maritbet girişmaritbet
İkinci fabrika için kolları sıvadı!

İkinci fabrika için kolları sıvadı!

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Koreli Hyundai ile 25 yıllık mücadelesi sonunda meyvelerini vermeye başladı.

Kibar ve Hyundai arasındaki inişli çıkışlı işbirliği, bugün Türkiye'ye büyük yatırımların nasıl çekildiği, ne zorluklar ve mücadeleler verildiğini göstermek açısından tam bir ders niteliğinde. Bilmeyenler için Türk tüketicisi, Koreli Hyundai markasıyla ilk olarak 1990 yılında Kibar Holding'in Türkiye distribütörü olmasıyla tanıştı. Hyundai, hem Kibar Holding'in talebi ve yoğun isteğiyle hem de Avrupa'ya yakın olan konumunu göz önüne alarak denizaşırı ülkelerdeki ilk üretim merkezini Türkiye'de kurma kararı aldı. Yüzde 50 Hyundai, yüzde 50 Kibar Holding ortaklığıyla İzmit'te 1995 yılında temeli atılan, 1997 yılının temmuz ayında ise seri üretime başlayan Hyundai Assan Fabrikası, 2012 yılına kadar yani 15 yıl, 100 bin adedi bulmayan kapasitesi ile ortalama 30 ila 70 bin adet arasında bir üretimle faaliyet gösterdi. Ağırlıklı iç pazar için üretim yapan fabrikanın büyümesi için Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar  bastırıyor ama sonuç alamıyordu. 

Ortaklık bitiyordu

Hyundai'nin 2006 yılında yaklaşık 1 milyar Euro'luk yatırımı Türkiye yerine, verdiği cazip büyük teşvikler nedeniyle Çek Cumhuriyeti'ne yapması, Hyundai Assan'daki Kibar Holding hisse oranının 2007 yılında önce yüzde 70'e 2010 yılında ise yüzde 15'e inmesine yol açtı.  O dönem Türkiye'de Toyota ve Honda'nın yaptığı gibi Hyundai'nin de tüm hisseleri alacağı konuşuluyordu.

Ali Kibar, pes etmemişti ama fabrikanın kapasitesinin artmaması halinde sermaye artırımına girmeyeceğini açıklayıp, “Ne zaman ki Türkiye'de gerçekten para kazanılacak kapasiteye ulaşılır o zaman hisselerimi geri alırım” açıklaması yapmıştı. 2012 yılına geldiğinde Hyundai, Kibar'ın isteğini ve yoğun çabasını da dikkate alarak büyüyen Türkiye'ye yan sanayiyle birlikte 1.5 milyar TL'yi bulan yatırım kararı aldı. Hyundai, hem fabrikanın kapasitesini 210 bin adede çıkardı hem de İzmit'i Avrupa'nın küçük otomobil üretim üssü haline getirdi. Koreli şirketin bu hamlesi sonrası ilk kez 2014 yılından itibaren para kazanmaya başladıklarını söyleyen Ali Kibar, söz verdiği gibi yüzde 15'lik hissesini geri aldı. 

Hyundai'nin 2006 yılında yaklaşık 1 milyar Euro'luk yatırımı Türkiye yerine, verdiği cazip büyük teşvikler nedeniyle Çek Cumhuriyeti'ne yapması, Hyundai Assan'daki Kibar Holding hisse oranının 2007 yılında önce yüzde 70'e 2010 yılında ise yüzde 15'e inmesine yol açtı.  O dönem Türkiye'de Toyota ve Honda'nın yaptığı gibi Hyundai'nin de tüm hisseleri alacağı konuşuluyordu. Ali Kibar, pes etmemişti ama fabrikanın kapasitesinin artmaması halinde sermaye artırımına girmeyeceğini açıklayıp, “Ne zaman ki Türkiye'de gerçekten para kazanılacak kapasiteye ulaşılır o zaman hisselerimi geri alırım” açıklaması yapmıştı. 2012 yılına geldiğinde Hyundai, Kibar'ın isteğini ve yoğun çabasını da dikkate alarak büyüyen Türkiye'ye yan sanayiyle birlikte 1.5 milyar TL'yi bulan yatırım kararı aldı. Hyundai, hem fabrikanın kapasitesini 210 bin adede çıkardı hem de İzmit'i Avrupa'nın küçük otomobil üretim üssü haline getirdi. Koreli şirketin bu hamlesi sonrası ilk kez 2014 yılından itibaren para kazanmaya başladıklarını söyleyen Ali Kibar, söz verdiği gibi yüzde 15'lik hissesini geri aldı. 

Emre Özpeynirci/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İkinci fabrika için kolları sıvadı!
  • 20.04.2015 09:30

İkinci fabrika için kolları sıvadı!

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Koreli Hyundai ile 25 yıllık müc ...