maritbet girişmaritbet
Yabancıların gayrimenkul alırken dikkat edecekleri 5 nokta

Yabancıların gayrimenkul alırken dikkat edecekleri 5 nokta

Türkiye’de yabancıların gayrimenkul edinimleri emin adımlarla ilerliyor. Beklenen patlamanın yaşanmazken satışların inceliklerini araştırdık.

Mütekabiliyetin kalkması ile birlikte gayrimenkul geliştiricilerinin yakın takibinde olan yabancı yatırımcıların nasıl hareket ettiklerini, nerelerden yatırım yaptıklarını, alım yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiği gibi soruları ERA Gayrimenkul'ün CEO'su Mustafa Baygan'a sorduk. Baygan hem soruların cevaplarını verdi, hem de 2015 yılının ilk 7 ayında hangi ülkelerin vatandaşları hangi illerimizden gayrimenkul alımı yaptıklarını özetledi.

 Gayrimenkul nasıl alınıyor, hangi işlemler yapılıyor?

Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler. Ancak farklı şehirlerde de olsa, yabancı bir kişinin Türkiye'de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemez.  Yabancıların taşınmaz alımı öncesinde, bölgedeki askeri makamlardan izin alınması da gerekmektedir. Bu araştırma ise 90 günlük bir süreyi alabilmektedir. Bahse konu taşınmazın güvenlik bölgesi içinde bulunması halinde, yabancılara satış işlemi yapılması mümkün olamayacağından, bu konunun ödeme yapılmadan önce açıklığa kavuşturulması önemlidir. Bir Türk vatandaşının Tapu'ya sunduğu evrakların dışında tercüman ve ülkesinden getirdiği vekaletname gerekmektedir. Onun dışında tüm işlemler aynıdır.

Türkiye'den kimler alım yapabilir? Kısıtlayıcı maddeler var mı?

İki sene öncesine kadar Türk Vatandaşlarının mülk alabildiği ülkelerin vatandaşları Türkiye'den mülk alabiliyorlardı. Çıkan yasa ile artık bu şart aranmıyor. Yeni yönetmeliğe göre, 129 ülke vatandaşı Türkiye'den şartsız olarak gayrimenkul ve arazi satın alabiliyor. 52 ülke vatandaşına İçişleri Bakanlığından izin şartı getirilirken Ermenistan, Kuzey Kore, Küba, Nijerya ve Yemen vatandaşları ise gayrimenkul alamıyor. Çin, Danimarka, Doğu Timor, Fiji ve İsrailliler ise tek bir gayrimenkul alabiliyor. Ruslar ve Ukraynalılar, Karadeniz'de, Yunanlılar ise Ege kıyılarında mülk edinemiyor.

Peki kiralama nasıl yapılıyor?

Kiralama işlemleri satın almaya göre çok daha kolay. Satış süreci gibi bir bekleme yok. 90 gün süresi aranmıyor. Kiralama ile ilgili özel bir şart devlet tarafından belirlenmemiş.

Oturma izni ne kadar veriliyor? Bu izinin süresi satışları ne kadar etkiliyor?

Oturma izni emniyet müdürlüklerinin konusu olduğundan dolayı süresi hakkında bir şey söyleyemeyiz. Ancak satışa etkisi çok fazla olmuyor. Satışları asıl etkileyen araştırma kısmıdır.

Vatandaşlık taleplerini etkiliyor mu?

Vatandaşlık işlemlerini oturma izinleri değil, çalışma izinleri etkiliyor.

İstatistiklerden bir kaç veri paylaşabilir miyiz?

TUİK verilerine göre 2015 ilk 7 ayında 12.475 adet yabancıya satış yapılmış. Yapancıya en çok İstanbul 3 870 adet ile sonrasında da Antalya 3 548,  Bursa  788, Yalova  778, Aydın 718 illeri gelmektedir. En çok Irak, Suudi Arabistan ve Rusya Federasyonu vatandaşları mülk almışlardır.

YABANCILARIN GAYRİMENKUL ALDIKLARI İLLER

TÜRKİYE'DEN HANGİ ÜLKE VATANADAŞLARI ALIM YAPTI?

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mustafa Baygan: Kartal çok gelişiyor
  • 03.06.2016 16:14

Mustafa Baygan: Kartal çok gelişiyor

ERA Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, ‘Kartal'a Yatırım Geleceğe Yatırım' tem ...

Konut satışları 2016'da artacak!
  • 20.01.2016 15:32

Konut satışları 2016'da artacak!

ERA Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, Türk halkı ve Ortadoğulu ülke vat ...

Mustafa Baygan 'İstanbul, dönüşümde bir numara'
  • 02.03.2015 15:09

Mustafa Baygan 'İstanbul, dönüşümde bir numara'

ERA Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, kentsel dönüşümde başta Fikirtepe olmak ...

Mustafa Baygan, ikinci el konut sektörünü anlatıyor!
  • 16.02.2015 10:27

Mustafa Baygan, ikinci el konut sektörünü anlatıyor!

ERA Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, ikinci el konut satışlarının, sıfırdan ...

Mustafa Baygan 'Yabancı ağırlık bir fuar oluyor'
  • 12.09.2014 15:34

Mustafa Baygan 'Yabancı ağırlık bir fuar oluyor'

Era Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, CNR Emlak Fuarı 2014'te mikrofonumuza f ...