maritbet girişmaritbet
Konut kredilerinde sigorta bilmecesi

Konut kredilerinde sigorta bilmecesi

2009 yılının sonunda banka kredisi ile ev aldım. Borcumu düzenli olarak ödüyorum. Ancak ödeme yaptığım hesabımda bir başka borç daha çıktı. Sorduğumda banka konut ve hayat sigortalarını yenilediğini söyledi. Bu sigorta bedellerini ödemek zorunda mıyım?

Konut kredi faizlerinin halen yüzde 1'in altında olması, konut üreticilerinin pazarlamada gösterdikleri başarı ile satıştaki farklı ödeme plânları ve kolaylıklar, konut sahibi olmak isteyen kişilerce cazip bulunuyor. Konut sektöründeki bu canlılık, bu yıl da konut kredilerine talebi artırdı. Bu yüzden konuyla ilgili bir hayli soru gelmekte.
 

Necati Yılmaz/ Ankara
*2009 yılının sonunda banka kredisi ile ev aldım. Borcumu düzenli olarak ödüyorum. Ancak ödeme yaptığım hesabımda bir başka borç daha çıktı. Sorduğumda banka konut ve hayat sigortalarını yenilediğini söyledi. Bu sigorta bedellerini ödemek zorunda mıyım?
5582 sayılı Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Yasalarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'a göre konut finansmanı kuruluşları, yani bankalar, tüketicilere sözleşme öncesinde kredi veya finansal kiralama işlemleri hakkında genel bilgi ve koşullarla ilgili Sözleşme Öncesi Bilgi Formu vermek zorundadır. Tüketici teklifi kabul edip etmemekte serbesttir. Sözleşme Öncesi Bilgi Formunun tüketiciye verilmesini takip eden bir iş günü geçmeden imzalanan sözleşme geçersizdir. Konut kredisi sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur. Taraflar arasında imzalanan sözleşmede öngörülen şartlar, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez.
"Konut Finansmanı Kuruluşlarınca Verilecek Sözleşme Öncesi Bilgi Formu Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğe" göre, kredi sözleşmelerine ilişkin sözleşme öncesi bilgi formunda hayat sigortası, konut sigortası gibi yapılması isteğe bağlı sigortaların yaptırılmasının zorunlu olmadığına dair ibarenin yazılması gerekmektedir. Konut kredilerinde yapılması zorunlu olan tek sigorta Deprem Sigortası' dır. Zorunlu Deprem Sigortası, meskenlere yönelik olarak oluşturulan ve teminatı Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan zorunlu bir sigorta olup, depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlamaktadır. Bu arada hayat ve konut sigortaları ciddi sorunlarda tüketicileri koruyor. Sigorta yaptırmanızda fayda var.
Buna göre öncelikle banka ile yapmış olduğunuz sözleşmede konu ilgili maddeleri inceleyin. Bankanızla görüşün ve yaptırılması zorunlu olmayan hayat veya konut sigortasının geri ödemesini içeren bir yazıyla başvurun. Bankaların bu konudaki talebinize olumlu yaklaşacakları muhakkak ancak yine de bir aksilik olduğu takdirde en sonraki aşama hukuksal yollar.

Ayşe Eren/ İstanbul
* Biraz birikimim var. Konut kredisi alarak ev sahibi olmak istiyorum. Arsa tapusu olan bir ev için kredi kullanabilir miyim? Bankadan ne kadar kredi alabilirim?
2011 yılına kadar bankalar konut bedelinin yüzde 80-90'ı oranında kredi veriyorlardı. Yılbaşından itibaren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun kararı uyarınca konut kredilerinde gayrimenkul değerinin yüzde 75'i, Ticari gayrimenkul alımlarında ise taşınmazın değerinin ancak yüzde 50'si oranında kredi kullanılabiliyor.
Bu arada konut kredisi kullanılacak evin kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli tapusunun olması gerekir. Yani Arsa Tapulu bir ev için konut kredisi alabilmek imkânsız. Çünkü kredi kullanılacak evin banka tarafından teminat olarak alınabilmesi gerekir. Bir evi teminat saymanın yolu ise ipotek koymaktır. Konut kredisi kullanmak istediğiniz evin üzerine ipotek konması için kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli tapusunun olması gerekir.
Almaya karar verdiğiniz konutun kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli tapusu var ise değerinin siz de yüzde 75'i oranında kredi kullanabilirsiniz.

Kaynak: Nüsa UĞUR/Emlak&Mortgage
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz