maritbet girişmaritbet
Yabancıların Türk konut sektörüne ilgisi azaldı mı?

Yabancıların Türk konut sektörüne ilgisi azaldı mı?

Son dönemde yaşaşan terör olaylarıyla birlikte dövizin artması ve iktidarın kurulamaması, yabancıları etkilemiş gibi gözüküyor.

Türk ekonomisinin lokomotifi olan ve son 13 yıllık süreçte yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği gayrimenkul sektörü, son dönemde sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Yaşanan terör olaylarıyla birlikte hükümetin kurulamaması, konut almak isteyenleri bekleme kararına yönlendirdi.

Bu süreçte diğer bir avantaj ise konut fiyatlarının yükselmemesi oldu. Müteahhit firmalar, yeni yatırımlarına ara vermeden devam ederken döviz birikimi olanlar büyük bir avantaj yakaladı. 3 lirayı aşan dolar ve 3.5 seviyesine gelen euro, ev alacak yabancılar içinde bir fırsat oldu.

Peki yabancıların tüm bunlara rağmen ev alma sürecini yavaşlattığı hatta var olan konutlarını sattığı iddiaları doğru mu? Emlaktasondakika.com olarak iddiaların gerçeklik payını araştırdık…

Ruslar Antalya'da evlerini ucuza satmıyor

Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Şeref Sağlam

Rusların evini sattığı gibi bir durum söz konusu değil. Bugün 100 bin euroluk satılan eve deseniz ki 90 bin euro, alıcı çıkar. Burada insanların kafası bulandırılıyor. Geçmiş yıllara göre mülk edinme sayısı yüzde 15 civarında düştü. Gerek ülkelerindeki ekonomik krizden gerekse piyasadaki durgunluktan. Yoksa yabancıların mülklerini yüzde 50 aşağıya satması gibi bir şey yok, bu doğru değil. Antalya'da parası olup mülk edinmek isteyen Türk de var yabancı da. Herkes istikrar bekliyor, o kadar. Alıp satıcı olan kişiler 90 bin euroya alıp 100 bin euroya kendisi satmaya çalışıyor. Ancak fiyatın 50 bin euroya düştüğü gibi bir durum yok. Yabancılar aldığı mülklere euro bazında bakar, TL'ye dönmezler. İnşaat sektörü rayına oturmuş, piyasa düzgün haldeyken hükümetsizlik istikrarsız bir durum oluşturdu. Terör olayları Antalya'yı etkilemedi. Sanki Rus vatandaşların üzerinden nemalanmak isteniyor gibi bir durum var.

Bursa fırsatı kaçırdı

Bursa Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Erdal Çelebi

Bursa'da yabancıya satış konusunda beklenen potansiyel yakalanmadı. Sahil kentleriyle Uludağ etekleri ön planda. Beklenen seviyeye henüz gelemedik. Son zamanlarda çıkan terör olaylarından sonra Bursa'ya revaç düştü. Bursa müşterisi Karadeniz tarafına kaydı. Akdeniz'i tercih etmeyenlerin tercihi Bursa'ydı. Ancak Karadeniz'e bir kayış oldu. Valilik ve büyükşehirle bir proje gerçekleştireceğiz. Yabancıların tercihlerini Bursa'ya doğru çekeceğiz. Esas şablon 2016'da ortaya çıkacak. 2016'daki tapu teslimlerinin tarihine göre Bursa adına net konuşabiliriz. Bursa'nın tanınmışlığı açısından İstanbul'la bağlantının yapılması çok değerli. Bursa'ya ulaşımın ne kadar kolaylaştığını yabancılara anlatacağız. Bursa olarak Kuveyt'te düzenlenecek gayrimenkul fuarına katılacağız. 2016'da ise Bursa gayrimenkul fuarını yapacağız.

Telefonlar çalmıyor, tapuda eski heyecan yok

Bodrum Emlakçılar Odası Ömer Yetgin

Bodrum'da 2-3 yıldır gayrimenkul alım satımları durdu. Bunun için Bodrum'da imar çalışmaları durdu. Yaz sezonunda inşaat yasağı var. Piyasanın krizi nedeniyle, Alanya gibi durduk. Bundan dolayı bayram sonrasında belki hareketlenebiliriz. Ne Türkiye ne de yurtdışı telefonları çalışıyor, tamamı durmuş durumda. Emlakçılar derneği olarak Kiev'le görüşüyoruz. 12 Kasım'da 4 gün süreyle Hollanda'ya toplantıya gideceğiz. Bunun nedeni yabancıların konut almayı neden bıraktığını araştıracağız. Derneğimizde üyelerle tedbirler alıyoruz, bültenler hazırlıyoruz. Yabancılar düşebilecekleri tuzaklardan kurtarıyoruz. Kayıt dışı korsan emlakçılara karşısındayız. Yurtdışı dernekleriyle toplantılar yapıyoruz. Şu anda Tapu Sicil Müdürlüğü'nde eski heyecan yok. Gayrimenkul fiyatları çok yükseldi. 100 bin euroluk yerler bir anda talep artınca 350 bin euroya çıktı. Bu nedenle ödeyemeyenler oldu, alanlar geri satanlar oldu. Bodrum'da yabancılar gayrimenkulünü pek satmıyor. Satma hakları var tabi ancak aman aman bir satış yok. Yaz sezonu gayrimenkulün sezonu değil. Kasım'dan sonra hareketlenebilir.

Araplar Yalova'da ev bırakmadı

Yalova Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayrettin Yılmaz

Araplar, Yalova bölgesini Ankara, İzmir, Bursa gibi bölgelere yakın olması nedeniyle birlikte turizm alanı ve termal sularının olması nedeniyle tercih ediyor. Bu kapsamda özellikle Körfez ülkelerinden gelen yatırımcıların gözdesi haline geldi. Ayrıca bölgemizin lüks otele ihtiyacı var, yatırımcılar o nedenle burada faaliyet gösterebilir. Günlük kiralar 100-200 lira civarında olduğu için ev sahipleri bu sisteme ağırlık vermeye başladı. Dolayısıyla bölgedeki öğrenciler ev bulamaz hale geldi. O nedenle bölgeye yeni yurtların yapılması gerekiyor. Bölgede 70-80 bin liralık konutlar 150 bin liraya geldi. 1.5 milyon liraya satılan evler var.

Terörden ziyade dolar etkiledi

Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Ali Taylan

Gayrimenkul sektörü gerek Ankara gerek diğer şehirlerde terör olaylarından çok etkilenmedi ancak dövizin artışı burada önemli olan kriter. Genele bakıldığında beklediğimizin üzerinde hareketli gidiyor. Yabancı yatırımcı Ankara'da fazla yok ancak keşif amaçlı gelmeye başladılar. Ağırlıklı olarak ofise ilgi duyuyorlar. Yeni yatırımlar sayesinde Ankara bir anlamda fark edildi. Yabancılar daha çok İstanbul, Bursa, Yalova gibi şehirlere yatırım yapıyorlar. Vatandaş, gayrimenkulü hala güvenli liman görüyor. Yüzde 5-10 civarında dolar kaynaklı bekleme olabilir. Kiralama ve satış konusunda bir sorun yok. Satın alım yapanlar kısa süre sonra iyi prim sağlıyorlar.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!
  • 09.04.2022 17:15

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!

Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunund ...

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!
  • 15.03.2022 10:13

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!

TÜİK, konut satış istatistikleri Şubat 2022 verilerini açıkladı. Türkiye genelin ...

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!
  • 10.03.2022 12:52

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş sürecinde Avrupa’nın ambargo uyguladı ...

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!
  • 10.02.2022 10:50

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen ...