maritbet girişmaritbet
ING Bank'tan İBB'ye 67,5 milyon euro kredi

ING Bank'tan İBB'ye 67,5 milyon euro kredi

ING Bank, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile muhtemel projelerde kullanılmak üzere 67,5 milyon euroluk kredi anlaşması yaptı

ING Bank ile İstanbul Belediyesi'nin yolu 101 yıl sonra yeniden kesişti. ING Bank'ın köklerinin dayandığı Baring Brothers Bank'ın 1909 yılında Galata Köprüsü'nün yenilenmesi için Osmanlı İmparatorluğu'na verdiği krediden sonra bu kez ING Bank, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile muhtemel projelerde kullanılmak üzere 67,5 milyon euroluk kredi anlaşması yaptı. ING Bank Türkiye İcra Kurulu Başkanı Wilfred Nagel, 1909 yılındaki belgenin özel bir kopyasını İBB Başkanı Kadir Topbaş'a hediye etti.

ING Bank, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile yaptığı kredi anlaşmasıyla 101 yıl sonra yeniden el sıkıştı. ING Bank'ın köklerinin dayandığı Baring Brothers&Co. Limited (Baring Brothers Bank), 1909 yılında Galata Köprüsü'nün yenilenmesi için İstanbul Belediyesi'ne 1 milyon pound kredi vermişti. Bu kez ING Bank, muhtemel projelerde kullanılmak üzere İBB'ye 67.5 Milyon Euro kredi verdi. Kredinin 50 Milyon Euro'luk kısmı İstanbul'da Kadıköy-Kartal Metro Hattı için kullandırıldı.

ING Bank Türkiye İcra Kurulu Başkanı (CEO) Wilfred Nagel, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'a Baring Brothers Bank'ın 1909 yılında İstanbul Belediyesi'ne verdiği krediye ilişkin sözleşmenin özel bir kopyasını hediye etti. Nagel ve Topbaş, buluşmada bundan sonra da işbirliklerinin devam edeceği mesajını verdi.

Genç nüfusu ve hızlı büyüyen ekonomisi ile Türkiye'nin ING Bank için en önemli ülkelerden biri olduğunu belirten Wilfred Nagel, “Türkiye'deki geçmişimiz ve işbirliğimiz 100 yıl öncesine dayanıyor. Sunduğumuzkredilerle İstanbul'daki altyapı ve ulaşım çalışmalarına destek veriyoruz. Bundan sonra da enerji, ulaşım ve altyapı konularındaki işbirliğimiz sürecek” dedi.

Nagel, ING Bank olarak önümüzdeki dönemde Türkiye'de büyümek istediklerini vurgulayarak, “Türkiye tüm ING Bank'ın büyüme motoru olacak” ifadesini kullandı.

Wilfred Nagel konuşmasında şimdiye kadar yapılmış olan işbirliklerine değinerek, “İETT'ye Eylül 2007'de 50 adet lastikli tramvay finansmanı için Atradius tarafından sigortalanmış ve ING'nin tek kreditör olduğu 69 milyon dolar exim kredisi verilmişti. Haziran 2010'da ise Haliç Metro Geçiş Köprüsü finansmanı için ING Bank ana düzenleyici olmuş ve 49.8 milyon avroluk Euler Hermes garantili krediye  7.5 milyon avro ile ve 100.9 milyon avroluk ticari krediye 10 milyon avro ile katılmıştır. Bu işlem EMEA Finance Magazine tarafından “Orta ve Doğu Avrupa bölgesindeki en iyi Yapılandırmış Finansman İşlemi” olarak seçilmiştir” diye konuştu.

Kadıköy – Kartal Metro hattı genişletme ve ilave inşaat işleri finansmanı için 242.9 milyon avroluk MIGA garantili krediye ING Bank Yetkilendirilmiş Düzenleyici olarak verdiği 50 milyon avro değerindeki kredi sözleşmesi Nisan 2011'de imzalanacağını belirten Nagel, bu zamana kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerine 150 milyon avrodan fazla kısa ve orta vadeli kredi desteği sağlandığına dikkat çekti.

ING Bank, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne her türlü bankacılık hizmeti sunan Türkiye'nin birinci özel bankası konumunda bulunuyor.

Türkiye ile Baring Brothers Bank arasındaki ilişki 18. yüzyılın sonlarına dayanıyordu. 19. yüzyılın sonlarında sınır ötesi ticarette yükselen bir finans kuruluşu haline gelmeye başlayan Baring Brothers Bank, Osmanlı İmparatorluğu'nun da dahil olduğu pek çok ticari işbirliktelikleri gerçekleştirdi. Ayrıca 1909 yılında Baring, diğer Londra bankaları ile birlikte Türkiye Milli Bankası'nın kuruluşuna da katkıda bulundu.

Ender yenileme kredilerinden biriydi

İstanbul merkezli olması planlanan banka ticari bankacılık hizmetlerinin yanı sıra demiryolu ve diğer kamu şirketlerinin kurulmasında mevcut olan finansal çözümleri uzun vadeli olarak sundu. 1909 yılında ise İstanbul Belediyesi ile 1 milyon pound değerinde ve yüzde 5 faizle özel bir kredi anlaşması gerçekleştirildi. Galata Köprüsü'nün onarılması için verilen kredi Baring Brothers'ın ender restorasyon kredilerinden biri olarak tarihe geçti.

50 yıl vadeli olan kredi için Osmanlı İmparatorluğu köprü gelirleri ve Paşabahçe'deki benzin depolarını teminat olarak göstermişti. Ancak bu kez kredi için İstanbul Belediyesi'nden herhangi bir teminat istenmedi.

Haliç kredisi ödül aldı               

Avrupa, Ortadoğu ve Afrika piyasalarının önde gelen finans dergilerinden EMEA Finance dergisi de Haliç Köprüsü metro çalışması için verilen 50 milyon € tutarındaki krediye, ‘En iyi Yapılandırma Kredisi' ödülü verdi. ING Türkiye ve ING Frankfurt, bu kredinin verilmesinde aktif rol oynadı.

Galata Köprüsü nasıl yenilendi?

  • Galata Köprüsü için ilk girişim II. Beyazıt döneminde yapıldı. Leonardo da Vinci, padişahla temasa geçerek bir Haliç Köprüsü tasarımı sundu.
  • Gerçekleştirilmesi teknik olarak imkansız görülen bu tasarımın üzerinden 350 yıl geçtikten sonra ilk Galata Köprüsü, 1845 yılında, Sultan Abdülmecid zamanında annesi Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından yaptırıldı.
  • Köprüye 'Cisr-i Cedid', 'Valide Köprüsü', 'Yeni Köprü', 'Büyük Köprü', 'Yeni Cami Köprüsü', 'Güvercinli Köprü' adları takılmıştı. Ancak günümüzde yalnızca Galata Köprüsü olarak biliniyor.
  • Galata Köprüsü 1863 ve 1875 yıllarında yenilendi.
  • Galata Köprüsü, Baring Brothers Bank ve İstanbul Belediyesi'nin işbirliği ile 1912 yılında dördüncü kez yenilendi. Ancak 1992 yılında çıkan yangında büyük hasar gördü.
  • Yanan köprü onarıldıktan sonra Balat-Hasköy arasına yerleştirildi ve Karaköy-Eminönü arasındaki eski köprü yerine modern bir köprü yapıldı.

Belge arşivde bulundu

ING Bank 1995 yılında iflas etmiş olan Baring Brothers'ı satın alarak ING Barings adını verdi. Bazı şirket aktiviteleri ING Bank tarafına aktarılırken bir çok departman da kapatıldı ve satıldı. 2002 yılında ise Barings ismi de ING Barings'ten çıkartıldı. 2008 yılında Baring Archive Baring Archive Ltd' ye devredilerek elde olan tüm koleksiyon ve belgelerin eğitim amaçlı kullanılması sağlandı. Mevcut arşivde bir çok tarihi anlaşma ve iş portreleri vardı. İBB'ye sunulan belge de bu arşivden bulundu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz