maritbet girişmaritbet
DASK: ‘Deprem acısını yaşamadan önlem almalıyız’

DASK: ‘Deprem acısını yaşamadan önlem almalıyız’

DOĞAL Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, İzmir'de art arda meydana gelen depremler nedeniyle yaptığı açıklamada İzmir'de Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren konutlardan yaklaşık 230 bininin poliçesi bulunduğunu söyledi


 
DOĞAL Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, İzmir'de art arda meydana gelen depremler nedeniyle yaptığı açıklamada İzmir'de Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren konutlardan yaklaşık 230 bininin poliçesi bulunduğunu söyledi.
Yazıcı, “En küçüğü 2.4, en büyüğü 4.9 büyüklüğündeki depremlerin can ve mal kaybı yaratmaması en büyük tesellimiz. Ancak bu tür sarsıntılar depremin ülkemiz için değişmez bir gerçek olduğunu hatırlatıyor ve hazırlıklı olmamız konusunda bizi uyarıyor. Deprem acısını yaşamadan önlem almalıyız” dedi.

Yazıcı, geçen ekim ayında Batı Anadolu Fay Hatları TIR'ı projesiyle İzmir'e geldiklerini ve dört gün süren deprem ve Zorunlu Deprem Sigortası eğitimleriyle 5 bin kişiye ulaştıklarını belirtti. Yazıcı, “İzmir'de Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren konutlardan yaklaşık 230 bininin poliçesi bulunuyor. Bu rakam geçen yıl 272 bin olan poliçe rakamından yüzde 15 daha düşük. Birinci derece deprem bölgesinde bulunan İzmir, yaklaşık yüzde 25 sigortalılık oranı ile Ege Bölgesi'ndeki iller arasında sigortalılık açısından üçüncü sırada yer alıyor. Ege'nin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan en gelişmiş ilindeki bu oranının yeterli olmadığını ve İzmir'in Zorunlu Deprem Sigortası üretiminde acilen atağa geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Beklentimiz, tüm ev sahiplerinin konutlarını Zorunlu Deprem Sigortası ile güvence altına almaları ve süresi biten poliçelerini zaman kaybetmeden yenilemeleridir” diye konuştu.

EN ÇOK HASAR ÖDEMESİ İZMİR'DE
Can kaybına neden olmayan depremlerin de konutlarda hasara yol açabildiğini vurgulayan Yazıcı şunları söyledi:
“Rakamsal verilere baktığımızda, 2001'den 2009 sonuna kadar İzmir'de gerçekleşen 23 hasar yapıcı depremde toplam 4 bin 706 Zorunlu Deprem Sigortalı konut zarar gördü. 2005 yılında gerçekleşen 5.9 büyüklüğündeki Seferihisar ve Uzunkuyu depremleri ülkemizde 2001'den beri en yüksek sayıda hasarlı konut yaratan depremler oldu. DASK, çoğunluğu kısmi olan bu hasarlar için 9 milyon TL'ye yakın hasar ödemesi yaptı. Bugüne kadar DASK'tan en çok tazminat ödemesi alan il İzmir oldu. Zorunlu Deprem Sigortası sadece konutların yıkılması durumunda değil konutlardaki küçük hasarlarda da tazminat ödüyor. Depremden sonra hayata devam edebilmek için Zorunlu Deprem Sigortası son derece önemli bir ihtiyaç.”

DASK'ın deprem kaynaklı hasarlar nedeniyle bugüne kadar yaptığı 21 milyon TL'ye yakın ödemenin yüzde 97'sini kısmi hasar ödemeleri yani yıkıma sebep olmayan daha küçük hasarlar oluşturuyor. İzmir merkezde yer alan 100 metrekare betonarme bir konut yılda 131 TL'ye (indirimsiz) Zorunlu Deprem Sigortası ile güvence altına alınabiliyor. Konut sahipleri toplu başvurularda yüzde 20, yenilemelerde yüzde 20 olmak üzere toplamda yaklaşık yüzde 40'lık indirim fırsatından aynı anda yararlanabiliyor.

DASK ve Zorunlu Deprem Sigortası nedir?
Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu Deprem Sigortası, depremlerin binalarda yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında Zorunlu Deprem Sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kar amacı gütmüyor. Zorunlu Deprem Sigortası, Türkiye'deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15 bin 700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri Zorunlu Deprem Sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor.
  • Etiketler:

Yorum Yaz