlığı görünen o ki bu alanda yeni yatırım şevkini kıracak seviyede. 

Sanayi kârlı hale gelmezse kimse yatırım yapmaz 

Kale Grubu önümüzdeki beş yılda 420 milyon liralık yatırım yapıp cirosunu 3 milyar liraya yükseltmeyi hedefliyor. Türkiye'nin tüketerek değil ancak üreterek büyüyebileceğini vurgulayan Zeynep Bodur Okyay, “Uluslararası yatırımcı için Türkiye cazibesini sürdürüyor ancak yatırımcıya bugüne kadar verilen güvenin devam ettirilmesi, reformların sürmesi gerekiyor. Bugün Türkiye, hedefl ediği gelişmiş ülkeler sınıfına yükselmesi için ihtiyaç duyduğu büyük atılımı ancak Çanakkale ruhu ile başarabilir” ifadelerini kullandı. Bodur Okyay, Türkiye'nin sanayileşmesi için sanayinin karlı hale gelmesi gerektiğinin altını çizdi ve “Hizmetler sektöründen 5, sanayiden 1 kâr eder hale gelirseniz kimse sanayiye yatırım yapmaz. Sanayi Bakanımıza bunları anlattık, bizi dinledi. Değer zincirinin daha fazla bölümünde yer almak gerek. Turquality programını çok doğru buluyorum, pek çok sektöre genişletilip derinleştirilmesi gerek” saptaması yaptı.

Uzun konaklama için savaş müzesi kuracak

Çanakkale, 18 Mart'larda yerli yabancı pek çok ziyaretçinin akınına uğrar ancak bölge turizm açısından hak ettiği yere maalesef hala gelebilmiş değil. Bölgede ortalama konaklama süresinin 1 gece olduğunu anlatan Zeynep Bodur Okyay, bunu artırabilmek için Çanakkale'ye Londra'daki Imperial War Museum gibi bir savaş müzesi kurma hayali olduğunu anlattı. Şehirde ikinci 5 yıldızlı otel henüz yeni yapılmış, ilk AVM yatırımını ise Ali Sabancı yapıyormuş. Bodur Okyay, kentin büyürken diğer hızlı büyüyen şehirlerinki gibi sorunlar yaşamaması için bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyor. Hatta kendisi de harekete geçmiş ve yakın dostu olan Bilboa'nın şehir planlamacısı Alfanso Vegara'ya Çanakkale için ünlü ‘diamond' yöntemi ile bir şehir planı yapmasını istemiş. Ancak henüz belediye meclisinden bu konuda bir onay çıkmış değil. Bodur, planlamaya belediye alanı dışından başlanabileceğini söyledi.

Nuri Bilge Ceylan'ın önerisi belgesele ruh verdi

Temeli 58 yıl önce Çan'da atılan Kale Grubu, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıldönümü ile ilgili interaktif bir dijital belgesel hazırladı. “Çanakkale'nin Evlatları/ Sons of Gallipoli” adlı belgesel, canakkaleninevlatlari.com ve sonsofgallipoli.com adreslerinde gösterime girdi. Uluslararası bir ekibin hazırladığı belgesel, 11 bölümlük bir film, 300 belgeden oluşan bir belge arşivi ve savaşın yaşandığı bölgeye dair 38 interaktif haritadan oluşuyor. Belgeselde, biri Türk biri Anzak iki anne; kendilerini, 100 yıl önce evlatlarını cepheye gönderen annelerin yerine koyuyor ve onların yaşadıklarını, savaşın ne ifade ettiğini anlamaya çalışıyor. Annelerden biri Çanakkaleli bir kadın, bir şehit torunu. Samimiyeti ile belgesele özel bir ruh veren bu Çanakkaleliyi kullanma fikrini, Zeynep Bodur Okyay'ın yakın akrabası olan Cannes ödüllü Nuri Bilge Ceylan vermiş. Zeynep Bodur Okyay, “Bizim de köyümüz olan Yenice'de çekti zaten pek çok filmini, oradaki insanları oynattı biliyorsunuz. Nuri Bilge Ceylan'a danıştık, hem cast hem gerçek kişi kullanmamızı söyledi. Biz de bunu uyguladık. Bu teyzemizi de o bölgede bulduk” dedi. 

Dünya 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kale Grubu’ndan anlamlı yatırım!
  • 19.03.2015 09:38

Kale Grubu’ndan anlamlı yatırım!

Kale Grubu, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılında İbrahim Bodur’un henüz 24 yaşı ...

Kale Grubu’nun 19’uncu karo fabrikasının temeli Çan’da atıldı
  • 18.10.2013 11:56

Kale Grubu’nun 19’uncu karo fabrikasının temeli Çan’da atıldı

Türk seramik sektörünün güçlü ve lider markası Kale Grubu’nun, 19’uncu karo fabr ...

KSV’nin yetiştirdiği ustalar Hatay Dörtyol'da bir köy okulu onardı!
  • 01.03.2013 16:22

KSV’nin yetiştirdiği ustalar Hatay Dörtyol'da bir köy okulu onardı!

İlk İşim Okullarda Değişim projesiyle 25 kursiyer meslek sahibi oldu, bir köy ok ...

İnşaat sektöründe kadın ustalar yetişiyor!
  • 02.01.2013 13:52

İnşaat sektöründe kadın ustalar yetişiyor!

Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı (KSV) ...