maritbet girişmaritbet
“Yabancıya konut satışımız yüzde 30’a çıktı!”

“Yabancıya konut satışımız yüzde 30’a çıktı!”

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, yabancıya satış oranlarının yüzde 15’ten yüzde 30’a çıktığını açıkladı.

Türkiye ekonomisinin en hızlı lokomotifi olan inşaat sektörü 2015 yılında önemli gelişmelere sahne oldu. Yılın ilk aylarında yoğun bir gündeme sahip inşaat sektörünün mevcut durumunu değerlendiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, İnşaat sektöründe tüketici güven endeksinin önemli bir parametre olduğunu belirtti ve ekonomik göstergelerin düzelmesi için faiz artışının gerekli olduğunu söyledi. Dumankaya sözlerine şöyle devam etti: “Gayrimenkul geliştiriciler olarak satışlarımızın büyük çoğunluğunu konut kredileri ile gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple de faiz oranlarının düşmesi sektör olarak her zaman tercih ettiğimiz bir durum. Ama bugün içinde bulunduğumuz konjonktürde faizlerin kesinlikle yükselmesi gerekiyor.” 

“Bizim ülkemizde döviz kurlarının yükselmesi kriz algısını tetikler. Bu geçmiş yıllarda da yakından deneyimlediğimiz bir durum. Tüketiciler döviz fiyatlarındaki artışın duracağına inanırlarsa ellerindeki dövizi bozdurup ev araba gibi emtia alımları gerçekleştirirler. Ama dövizin daha yükseleceğini düşünen tüketici, tıpkı şu anda olduğu gibi elindeki dövizi bekletiyor ve alımlarını biraz daha öteliyor. Bu sebeple dövizin sabitlenmesi ve ekonomik göstergelerin toparlanabilmesi için faizin yükseltilmesi çok önemli.” 

Firmaların kârları Hazine'de bekliyor 

Barış Dumankaya yaptığı değerlendirmede KDV indirimleri konusuna da değindi ve şu açıklamaları yaptı: “Sektörde KDV iadeleri konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Sektörün KDV iadeleri o kadar büyük boyutlara ulaştı ki içeride bekleyen KDV geri ödemeleri ile her şirketin yeni bir proje geliştirmesi söz konusu. Sektörde kar marjları yüzde 8 ila yüzde 15 arasında. Ama KDV'den dolayı yüzde 17 alacağımız 2, 2.5 sene devletin kasasında duruyor. Yani bütün kazancımız devletin kasasında bekliyor. Devlet inşaat sektörüne destek vermek istiyorsa öncelikle KDV iadesinde bir takım kolaylıklar sağlanmalı.” 

İç talebin canlanması gerekir

İç talep olmadan bir sektörün gelişmesinin mümkün olmadığını belirten Dumankaya sözlerini şöyle noktaladı. “Yabancı satışı geçtiğimiz yılda iç talepte yaşanan daralmayı sübvanse etti. Projelerimizde yabancıya satış oranımız yüzde 15'lerden yüzde 30'lara çıktı. Bunun da artmasını bekliyoruz. Ama iç talep olmadan sektörün canlanması mümkün değil. Ama iç talebin artması için de mutlaka bir takım teşvikler gerekiyor.” 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!
  • 09.04.2022 17:15

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!

Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunund ...

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!
  • 15.03.2022 10:13

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!

TÜİK, konut satış istatistikleri Şubat 2022 verilerini açıkladı. Türkiye genelin ...

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!
  • 10.03.2022 12:52

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş sürecinde Avrupa’nın ambargo uyguladı ...

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!
  • 10.02.2022 10:50

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen ...