maritbet girişmaritbet
Yüksek Hızlı Tren'in son halkası Köseköy-Gebze'nin temeli atıldı

Yüksek Hızlı Tren'in son halkası Köseköy-Gebze'nin temeli atıldı

2013 yılında Türkiye’nin en büyük Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı olan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın Eskişehir - İstanbul kesiminin inşasında son aşamaya gelindi

2013 yılında Türkiye'nin en büyük Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı olan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın Eskişehir - İstanbul kesiminin inşasında son aşamaya gelindi

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre Eskişehir - İstanbul 2. etabın Köseköy-Gebze kesiminin temeli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın katılımıyla 27 Mart Salı günü saat 15.30'da Köseköy Tren İstasyonunda atılacak.

Proje kapsamında; 1890 yılında inşa edilen Köseköy-Gebze mevcut hattının fiziki ve geometrik koşulları Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine uygun hale getirilecek ve üzerinde hemzemin geçit bulunmayacak. Hat üzerinde bulunan 9 tünel, 10 köprü, 122 menfezin tadillerinin yanı sıra 28 yeni menfez ve 2 adet alt geçit inşa edilecek, hemzemin geçit yer almayacak. Yapım kapsamında yaklaşık 1 milyon 800 bin metreküp kazı ve 1 milyon 100 bin metreküp dolgu gerçekleştirilecek.

Türkiye demiryollarında ilk defa AB fonları bu projede kullanılacak. Sözleşme bedeli 147 milyon euro olan Köseköy - Gebze hanının yüzde 85'ini oluşturan 125 milyon euro bölümü Avrupa Birliği tarafından kapsamında karşılanacak.

Arifiye'nin revize edilmesiyle toplam uzunluğu 533'ten 523 km'ye düşen ve Marmaray'la entegre olarak 2013'te bitirilmesi hedeflenen Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi hayata geçtiğinde, Ankara - İstanbul 3 saate, Ankara-Gebzc ise 2 saat 30 dakikaya inecek. Başkentle İstanbul arasında yılda 17 milyon yolcuya hizmet verecek.

Aynı gün ayrıca, IPA ile finanse edilen Irmak Karabük - Zonguldak Demiryolu Hattı Modernizasyon Projesi Finansman Anlaşması da imzalanacak. Bu proje ile hat modernize edilecek, tren hızları artacak, maliyetler ile kaza riski azalacak.

Hürriyet

Yorum Yaz