maritbet girişmaritbet
YETKİ BELGESİ OLMADAN ÇALIŞILMAYACAK

YETKİ BELGESİ OLMADAN ÇALIŞILMAYACAK

1 Ocak 2012’den itibaren yürürlüğe giren yönetmelik gereği, müteahhitler 2015’ten sonra şantiyelerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramayacak. Yetki belgesine sahip usta açığını kapatma konusundaki ilk somut adımı ise İNDER attı.

1 Ocak 2012'den itibaren yürürlüğe giren yönetmelik gereği, müteahhitler 2015'ten sonra şantiyelerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramayacak. Yetki belgesine sahip usta açığını kapatma konusundaki ilk somut adımı ise İNDER attı.

İNDER'in, Beşiktaş Kaymakamlığı, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa düzenlediği ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı'nın 15 Şubat'ta başlayacağı açıklandı.

İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' 15 Şubat'ta başlıyor. 16 Aralık 2010 tarihinde resmi gazetede yayımlanan, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yönetmelik gereği müteahhitlerin şantiyelerinde yetki belgeli usta çalıştırmaları zorunlu hale geldi. Bu zorunlulukla ortaya çıkan eğitim programı açığını kapatmak için ilk adımı ise İNDER attı. İNDER'in Beşiktaş Kaymakamlığı, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi ile imzaladığı protokol sonucunda düzenlediği ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' 26 Ocak'ta düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı.

Türkiye'deki tüm yapı müteahhitlerinin yanında çalıştırdığı ustaların, yetki belgeli ve öğretilmiş olarak hizmet vermelerine olanak sağlamak amacıyla başlattığı eğitim programı kapsamında 21 dalda eğitim verilecek. İlk üç yılda 18 bin ustanın belgelendirilmesi hedeflenen eğitim programının kapsamı daha sonraki aşamada, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda genişletilecek.

‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' kapsamında eğitim alacak olan usta adayları, branşlarına göre 36 saat ile 360 saat arasında değişen sürelerle teorik eğitime tabi tutulacak. Teorik eğitimler Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) mesleki eğitim müfredatı doğrultusunda oluşturulacak. Staj niteliğindeki pratik eğitimlerini ise İNDER'in ve MEB'in denetiminde, bağlı çalıştıkları şirketlerin şantiyelerinde tamamlayacak olan adaylar, program sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları durumunda yetki belgesi alabilecekler. Yetki belgeleri, Türkiye'nin yanı sıra uluslararası alanda da geçerli olacak.

‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı'nın tanıtıldığı basın toplantısında konuşan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, bu eğitim programıyla birlikte ehil ellerdeki maharetlerin değerli malzemeleri tekrar sanata dönüştürme fırsatı bulacağını belirtti. Atalarımızın yapı sanatındaki ustalığının günümüze kadar ulaştığını hatırlatan Durbakayım, “Usta ve maharetli ellerin gerçekleştirdiği eserler, günümüze kadar hiç bozulmadan geldi. Maalesef günümüzde yapılan eserler ise gerek işçilik gerekse malzemelerdeki çeşitlenmesinden dolayı bir takım sıkıntılarla karşılaşıyor. Eskiden çok ehil kişiler, usta işler vardı. Kayserili, boya yapardı. Sıva, taş işçiliği Gümüşhaneliydi. Ustalık ve çıraklık ilişkisi inşaatların çoğalması, malzemelerin çeşitlenmesi gibi nedenlerden dolayı sona erdi. Dünya standartlarına ulaşan malzemelerimizin kullanılmasını bilen usta sayısı giderek azalmaya başladı. Aradaki bu farkı en kısa sürede kapatmamız gerek. Ustalık eğitim programını, bu değerli malzemelerin ehil eller tarafından yapılacağının bir müjdesi olarak görüyorum. Bu programı düşünüp kanunlaştıran yetkililere, inşaat camia adına teşekkürü borç bilirim” şeklinde konuştu.

İNDER Genel Sekteri Abdullah Baysal ise İNDER'in bu eğitim programı ile inşaat sektöründe çağcıl yapılaşmanın önünü açtığını vurgulayarak “Nitelikli malzemeyi, nitelikli ustalarla uygulama alanını genişletmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. İnşaat şirketlerinin yöneticilerine de seslenen Baysal, bu konuda yavaş davrananların, ileride doğabilecek sorunları daha zor aşacakları uyarısında bulundu. Baysal, “Yaklaşık bir yıldır yaptığımız araştırma ve çalışmalar sonucunda 29 belediyeden bilgi aldık ve sadece İstanbul'da 13 binden fazla usta olduğunu tespit ettik. Bu ustaların eğitimli ve ehil hale gelmesi için önümüzde 3 yıllık süreç var. İNDER olarak, bu konuda inşaat şirketlerine ve ustalara her türlü desteği vermeye ve yardımda bulunmaya hazırız” dedi.

‘Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir'

Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel de içinde bulunduğumuz çağın sivil toplum çağı olduğunu belirterek artık sivillerin de toplumsal sorunlar hakkında devletin organizasyonunu beklemeden inisiyatif kullanması gerektiğini belirtti. Bu anlamda İNDER'in öncülüğünde düzenlenen  ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' ile devlet – millet işbirliği ile bir ilk yaşandığını vurgulayan Yücel, bu hizmet verilirken ortaya çıkacak eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi için Beşiktaş Kaymakamlığı olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Türkiye'deki müteahhitlerin iyi niyetle çalıştıklarına inandığını ifade eden Sadettin Yücel şunları söyledi:

“Ama unutmayalım ki, cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir. Hal böyle olunca müteahhidinden mühendisine, ustasından işçisine ve hizmeti sunandan hizmeti alana kadar herkesin sorumlu olduğu gerçeği ışığında deyim yerindeyse toplu hücum yapacağız. Hiç birimiz modern mezarlıklar üretmek zorunda değiliz. İnsanız her şeyin en iyisine layık. Bu anlamda asli ihtiyaç olan konut ve işyerlerinin hem çağdaş teknolojilere uygun hem de yeterince güvenilir olması gerektiği ortadadır. İnşallah ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' gibi çalışmalar dolayısıyla işçisinden ustasına kadar herkes son derece bilinçli bir şekilde aldığı eğitime uygun sanat yaklaşımları göstererek bu asli ihtiyaçları karşılama yönünde gayretler gösterecektir.”

‘Hak etmeyene belge yok'

‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı'nın İNDER, Beşiktaş İlçe Eğitim Müdürlüğü ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi'nin bir yıllık çalışması sonucunda oluşturulduğunu Anlatan Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şaban Kılıç, yabancı dil sorununun da çözülmesi halinde  ‘Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı'nı tamamlayanların Avrupa'nın her geçerli bir usta belgesine sahip olacaklarını vurguladı. Hazırlanan eğitim programı ile kursiyerlere mesleki eğitimin yanı sıra kişisel gelişim dersleri verileceğini de anlatan Kılıç, en az ilköğretim mezunu ve sigortalı işçilerin bu eğitim programına katılabileceğini belirtti. Okuma yazma bilmeyen ustalara ise okuma yazma öğreterek işe başlayacaklarını anlatan Kılıç “Biz sadece belge dağıtmak için kurs yapmıyoruz. Aynı zamanda iş hayatında, birbirleriyle ve sosyal hayattaki ilişkilerin daha iyi seviyeye çıkarılmasına yönelik eğitimlerimiz de olacak. Bununla birlikte meslek etiği, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre korumasına yönelik bilgilendirmelerimiz de olacak. Eğitim sonunda sınavı başarı ile geçenlere yani gerçekten hak edenlere belge vereceğiz.  Sınav sonucunda başarılı olamayan adaylara da katılım belgesi vereceğiz ve sınava tekrar giriş hakları olacak” diye konuştu. 

Beşiktaş Milli Eğitim Müdürü Halis İşler “Sizler İnsanların yuvasını yapansınız” diye seslendiği müteahhitlerden bu eğitime katılım konusunda duyarlı olmalarını istedi. Bu eğitimlerden yararlanmak isteyen tüm kuruluşların ‘emrinde' olduklarını vurgulayan İşler “İlçemiz çok sayıda üniversite barındıran bir ilçe. Bu yüzden eğitim ve eğitmen konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Biz her ne olursak olalım, ama onun en iyisi olalım diye gayret eden bir kurumuz. Sizlerin de aynı duygu içerisinde olduğunu biliyorum” dedi.

23 dalda eğitim verecek

- Alçı Levha ve Profil Uygulama

- Ahşap Çatısı

- Betonarme Kalıpları

- Betonarme Demircisi

- Isı ve Ses Yalıtımcısı

- Boru Tesisatçısı

- Boyacı

- PVC Doğrama

- Alüminyum Doğrama

- Doğalgaz İç Tesisat

- Saç ve Boru İşçiliği

- Demir Doğrama

- Alçı Dekorasyon ve Kartonpiyer

- Betonarme Kalıpçısı

- Taş ve Tuğla Duvarcısı

- Sıvacı

- Alçı ve Kartonpiyerci

- Ahşap Kaplama

- Seramik Karo Kaplamacı

- Sıhhi Tesisat

- Boru Kaynakçılığı ve Elektrik

- Elektrik Tesisatçısı

- Parke İşleme

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak işletmesi sahibine ilköğretim mezunu olma şartı!
  • 16.04.2021 11:58

Emlak işletmesi sahibine ilköğretim mezunu olma şartı!

Taşınmaz ticaretinde yetki belgesi verilebilmesi için en az "ilköğretim mezunu" ...

Riskli binalardaki evler artık kiraya verilemeyecek!
  • 23.01.2021 12:57

Riskli binalardaki evler artık kiraya verilemeyecek!

Hasarlı ve yıkılma riski bulunan binalarda bundan sonra kiralama yapılamayacak. ...

Yetki belgesi olmayan emlakçılar dikkat!
  • 10.01.2021 07:45

Yetki belgesi olmayan emlakçılar dikkat!

Emlak aracılık faaliyetleri sadece Yetki Belgesi alan işletmeler tarafından yapı ...

2021'de yetki belgesi olmayan emlakçı ilan giremeyecek
  • 29.12.2020 12:28

2021'de yetki belgesi olmayan emlakçı ilan giremeyecek

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında kritik tarih yaklaştı. 1 Ocak’t ...

Emlak işletmelerinde Yetki Belgesi hareketliliği
  • 26.10.2020 10:16

Emlak işletmelerinde Yetki Belgesi hareketliliği

Emlak işletmelerinin sahip olması gereken yetki belgeleri, Ticaret İl Müdürlükle ...

Yataş Bedding’in kampanyası The Hammers’da ödüle layık görüldü
  • 28.09.2020 12:04

Yataş Bedding’in kampanyası The Hammers’da ödüle layık görüldü

Yataş Bedding, The Hammers’da “En İyi Gerçek Zamanlı Pazarlama İletişimi Takımı” ...