maritbet girişmaritbet
‘Yabancılara yönelik farklı politika geliştirmenin tam zamanı!’

‘Yabancılara yönelik farklı politika geliştirmenin tam zamanı!’

Emlak ve gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinden Yavuz Karaman’ın bu haftaki konuğu Ali Ağaoğlu oldu.

Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman, Emlak Hakkında Herşeyprogramında bu hafta başarılı işlere imza atan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu'nu konuk etti.

Her hafta güncel konularla ilgili önemli isimlerin ağırlandığı programın bugünkü konuları yabancıya konut satışı, sektörün son durumu, 2015'te konut sektörü oldu. 

Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman, yabancı yatırımcıların sektör için çok önemli hale geleceğini belirtti. İç piyasada yavaş yavaş bir doygunluğa ulaşıldığını belirten Karaman, konuyla ilgili değerli açıklamalarda bulundu. “Ekonomi belli… Milli gelir çok fazla artmadığı için alım gücü belli bir yerde durdu. Bu da ufak bir tıkanmaya yol açtı. Konutların çoğu 5 bin lira üzerinden yapıldığı için orda bir yavaşlama var. Yabancılar tam bu noktada devreye girebiliyor. Özellikle Körfez sermayeli Arap kökenli zengin yatırımcılar İstanbul'un özellikle Avrupa Yakası'nda rahatlıkla yatırım yapabiliyorlar. Ama şunu unutmamak lazım ki bizim ciddi rakiplerimiz de var.

Yabancıların bize gelmeleri için çok sebep var, ama aslında gelmemeleri için de çok sebep var. Burada yasal konularla ilgili sıkıntıları konuşmak lazım. Oturma izni var, bu oturma izninin ne kadar hayata geçirildiği de... Anadolu'daki tarihi-turistik yerlerle ilgili alımlar da olabilir. Bunları da ele aldığımızda yabancılara yönelik farklı politikaların hayata geçirilmesi gerekir.” dedi.  

Gelişmiş ülkeler kaynağını yabancıya satıştan sağlıyor!

Ali Ağaoğlu, gelişmiş ülkelerin kaynağının yabancıya konut satışı ile gerçekleştirdiğini belirtti. Yabancıya satış hakkında da açıklama yapan Ağaoğlu, “Bugün gelişmiş ülkelerin hepsine bakın gelişmişliğinin kaynağını yabancılara mülk satarak sağlamışlardır. Yabancıya satılan bir mülk bu ülkeye yüzde 100 katma değer olarak kalan kaynaktır. Kalkınmak istiyorsanız kaynağa ihtiyacınız var. Kendi kaynaklarınız yetmiyorsa bunu dışardan borç alarak ya da yabancı yatırımcı alarak sağlayacaksınız. Bunun en güzel yanı yabancı yatırımcı… Batı ülkelerinin çoğu yabancıya mülk satarak çok ciddi kaynak elde etmişlerdir.” açıklamasında bulundu. 

Mütekabiliyet Yasası'nı da değerlendiren Ali Ağaoğlu, bu yasa ile özellikle başta Körfez ülkeleri olmak üzere Türkiye'ye çok büyük bir ilginin başladığını ifade etti. 

“Bir Körfez yatırımcısı konut almak istiyorsa Londra'dan bulduğundan daha fazlasını Türkiye'de buluyor. Çünkü dinimiz aynı, yemek kültürümüz, müzik kültürümüz aynı…” dedi. 

Yasanın çıkalı 2 sene olduğunu ve şuana kadar 1.5 milyar dolar üzerinde yabancıya mülk sattıklarını söyleyen Ağaoğlu, yaptıkları tanıtım faaliyetleriyle başarılara imza attıklarını anlattı. 

“Fuarlarda yaptığımız büyük yatırımlarla ciddi şekilde tanıtım faaliyetlerinde bulunduk. Bu nedenle 2015'in bu konuda çok daha da iyi olacağını bekliyorum.” diyerek 2015 öngörüsünü de açıkladı. 

Yavuz Karaman ise Türkiye'nin coğrafi konumunun belli olduğunu ve Körfez ülkelerinin çok ön plana çıktığını belirtti. Bunun gayrimenkul sektörü için bir fırsat niteliğinde olduğunu ifade eden Karaman, “Belki Rusya'dan talep alınabilir ve buraya ilgi gösterilebilir.” dedi.

Avrupa'nın da Türkiye'den konut alımı ile ilgilendiğini söyleyen Yavuz Karaman, orada daha çok, emekli olmuş, yaşlı kesimin ilgilendiğini belirtti. 

Karaman “İngiltere'de 1000 paund emekli maaşı alıyor, orada para etmiyor ama Türkiye'de çok rahat hayatını sürdürebiliyor. Aslında bizim yönümüz belli. Çok fazla çeşitlendiremezsiniz.” dedi. 

Yabancı nasıl ev istiyor? 

Yabancı yatırımcıların ev kriterlerine ilişkin bir değerlendirmede bulunan başarılı iş adamı Ali Ağaoğlu, yabancıların oturabileceği, daha geniş bir ev talep ettiklerini açıkladı. 

Ağaoğlu, “Yatırımcı olarak gelip bizden kule de alan var ama ağırlıklı olarak oturum düşünülüyor. Körfez ülkeleri geniş aileler olduğu için geniş ev istiyor. Avrupa Yakası daha fazla ilgi görüyor.” dedi. 

‘Rusya ve Türki Cumhuriyetler'den de ciddi taleplerin olduğunu aktaran Ali Ağaoğlu, Avrupa'da pazar payının artacağını çok görmediğini de ekledi. Körfez ülkeler ve yakın çevremizin gayrimenkul sektörü için pazar payımızı artırdığını söyledi ve o bölgelere yönelmek gerektiğini belirtti.

2015'te gayrimenkul sektöründe finansal sıkıntı var mı? 

Ali Ağaoğlu ayrıca şuanda sektörde finansal bir sıkıntı olmadığını ifade etti. 

“Firma veya proje bazında bazı ufak tefek sıkıntılar olabilir. 2014'ün ilk yarısında durgunluk vardı, fakat sektör ikinci yarıda başarılara imza attı. 2015'te de seçimlerden sonra hızlı bir yükseliş yaşanacak.” açıklamasında bulunarak öngörülerini sundu.

Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!
  • 29.06.2022 16:41

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!

Son dakika haberine göre Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi, Ataşehir'de özel bir ha ...

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!
  • 09.04.2022 17:15

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!

Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunund ...

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!
  • 15.03.2022 10:13

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!

TÜİK, konut satış istatistikleri Şubat 2022 verilerini açıkladı. Türkiye genelin ...

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!
  • 10.03.2022 12:52

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş sürecinde Avrupa’nın ambargo uyguladı ...

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!
  • 10.02.2022 10:50

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen ...