maritbet girişmaritbet
Vergi veznelerinin haftasonu mesaisi!

Vergi veznelerinin haftasonu mesaisi!

Emlak vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi'nin 2. taksit ödemelerinin son gününün 30 Kasım olması nedeniyle vezneler haftasonu da mesai yapılıyor.

Belediyelerin bazı vezneleri emlak ve çevre temizlik vergilerinin tahsilatı için bu haftasonu fazla mesai yapacak. Yaklaşık 24 milyon emlak vergisi mükellefinin olduğu ülkemizde emlak vergisi ödemeleri her yıl biri mart-mayıs, diğeri kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. 2015 yılı emlak vergisi ikinci taksitinin ise 30 Kasım Pazartesi gününe kadar ödenmesi gerekiyor. 

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMİYOR 

Emlak vergisi bazı illerde zamlı ödenirken, belli şartların varlığı halinde bazı kişiler de emlak vergisi ödemiyorlar. Brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta sahip emekliler, işsizler, ev hanımları ve özürlüler, şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler, emlak vergisi ödemiyorlar. Dolayısıyla bu kişiler 2015 yılı için sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyecekler. Ancak bu avantajdan yararlanacak olan işsizlerin, ev hanımlarının, emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanların (bu aylıkları dışında) tutarı 27 bin TL'yi aşan menkul sermaye iradı (faiz, repo, fon, kâr payı, temettü vb.) gelirlerinin olmaması gerekiyor. Sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanmak için evde bizzat oturma şartı aranmıyor.

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehir belediyelerindeki gayrimenkullerin emlak vergisi oranı yüzde yüz zamlı alınıyor.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeleri için ilgili belediyenin tahsilat veznelerine gidiliyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.

Emlak vergisi ödemeleri ayrıca internet üzerinden daha hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, internetten de ödeme yapılabiliyor. 

BİR EVİN EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Ev ve işyeri ile arsa ve arazi sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi için 2015 yılı ikinci taksit ödemeleri 30 Kasım'da sona erecek. Bu süre içerisinde henüz ödeme yapmamış vergi mükelleflerinin ödemelerini yapmaları gerekiyor. Bu süreçte kimi belediyeler, cumartesi ve pazar günü tahsilat veznelerinde tahsilat işlemlerine devam ediyor. Verginin 30 Kasım'a kadar ödenmemesi halinde mükellefe vergi cezası uygulanıyor.

Emlak vergisi için ödenecek bedel ise taşınmazın değeri üzerinden hesaplanan emlak vergisi oranları ile tespit ediliyor. Bu oranlar gayrimenkullerde farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. 

Mevcut durumlarda yapacağınız ödemeler konutlar için binde 2, işyeri seçenekleri için binde 4, arsa vasfındaki taşınmazlar için binde 6 ödenirken araziler için ise binde 2 oranında vergi ödeniyor. 

Ancak büyükşehir sınırları içinde olmayan binalar için binde 2, meskenler için binde 1, araziler için binde 1 ve arsalar için ise binde 3 oranında ödeme yapılıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Vergisi'nde 2022 yılı ilk taksit ödemesi için son 8 gün!
  • 24.05.2022 10:08

Emlak Vergisi'nde 2022 yılı ilk taksit ödemesi için son 8 gün!

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi’nin ilk taksit ödeme ...

Türkiye'deki konutların yüzde 34'ünde çürüme var!
  • 19.06.2021 14:27

Türkiye'deki konutların yüzde 34'ünde çürüme var!

Türkiye'deki konutların yüzde 34,7'sinde çatı sızdırması, duvarların nemlenmesi, ...

Gemlik Körfezi'nde müsilaj temizliği seferberliği başladı
  • 08.06.2021 17:21

Gemlik Körfezi'nde müsilaj temizliği seferberliği başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Marmara Denizi'ndeki müsilajla mücadele çalış ...

Emlak Vergisi 1. taksit ödemeleri için son gün 31 Mayıs
  • 04.05.2021 09:50

Emlak Vergisi 1. taksit ödemeleri için son gün 31 Mayıs

2021 yılına ait Emlak Vergisi ödemeleri Mart ayında başlamıştı. İlk taksit ödeme ...