maritbet girişmaritbet
Yeni yasa geliyor, sigortalı sayısı artacak

Yeni yasa geliyor, sigortalı sayısı artacak

Zorunlu doğal afet sigortalarına ilişkin yeni yasanın hayata geçmesinin ardından 5 yıl içinde yüzde 60’lık bir sigortalılık oranına ulaşması hedefleniyor


 

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Selamet Yazıcı, zorunlu doğal afet sigortalarına ilişkin yeni yasanın hayata geçmesinin ardından 5 yıl içinde yüzde 60'lık bir sigortalılık oranına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
 
Sigorta Brokerleri Derneği tarafından Milli Reasürans Konferans Salonunda "Afet Sigortaları Uygulamalarının ve Yeni Yasa Çalışmalarının Değerlendirilmesi" konulu bir panel düzenlendi.
Panelde konuşan Yazıcı, 587 sayılı kanun hükmünde kararnamenin kanunlaşması, tapu ve konut kredileri dışında yeni kontrol noktalarına duyulan ihtiyaç, toplumsal beklenti ve alışkanlıkların değiştirilmesi, uygulamada karşılaşılan bazı teknik sorunların giderilmesi, yeni ihtiyaçların karşılanması gibi gerekler sonucunda zorunlu doğal afet sigortalarını düzenleyen bir yasa tasarısının hazırlandığını belirtti.
 
Zorunlu deprem sigortasında sigortalılık oranını artıracak mekanizmalara ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Yazıcı, kanun tasarısının yasalaşmasının ardından 5 yıl içinde yüzde 60 seviyesinde sigortalılık oranına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
 
Yazıcı, bu tür doğal afet hasarlarına karşı uzun vadeli kaynak birikiminin sağlanması ve bütçe üzerinde afet hasarları nedeniyle oluşabilecek mali yüklerin sigorta çözümleriyle azaltılmasını da amaçladıklarını ifade ederek, yasanın getireceği yenilikleri ise DASK'ın zorunlu deprem sigortasının ötesinde doğal afet odaklı hale getirilmesi, yönetimin daha esnek ve işlevsel yapıya kavuşturulması, teknik işlerin bir sigorta veya reasürans şirketi yerine ilgili sigorta şirketlerinin ortak kuracağı bir havuz şirketi tarafından karşılanması, tapu ve konut kredilerine ek olarak su ve elektrik abonelik işlemlerinde de kontrol sağlanması, kapasite daralması durumunda reasürans piyasalarında DASK'ın, sigorta sektörüne uygun fiyat ve koşullarda teminat sağlayabilmesi olarak sıraladı.
 
"2009'DA POLİÇE SAYISINDA YÜZDE 20 ARTIŞ"
DASK İdarecisi ve Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri ise, 10. yılını dolduran DASK'ın bu süre içinde yüzde 30'a yakın penetrasyona ulaştığını belirtti.
2009 sonu itibariyle 3,5 milyon poliçeye ve yaklaşık 322 milyon lira prim üretimine ulaşan DASK'ta penetrasyonun en yoğun olarak Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde sağlandığına işaret eden Utkueri, ekonomik açıdan zor bir yıl olan 2009'da poliçe adedinde yüzde 20'lik artış yaşandığını söyledi.

Utkueri, sistemdeki konutların yıllık ortalama prim ödemelerinin 95 lira civarında bulunduğunu belirtti. Çeşitli hasar seviyeleri için acil durum planları ve tatbikatları gerçekleştirdiklerini aktaran Utkueri, herhangi bir deprem sonrasında önemli sorunlardan birinin hasar tespit uzmanı eksikliği olacağını, bu konuda eğitim çalışmaları başlattıklarını söyledi.
 
DASK'ın yaygınlaşmasının önündeki çeşitli engellere de değinen Utkueri, bu engellere karşın geçen yıl bilinirlik oranında dikkate değer bir artış yaşandığını, potansiyel müşteriler arasında 2008 yılında yüzde 52 olan oranın 2009'da yüzde 70'e ulaştığını kaydetti.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz