maritbet girişmaritbet
Borusan'dan enerji için 330 milyon dolarlık yatırım!

Borusan'dan enerji için 330 milyon dolarlık yatırım!

Borusan EnBW Enerji, rüzgâr enerjisinde 257 MW’lık ilave kurulu gücü Türkiye’ye kazandıracak 330 milyon dolar tutarında bir yatırım gerçekleştirdi

Bu yenilenebilir enerji yatırımı Mersin, İzmir, Bursa ve Çanakkale'de 4 RES'in temellerinin atılması, Tekirdağ Balabanlı RES'in hizmete girmesi ve Balıkesir Bandırma RES'te kapasitenin artırılmasını kapsıyor.

12 Eylül 2014, İstanbul. Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek ve bu alandaki portföyünü güçlendirmek vizyonu ile yola çıkan Borusan EnBW Enerji yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor.
Tekirdağ Balabanlı Rüzgâr Enerji Santrali'nin (RES) hizmete girmesi, Mut RES (Mersin/Karaman), Fuatres RES (Kemalpaşa, İzmir), Harmanlık RES (Karacabey, Bursa) ve Koru RES (Lapseki, Çanakkale) tesislerinin temellerinin atılması ve Bandırma RES (Bandırma, Balıkesir) kapasite artışı dolayısıyla bir tören düzenlendi.

Gerçekleşen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Almanya Baden Württemberg Eyaleti Finans ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, EnBW A.G. CEO'su Dr. Frank Mastiaux ve Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla ile seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

Devreye giren 50 MW'lık kurulu güce sahip olan Tekirdağ Balabanlı RES'te, 22 adet SiemensSWT 2,3-108 türbin bulunuyor. Kule yüksekliği 90 metre ve türbin kanat çapı 108 metre olan Balabanlı RES'in inşaat işlerine 2013 yılının Ağustos ayında başlandı ve 8 ay gibi rekor bir sürede tesisin ilk fazı devreye alındı. Yatırım sürecinde yerel istihdama öncelik verilerek toplam 105 kişinin görev alması sağlandı. 4 RES'in kurulması ve Bandırma RES kapasite artışı nedeni ile Borusan EnBW Enerji yaklaşık 330 milyon ABD doları yatırım yapacak. Avrupa'nın en büyük karasal rüzgâr enerji yatırımlarından birini oluşturan bu projeler tamamlandığında Borusan EnBW Enerji, kurulu rüzgâr gücü açısından Türkiye'nin lider rüzgar enerjisi üreticilerinden biri olacak. Hizmete giren Tekirdağ Balabanlı RES ve temeli atılan yeni yatırımlarla birlikte Borusan EnBW Enerji Türkiye'ye toplam 257 MW ilave kurulu rüzgâr enerjisi gücü kazandırmış olacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: “RES'lerin toplam kurulu güç içerisindeki payını 3.600 MW'tan 11 bin MW'a çıkarmalıyız” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız törende yaptığı konuşmada “Saygın ve seçkin bir kuruluş olan Borusan'ın hemen hemen yaptığı tüm projelerde yanındayız, Türkiye'nin büyümesine, ilerlemesine, gelişmesine ciddi katkı yapıyor” dedi. Bakan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “2013 yılı içerisinde hizmete aldığımız santrallerin sayısı 180 adet ve toplam 7.100 MW. 12 yıl önce özel sektörün toplam kurulu güç içerisindeki payı %32'ydi. Şimdi özel sektör ve kamu yer değiştirdi ve kamunun payı %32 oldu. Serbest piyasa koşullarını sağlamak adına özel sektörün minimum %75 pay alacağını söyleyebiliriz.

2014 yılında ilk defa rüzgar enerjisinin toplam kurulu güç içerisindeki payı %5'e ulaştı. Toplam 3.600 MW. Bunu 11 bin MW'a çıkartmamız gerekiyor.”

Kocabıyık: 70 yıllık tecrübemizle ülkemize yatırım yapmaya devam ediyoruz

Törende konuşan Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, 70 yıllık zengin bir tarihe sahip olan Borusan'ın bütün faaliyet alanlarında ülkesine, paydaşlarına değer sunmak ve pazar lideri olmak için çalıştığını ve 7 yıldır faaliyet gösterdiği enerji sektörüne de bu yaklaşımını taşıdığını kaydetti. Kocabıyık şunları söyledi: “Yenilenebilir enerji kaynaklarında, özellikle de rüzgâr enerjisinde bizi liderliğe taşıyacak bir adım atıyoruz. Bu adım ülkemizin yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelinin değerlendirilmesinde önemli bir katkı oluşturuyor. Bu katkıyı yapmaktan, bu büyük yatırımı başlatmaktan gurur duyuyoruz. Borusan, Türkiye'nin kalkınmasında, uluslararası rekabet gücünün artmasında ve enerji potansiyelinin hayata geçirilmesinde üstüne düşeni yapmaya devam edecektir.”

Uğur: Enerji sektörüne toplamda 550 milyon doların üzerinde yatırım yaptık

Borusan Holding CEO'su ve Borusan EnBW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur ise konuşmasında Türkiye'nin enerjide 2023 hedeflerini özetledikten sonra şunları söyledi: “Ülkemizin sürdürülebilir enerji kaynaklarını geliştirmek ve enerjide dışa bağımlılığın azalmasını desteklemek vizyonu ile çalışıyoruz. Türkiye'nin enerjide 2023 hedeflerine ulaşması için payımıza düşeni yapıyor, sürece katkıda bulunuyoruz. 2007 yılında giriş yaptığımız enerji sektöründe bugüne kadar 550 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik.”

Acarla: Ülkemizin enerji ihtiyacına çevreci çözüm sunuyoruz

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla ise yapılan yatırımla ilgili bilgiler vererek şöyle konuştu: “Bugün resmen hizmete açtığımız Balabanlı Rüzgâr Enerjisi Santralimiz, kapasitesini arttıracağımız Bandırma Rüzgâr Enerjisi Santrali ve kurulacak dört yeni santralimiz ile Türkiye'nin rüzgâr enerjisi alanındaki potansiyelinin gerçekleşmesi yolunda önemli bir adım atıyoruz. Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarının hayata geçmesini desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz.”

Milliyet

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

RE/MAX en çok Türkiye’de büyüdü
  • 14.07.2020 16:22

RE/MAX en çok Türkiye’de büyüdü

Gayrimenkul sektöründe hizmet veren RE/MAX Türkiye Ofisi 43 ülke arasında en hız ...

Türkiye'ye 275 milyon dolarlık yatırım!
  • 23.08.2015 12:40

Türkiye'ye 275 milyon dolarlık yatırım!

İstanbul merkezli bir enerji şirketi 2016'da tamamlanacak ve 300 megavat güç kap ...

Borusan'dan enerji için 330 milyon dolarlık yatırım!
  • 13.09.2014 10:38

Borusan'dan enerji için 330 milyon dolarlık yatırım!

Borusan EnBW Enerji, rüzgâr enerjisinde 257 MW’lık ilave kurulu gücü Türkiye’ye ...