maritbet girişmaritbet
Ali Dumankaya: Asıl atılımı 2014'te yapacağız!

Ali Dumankaya: Asıl atılımı 2014'te yapacağız!

İbrahim Dumankaya Holding, yeni yapılanma sonrası kentsel dönüşüm projeleriyle adından söz ettirecek. İlk hedef, mahalle konseptli projeler. Kağıthane ve Göztepe'de yeni iki büyük projenin son rötuşlarım yapıyor

Asıl atılımı 2014'te yapacağız

YIL 1952, İbrahim Dumankaya henüz 17 yaşında. Rize'den istanbul'a gelir. Dört yıl şantiyelerde harç taşır, amelelik yapar. Zamanla inşaat işini öğrenir, önce taşeron sonra da kendi işinin patronu olur. 1962 yılında ilk resmi işini alır ve Yalova Çınarcık Dispanseri'ni yapar. Sonrasında okullar, kamu binaları gibi birçok yapıya imzasını atar. Yakın dönemde ise Dumankaya üst markası altında bir dizi alt marka yaratır: İkon, Vizyon, Modern, Cadde, Konsept, Güzelbahçe gibi büyük konut projelerinde hep onun imzası vardır. 52 yıllık iş geçmişinde sayısız kamu binası, okul, sağlık tesisi ve 15 bin konut yapıp teslim eder.

Yıl 2013'e geldiğinde İbrahim Dumankaya ve kardeşi Halil Dumankaya 52 yıl sonra şirketlerinde yeniden yapılanmaya giderek işlerini ayırmaya karar verirler, İbrahim Dumankaya ve çocukları, İbrahim Dumankaya Holding, DKY İnşaat ve Gayrimenkul Yatırımları A.Ş., DKY İnşaat A.Ş., DKY Otomotiv A.Ş. ve DKY Sigorta A.Ş. şirketleriyle yola devam kararı alır. İşler ayrılır ancak iki kardeşin sahibi olduğu Süleyman Şah Üniversitesi'nde ve sosyal işlerde birlikte hareket etme kararı da alınır. Geçmişi eski, kuruluşu yeni olan İbrahim Dumankaya Holding'in başında oğlu Ali Dumankaya var. İbrahim Dumankaya ise onursal başkan olarak her gün işe gelerek yeni dönemin oluşumunu yakından takip ediyor. Ali Dumankaya ile Kartal'daki Dumankaya Vizyon'daki ofisinde yeni oluşumun yeni hedeflerini konuştuk

İbrahim Dumankaya Holding yeni ama siz 52 yıllık bir iş geçmişine sahipsiniz. İşler nasıl büyüdü?

1990'lı yıllardan sonra inşaatta büyümeye başladık. İlk markalı projemizi 1990 yılında Kozyatağı Evleri ile yaptık. Gümüş Vadi Villaları, Çamlıca Evleri ilk markalı projelerimizden. Ama asıl çıkışı 2000'li yıllarda yaptık. 1999 depremi ve 2001 krizi sonrasında bankacılık sektörünün de daha iyi bir yapı DKY ya kavuşması inşaat sektörünün önünü açtı. Ciddi sıçrama oldu. Büyük ölçekli projeler dönemi başladı. Önce 300-500 konutlu projeler, 2005'den sonra bin konut üzeri projeler, şimdi ise 5 bin konutluk projeler devreye girdi. 10 binlere kadar giden bir sektör oluştu.

İnşaat sektörünün öncü ailelerinden birisiniz. Haziran ayında yeniden yapılanmaya gittiniz. Nasıl bir süreç yaşandı?

52 yıllık tecrübemiz var. Bu tecrübe ile birlikte aile yeni bir yapılanmaya gitti. Biz İbrahim Dumankaya Holding ve DKY İnşaat ve Gayrimenkul Yatırım A.Ş. isimli ana şirketlerimizle devam etmeye karar verdik. DKY Otomotiv A.Ş. adlı şirketimiz de var. Üç farklı alanda faaliyet gösteriyoruz. Hyundai ve Peugeot markalarının satış ve satış sonrası servis hizmetlerini veriyoruz. DKY Sigorta ise hem otomotiv hem de konut sigortası yapıyor. Bir de 1970 yılında kurduğumuz Dumankaya Yapı Malzemeleri adlı şirketimiz bizimle devam ediyor. Perakende ve toptan satış yapıyor. Hem kendi şirketlerimize hem de inşaat piyasasına mal veriyor. Ana işlerimiz bunlar. İnşaat, otomotiv, sigorta ve yapı malzemeleri ana işimiz olarak devam edecek.

Yeni yapılanmada görev dağılımı nasıl oldu? Kim hangi görevi üstlendi?

İbrahim Dumankaya onursal başkanımız. Ben yönetim kurulu başkanıyım. Abim Ömer başkan yardımcısı. Kardeşlerim Savaş otomotivle, Orhan sigorta ile ilgileniyor. Böyle bir görev dağılımı yaptık. Yeni dönemin farklılıkları var. Aynı şeyleri birebir kopyalayıp yapmak istemedik.

Bundan sonra neler olacak? Neler yapacaksınız? ibrahim Dumankaya Holdingi ne tür projelerde göreceğiz?

Bizim ana işimiz inşaat. Yine inşaat sektöründe büyük projelere imza atacağız. Sektörde büyük değişim var. Kentsel dönüşüm yasası çıktı. 7 milyon konutun 20 yılda dönüşmesi öngörülüyor. Kentsel dönüşümü önemsiyoruz. Mütekabiliyet yasası çıktı. Bu sektöre ciddi bir açılım ve dinamizm getiriyor. Bu yasanın ciddi katkısı olacak. Doğru proje, lokasyonu iyi ise ve mantıklı bir biçimde sunulursa iyi talep alır. Yabancıların yıllık alımı 2 milyar doları buldu. İki üç yıla kadar 5 milyar dolarlık yıllık satış rakamına ulaşılabilir. Beş yıl sonra yıllık 10 milyar dolarlık satış hacmine ulaşılır.

Kentsel dönüşümle ilgili neler yapacaksınız?

Yeni dönemde bizim en çok odaklandığımız alan kentsel dönüşüm. Bu alanda ciddi projeler üzerinde çalışıyoruz. İstanbul Anadolu Yakası'nda Kartal, Ataşehir, İçerenköy, Kadıköy, Üsküdar üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Bitmek üzere olanlar var, çalıştığımız yerler var. Bugüne kadar 8 binin üzerinde mülk sahibiyle görüştük. Saha çalışmalarımız sürüyor. Bu alanda sektöre öncülük etmek istiyoruz. Örnek projeler geliştiriyoruz. Kentsel dönüşümde mahalle konsepti oluşturmak istiyoruz. Daha yaşayan mahalleler inşa edeceğiz, yaşayan caddeler kuracağız. Esnafa bu yeni yapıların içinde yer vereceğiz. Dış alanların halka açık olmasını sağlayacağız, avlu içinde ise özel alanlar oluşturacağız. Doğal yaşam ve sosyal aktiviteler, kamusal alanlar, okul, dini mekanlar vs, bunların hepsi düşünülecek.

Projeleriniz kentsel dönüşümden mi ibaret olacak? Başka proje olmayacak mı?

Tabii ki tek hedefimiz kentsel dönüşüm olmayacak. İstanbul Göztepe'de Ataşehir'in girişinde 33 dönümlük bir arazimiz var. İkon projemizin ön kısmında, E-5'e cepheli bir konumda. Buraya karma proje yapacağız. Mağaza, ofis, konut olacak. 2014 Mart-Nisan gibi başlarız. Kağıthane'de bir ofis projemiz var. İlk altı ayımızı proje geliştirerek geçiriyoruz. Bir iki projemize bu yılsonuna kadar başlamak istiyoruz. Asıl atılımı 2014'te yapacağız. Hem karma hem ofis projelerimizle adımızdan söz ettireceğiz.

Kentsel dönüşümün İstanbul'da kiraları ciddi oranlarda artırdığı konuşuluyor. Sizin bu konudaki izleniminiz nedir?

Doğrudur, kiralar bir miktar arttı. Çalışma yaptığımız bölgelerde 750 TL olarak kira anlaşması yapmıştık, bir ay sonra bu rakam 850'ye çıktı. Kentsel dönüşüm sadece kiraları yükseltmiyor, projenin yapıldığı bölgelerin değeri de artıyor. Şu anda İbrahim Dumankaya Holding'de kaç kişi istihdam ediliyor? Projeleriniz kentsel dönüşümden mi ibaret olacak? Başka proje olmayacak mı? Kişi sayısından çok dinamik kişi sayısına bakıyoruz. 200 civarında istihdamımız var. Şantiyeler devreye girdiğinde binli rakamları geçiyoruz. 200 rakamını çok da geçmek istemiyoruz. Verimlilik birinci önceliğimiz. Outsourcing'e önem veriyoruz. Bazı işlerimizi çözüm ortaklarımıza yaptırıyoruz. Bu nedenle istihdam rakamımız şantiyelere bağlı olarak değişiyor.

Yepyeni sektör ya da sıra dışı bir proje olacak mı?

Bugün yukarıda saydığım alanlarda olacağız. Ancak köy, kasaba tarzında bir proje hayalimiz var. Babam çok istiyor. Özellikle çiftlik yaşamından esinlenip insanların daha doğal bir ortamda yaşamasını sağlayacak proje hayal ediyoruz. Orta vadede böyle bir projemiz olacak. Ticari gayrimenkul olmasını öngörüyoruz. Projenin ölçeğine göre turizm sektöründe de olabilir. Ama kendimiz işletme şeklinde değil de inşaatında, yatırımında olabiliriz. Biz işletmeci olmayacağız.

Çözüm ortakları ile hareket edeceğiz. Süleyman Şah Üniversitesi'ni kurmuştunuz. Bu üniversite yeni dönemde ne olacak?

Üniversiteyi iki aile beraber destekliyor. Mütevelli heyetinde aile dışından da isimler var. Ben mütevelli heyet başkanı olarak devam ediyorum. Vakıfta her iki aile de temsil ediliyor. Üniversitede ayrılık yok. Bu tarz noktalarda beraber hareket edeceğiz. Ayrılıklarda kırılır dökülür. Sosyal işlerde birlikte hareket ediyoruz."

Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Saba Tümer'li Dumankaya İnşaat kampanya reklamı!
  • 29.08.2016 14:59

Saba Tümer'li Dumankaya İnşaat kampanya reklamı!

Ünlü sunucu Saba Tümer, Dumankaya İnşaat'ın kampanya reklam yüzü oldu. ...

Dumankaya 2016'da gövde gösterisi yapacak!
  • 14.01.2016 15:51

Dumankaya 2016'da gövde gösterisi yapacak!

2016'da 1.2 milyar liralık değere sahip Fikirtepe ve Çayırova projelerini satışa ...

Saba Tümer, Dumankaya İnşaat'ın kampanya yüzü!
  • 12.09.2015 15:40

Saba Tümer, Dumankaya İnşaat'ın kampanya yüzü!

Dumankaya İnşaat'ın kampanya tanıtım reklamında Saba Tümer rol alacak. ...

Dumankaya ve Al Mazaya basın toplantısı!
  • 24.02.2015 10:21

Dumankaya ve Al Mazaya basın toplantısı!

Ortadoğu’nun en büyük gayrimenkul geliştiricilerinden Al Mazaya, Türk gayrimenku ...