maritbet girişmaritbet
Çelik hurdası da artık borsada!

Çelik hurdası da artık borsada!

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda "Çelik Hurdasına Dayalı Vadeli İşlem Sözleşmeleri" 2 Nisan'da işlem görmeye başlayacak.

Borsa İstanbul AŞ Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), emtia üzerine türev sözleşmelerine bir yenisini ekliyor. Çelik hurdasına dayalı vadeli işlem sözleşmeleri 2 Nisan 2015 tarihinde Borsa İstanbul VİOP'ta işlem görmeye başlayacak.

Borsa İstanbul açıklamasına göre, Borsa İstanbul VİOP, emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların yükseldiği ve reel sektör için belirsizliklerin arttığı bir dönemde çelik sektörüne fiyat riskini yönetme imkanı sunacak.

Açıklamaya göre, Türkiye, dünya çelik hurdası ithalatının beşte birini tek başına gerçekleştiren, çelik üretiminde büyük oranda hurda kullanan, dünyanın en önemli hurda pazarı niteliğine sahip. Türkiye tarafından ithal edilen hurda fiyatları dünya çapında çelik sektörü katılımcılarının birçoğu tarafından referans fiyat olarak takip ediliyor. Türkiye'nin hurda ticaretindeki bu önemli konumu Türkiye hurdasına dayalı türev sözleşmelerin geliştirilmesini de kaçınılmaz kılıyor.

Bu gereksinim üzerine oluşturulan çelik hurdasına dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin, çelik üreticisi ve kullanıcılarının girdi, yarımamul ve mamul fiyat risklerini yönetebilme imkanı sunarak üretim ve tüketim kararları almalarını kolaylaştırması bekleniyor. Çelik hurdasına dayalı sözleşmelerin sermaye piyasaları için yeni bir enstrüman olması ise finansal yatırımcılar için önemli bir portföy çeşitlendirmesi fırsatı sunuyor.

The Steel Index'in Türkiye ithal çelik hurdası fiyat endeksini dayanak olarak alan vadeli işlem sözleşmeleri vade sonunda bu endeksin aylık ortalama fiyatı referans alınarak Takasbank merkezi karşı taraf güvencesi altında nakdi uzlaşı ile sonlanacak. Amerikan Doları üzerinden işlem görecek olan sözleşmelerin büyüklüğü 10 ton olup, vade ayları içinde bulunulan ay dahil en yakın 2 ay ve en yakın 2 döngü ayı olarak belirlendi.

Borsa İstanbul VİOP, geniş ürün yelpazesiyle yatırımcıların ve şirketlerin her türlü risklerinin yönetilmesinde merkezi karşı taraf güvencesi ve artan likiditesi ile bölgesinin tercih edilen platformu olma yolunda ilerliyor.
Çelik hurdasına dayalı vadeli işlem sözleşmelerine ilişkin olarak detaylı bilgi "[email protected]" adresinden alınabiliyor.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı
  • 25.02.2022 08:52

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı

Dap Gayrimenkul Geliştirme hisseleri, Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmeye baş ...

Margün Enerji, Türkiye'nin borsadaki en büyük halka arzını tamamladı
  • 24.09.2021 10:42

Margün Enerji, Türkiye'nin borsadaki en büyük halka arzını tamamladı

Margün Enerji, 830 milyon lira ile borsada satış yöntemiyle gerçekleştirilen Tür ...

Peker GYO, 1 milyar liralık 8 yeni yatırıma başlayacak
  • 13.07.2021 10:12

Peker GYO, 1 milyar liralık 8 yeni yatırıma başlayacak

Peker GYO, dengeli portföy yapısı sayesinde ilk 6 ayda 40.4 milyon TL kar elde e ...

Borsa İstanbul'un başkanı ESD'ye konuştu!
  • 28.03.2017 17:10

Borsa İstanbul'un başkanı ESD'ye konuştu!

Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, emlatkasondakika.c ...

Girişim Elektrik halka arz oluyor
  • 20.04.2021 09:55

Girişim Elektrik halka arz oluyor

Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. halka arz için SPK’ya ve Borsa İ ...

Işık Plastik'in halka arzına 400 binden fazla talep geldi!
  • 26.01.2021 17:31

Işık Plastik'in halka arzına 400 binden fazla talep geldi!

Işık Plastik, halka arzında Borsa İstanbul'daki her 5 yatırımcıdan birinden tale ...