maritbet girişmaritbet
Can Reşit Özçiçek: Ofis ve iş merkezi projelerine odaklandık!

Can Reşit Özçiçek: Ofis ve iş merkezi projelerine odaklandık!

Aura Residence ve Propa Ofis-1 gibi A sınıfı ofis projeleri ile adını duyuran Propa İnşaat, önümüzdeki dönemde de ofis ve iş merkezi projeleri ile büyümeyi planlıyor

Gayrimenkul sektörünün en parlak dönemini yaşadığı günümüzde kent merkezinde geliştirilen A sınıfı ofis projeleri sektöre deyim yerindeyse kan pompalıyor. Bu projeler satışa sunuldukları günden itibaren yatırımcının büyük ilgisi ile karşılaşıyor. 

Özellikle İstanbul'un dünya kenti olma yönünde önemli aşamalar kat ettiği şu dönemde A sınıfı ofis projeleri cazibesini daha da artırıyor. Çünkü İstanbul'a iş amaçlı yerleşen yabancılar ile yerli yatırımcılar bu tür projelere daha çok ilgi gösteriyorlar. Ayrıca Mütekabiliyet Yasası'nın ardından ofis projelerine yabancı yatırımcıların daha çok ilgi göstermeye başlaması bu alanda yapılan yatırımların da artmasını sağlamış durumda. Bu yatırımlar özellikle Zincirlikuyu, Kağıthane, Çağlayan gibi merkezi lokasyonlarda yoğun olarak hayata geçiriliyor. 

Aura Residence ve Propa Ofıs-1 gibi A sınıfı ofis projeleri ile sektörde yerini alan Propa İnşaat, ofis sektörünün gelişimine ciddi katkılar sağlıyor. 

Son yıllarda birbiri ardına geliştirdiği projeler ile dikkat çeken şirket, kentsel dönüşüm çalışmaları için de kollan sıvamış durumda. 

Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek ile sektörü ve gelecek planlarını konuştuk. 

Önümüzdeki dönemde ofis ve iş merkezi projeleri ile büyümeyi planladıklarını vurgulayan Can Reşit Özçiçek, kentsel dönüşüm ile de yakından ilgilendiklerini bu kapsamda Şişli'de aldıkları bir binayı yıkıp yerine ofis binası yapmayı planladıklarını söylüyor. 

Merkezi lokasyonlarla ilgilendiklerine de dikkat çeken Özçiçek sorularımıza şu yanıtları verdi: 

Propa İnşaat olarak devam eden projeleriniz neler, önümüzdeki dönemde ne gibi projeler planlıyorsunuz? 

Son dönemlerde Aura Residence ve Propa Ofıs-1 projelerimizi tamamladık ve teslim ettik. Şu an lansmanını 9 Mayıs'ta gerçekleştirdiğimiz Propa Plaza isimli projemizin inşaatına başladık. İstanbul'un iş merkezi Zincirlikuyu'da yer alan Propa Plaza'yı 2014 yılında tamamlamayı planlıyoruz. 

İstanbul ofis pazarının ciddi bir büyüme potansiyelini taşıdığını düşünüyoruz. Ayrıca uluslararası yatırımcıların da İstanbul A sınıfı ofis pazarına artan ilgisi bu düşüncemizi doğruluyor. Bu noktadan harekede; kısa vadede iş merkezi odaklı projeleri hayata geçirmeyi planladığımızı söyleyebilirim. 

Ofis ve karma projelere ilgi duyuyor musunuz? Bu alanda projeniz olacak mı? 

Şu anda perspektifimizi tamamen ofis projelerine çevirmiş bulunuyoruz. A sınıfı ofis binalarındaki uzmanlığımızı İstanbul'un iş merkezine taşıyan projeler gerçekleştirdik. İnşaatına başladığımız Propa Plaza ile de bunu bir adım daha ileri taşıyacağız. 

Propa Plaza'nın tamamlanmasının ardından da yeni ofis projelerini hayata geçireceğiz. 

Kentsel dönüşümle ilgileniyor musunuz? Bu alanda anlaşmanız varsa hangi aşamadasınız? 

Kentsel dönüşüm şehir, insan ve kaliteli yaşam üçgeninin vazgeçilmez bir gerekliliği idi. Bu doğrultuda inşaat sektörünün aktif bir oyuncusu olarak kentsel dönüşümle elbette yakından ilgileniyoruz. Şişli'de kentsel dönüşüm kapsamına giren bir bina satın aldık. Bu binayı da güvenli, konforlu, kaliteli ve bu şehre yakışan bir ofis binası olarak hayata geçireceğiz. Yine bu alanda yeni proje çalışmalarımız da devam ediyor. 

Esenyurt bölgesindeki sorunların çözümü konusunda gelinen nokta nedir? 

Esenyurt'ta yerel belediyenin ve Büyükşehir'in daha proaktif bir tutum izlemesi gerekirdi. İnşaat şirketlerinin daha etkin denetlenmesi gerekiyor. Geçirilen süreç vatandaş ve ilgili inşaat şirketleri açısından çok yıpratıcı oldu; hatta bütün sektörü etkiledi. Nihayetinde bir çözüm bulunması olumlu; ancak bulunan çözümün uygulanabilirliğini görmek gerek. Umarız daha fazla mağduriyet yaratılmadan süreç çözüme ulaşır. 

İstanbul'dan başka kentlerle ilgileniyor musunuz? İlgileniyorsanız nereleri mercek altına aldınız? 

Kısa vadede merceğimiz tamamen İstanbul'a odaklanmış durumda. Bununla birlikte İstanbul'un dışında da arsa yatırımlarımız var; ancak güncel bir proje üzerinde çalışmıyoruz. Şirketimizin gayrimenkul portföyü içinde İstanbul dışında oldukça fazla sayıda arazi ve arsa bulunuyor. Bunların bir kısmını kiralayarak değerlendiriyoruz. 

KDV artışı var olan projelerinizde satışlarınıza olumlu yansıdı mı? Yeni projelerde tüketicilere KDV konusunda desteğiniz olacak mı? 

Şu anda merkezi iş alanlarında A sınıfı ofis projeleri geliştirdiğimiz için KDV değişikliği bizi etkilemedi. 

Levent Gökmen/Ekonomist Mortgage

Yorum Yaz