maritbet girişmaritbet
Yüksel Akgül: 2016 Türkiye için bir fırsat

Yüksel Akgül: 2016 Türkiye için bir fırsat

Irmak Group ve Vadişehir Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgül, TGRT’nin Benim Evim programında konut sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

ABD Merkez Bankası FED'in faizleri 0,25 arttırması piyasalara ve konut sektörüne olumlu bir şekilde yansıdı. Bu durum sektör temsilcilerini memnun etti. Bu kez gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Merkez Bankası'nın faizleri indirmesi ise 'konut kredi faizlerinde de indirime gidilmesi' konusunu akıllara getirdi. 

Irmak Group ve Vadişehir Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgül'ün konuk olduğu Benim Evim programında Akgül, konut sektörü için 2015 değerlendirmesi yaparak 2016'ya yönelik öngörülerini aktardı. Öncelikli olarak FED kararına yönelik değerlendirmelerde bulunan Yüksek Akgül, “FED'in 1 yıldır süregelen bir beklentisi var. 0,25 baz puan zaten fiyatların içine girmişti. 0,50 gibi bir rakam sürpriz olurdu. Konut sektörüne ve tüketici kredilerine baktığımız zaman, içeride ve dışarıdaki gelişmelerden ve FED'in beklentilerinden dolayı 2015 yılı biraz sıkıntılı geçti. Bir de çıktığımız noktaya baktığımız zaman 0.70'lerden 1.35'lere çıkmak demek yüzde yüzlük bir artış demek. Çok ciddi bir rakam. FED en azından 2015 yılı sonu itibari ile bu beklentiyi ortadan kaldırmış oldu. Merkez Bankası bu konuda bugünkü hükümetin de faizle büyüyemeyeceğini biliyor. Bu ülkenin gelişmesi için düşük faizle büyümemiz gerektiğini artık hepimiz anladık. İnşaat sektörü olarak hükümetimizden beklediğimiz, faizlerin istenilen değerlere gelmesi. Hükümet de zaten bu konuda kararlı. İnşallah dengeleri koruyarak istenilen yere gelir diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu. 

SEÇİM SONUÇLARI İNŞAAT SEKTÖRÜNE NASIL YANSIDI?

Seçim sonuçlarını değerlendiren Akgül, 2015 yılına bakıldığında Haziran seçimleri sonrasında bir hayal kırıklığı, beklentiye geçen bir piyasa yaşandığını belirtti. Yüksel Akgül, Eylül-Ekim ayına gelindiğinde ise seçim sonuçları açıklanmadan gayrimenkule bir yönelme olduğunu aktardı. “Bunca olumsuzluğa rağmen yüzde 19.8 gibi yabancıya gayrimenkul satışında artış görüyoruz. Ama Kasım 1 dediğimizde bir patlama yaşadık. Ciddi bir taleple karşı karşıya kaldık. Bunun bir ötesi 7 Haziran seçimlerinden önce müşterilerimizin ise randevularını 8 Haziran'a ötelediğini, 8 Haziran'daki tabloyu gördüklerinde gelmediklerini gördük. 1 Kasım'da bunun tam tersi bir tablo gördük. Seçim sonuçları belli olduğunda gece arayıp kredi kartından ödeme yapmak isteyenler oldu” dedi. Siyaset ve ekonominin esasında beraber hareket ettiğini belirterek seçim sonrasında vatandaşın işine baktığını ve güvenin arttığını aktardı.  

KONUT FİYATLARINA ARTIŞ GELİYOR 

Arsa fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Yüksel Akgül, arsa üretmekte sıkıntı yaşadıklarını ve arsa fiyatlarının yüksek olmasının konut fiyatlarına da yansıdığını ifade etti. Ayrıca 2016 yılında metrekare fiyatlarında artış yaşanacağı bilgisini verdi. 

EV ALACAKLAR LOKASYONA DİKKAT!

Konut alacak yatırımcılar için önerilerde bulunan Akgül, ev alırken lokasyonun çok önemli olduğunu belirtti. "Siz gidip gelişmemiş bir yerden ev alırsanız konut açısından geleceği göremeyebilirsiniz ancak kamunun yatırımlarının gittiği yerlerden yer alırsanız bununla karşı karşıya kalmayacağınız gibi bir de buradan katma değer elde ediyorsunuz" açıklamasında bulundu. 

2016 yılına yönelik beklentilerini de açıklayan Yüksel Akgül, "2015'e göre 2016'nın çok daha iyi geçeceğini düşünüyorum. 4 yıl boyunca en azından istikrarlı bir şekilde mevcut hükümet ile birlikte iyi geçecek. Hükümetinizin de bazı yasal düzenlemeleri yaptıktan sonra, tüketici krelerinde de olumlu yönde bir hareket olduğu zaman konut sektöründe çok daha iyi bir yıl geçireceğimizi düşünüyorum" şeklinde değerlendirmede bulundu.  

YABANCIYA SATIŞTA YÜZDE 17 SINIR 

Akgül, yabancıya yönelik konut satışı konusuna da değinerek yabancılara satışta yüzde 17 gibi sınır koyduklarını belirtti. "Projelerimizde aile konseptini, mahalle konseptini ve unutulan bazı değerleri hayata geçiriyoruz. Bizim özlemimiz yeşil, ulaşım sorunu ve aidiyet duygusu... Çok güzel binalar yapabilirsiniz ama biz binaların ruhunu unutmaya başladık. Biz projelerimizde 1+1 koymuyoruz, açık havuz koymuyoruz. Aslında maddi anlamda bunlar belki kayıptır. Ama ona rağmen unutulan değerlerimizi biz fırsata dönüştürmek istedik. Projenin ilgi görmesi bundan kaynaklanıyor. Yabancıya blok bazında toplu satış yapmıyoruz. Çünkü bu şekilde kapatıyor gidiyor. Orada 1-2 aylık yaşam olmaya başlıyor. Orayı öldürmeye başlıyorsunuz. Biz de diyoruz ki 'oturacak insanları davet edelim'. Bizden alıp da emlakçılığa soyunmasın. Yüzde 90'lara yakın oturacak bir müşteri portfoyü ile karşı karşıyayız. Bu da bizi memnun ediyor" diyerek önemli bilgiler verdi. 

Emlaktasondakika.com/Emine Pile

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Vadişehir 4+1 Sanal Tur Örnek Daire Çekimi
  • 31.08.2021 13:27

Vadişehir 4+1 Sanal Tur Örnek Daire Çekimi

Başakşehir'de hayata geçirilen Vadişehir projesinin 4+1 örnek daire 3D sanal tur ...

Vadişehir projesinin dükkanları açık artırmayla satıldı!
  • 23.09.2017 17:43

Vadişehir projesinin dükkanları açık artırmayla satıldı!

Başakşehir'in en büyük projeleri arasında yer alan Vadişehir'in dükkanları, açık ...

Yüksel Akgül, Vadişehir'in açık artırmasını değerlendiriyor!
  • 23.09.2017 16:29

Yüksel Akgül, Vadişehir'in açık artırmasını değerlendiriyor!

Irmak Group Vadişehir Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgül, Vadişehir dükkanların ...

Olkan Güneş, Vadişehir'in açık artırmasını değerlendirdi!
  • 23.09.2017 16:29

Olkan Güneş, Vadişehir'in açık artırmasını değerlendirdi!

Müzayede yönetimini Olkan Güneş'in gerçekleştirdiği Vadişehir dükkanlarının açık ...

Yüksel Akgül: Sıkıntılar 2017'de geride kalacak
  • 23.12.2016 14:56

Yüksel Akgül: Sıkıntılar 2017'de geride kalacak

Vadişehir Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgül, Vadişehir projesinin şantiye alan ...

Vadişehir'den ev alanlar projeyi anlattı!
  • 22.06.2016 15:58

Vadişehir'den ev alanlar projeyi anlattı!

Vadişehir Yürütme Kurulu Başkanı Sabri Altıok, Vadişehir'in düzenlediği iftar ye ...