maritbet girişmaritbet
Türkler Almanlar’ın veliahtı oldu!

Türkler Almanlar’ın veliahtı oldu!

Doğum oranı düşen Almanya’da yaşlı şirket sahipleri çocuğu olmadığı için işlerini devrediyor. Satışa çıkan 1.7 milyon şirketin 71 bini el değiştirdi. Gurbetteki Türk işadamları da fırsatı değerlendirip 500 şirketi satın aldı

Doğum oranı düşen Almanya'da yaşlı şirket sahipleri çocuğu olmadığı için işlerini devrediyor. Satışa çıkan 1.7 milyon şirketin 71 binini el değiştirdi. Gurbetteki Türk işadamları da fırsatı değerlendirip 500 şirketi satın aldı.

Başbakan Erdoğan'ın ‘En az üç çocuk yapın' diye verdiği nasihatin hikmeti anlaşıldı. Avrupa'nın en güçlü ekonomisi olan Almanya'da doğum oranı düşük olduğu için Alman patronlar şirketini bırakacak mirasçı bulamama sorunuyla karşı karşıya kaldı. Yaşı 65'in üzerinde 17 milyon insanın yaşadığı Almanya'da, 1 milyon 700 bin şirket mirasçısı olmadığı için satışa çıktı. Üstelik Alman devleti bu şirketlerin satışı için organizasyonu da kendisi yapıyor. Almanya'nın en girişimci topluluğu olan Türk işadamları ise bu şirketlerin şimdilik 500'ünü satın aldı. Satın alınan şirketler arasında Berliner Konfeksiyon (Bekon) gibi Almanya'nın sembol şirketlerinden birisi de var.

MÜSİAD Berlin Başkanı Veli Karakaya, Alman nüfusun giderek yaşlandığını belirterek “Başbakanımızın en az üç çocuk demesinin nedeni Almanya'nın şu anda içinde bulunduğu duruma düşmemek için. Birçok büyük ve köklü Alman şirketi satışı çıktı. Hatta bizim üyelerimizden bile bu şirketlerden aldıkları oldu. Son olarak Almanya'nın en önemli tekstil devlerinden Berliner Konfeksiyon ve bir paraşüt üretim tesisini Türkler satın aldı” dedi. Almanya'da halen 1.6 milyon Türk'ün yaşadığını ve ülkenin en girişimci topluluğunu oluşturduğunu belirten Karakaya “Şirket alımı konusunda sık sık toplantılar yapıyoruz. Türk işadamlamızdan Almanya'da şirket alımları hızlandı” dedi.

Şu ana kadar 71 bin şirket satıldı

Hannover Büyükelçiliği resmi internet sitesinde Alman teşvik bankası KfW'nin yaptırdığı araştırmaya göre Almanya'da yıllık ortalama 71 bin şirketin el değiştirdiği belirtildi. Sitede “KfW Bankası devirlerin artmasını; mucize Alman kuşağının emekliye ayrılması, yönetimlerin profesyonelleşememesi, alternatif yaşam tarzlarının değer kazanması, aile bağlarının zayıflaması, nüfusun yaşlanması gibi nedenlerle açıklamaktadır. KfW bankasının araştırmasında her bir şirket devrinin ortalama 478 bin Euro'ya karşılık geldiği belirtiliyor” denildi. 82 milyonluk nüfusu bulunan Almanya'da doğum oranı binde 8.5'le Avrupa'nın en düşük seviyesinde. Türkiye ise binde 17.5'luk oranla doğumda Avrupa birincisi. Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı'nın himayesindeki birçok işadamı dernek ve kuruluşunun birleşmesiyle oluşturulan Nexxt organizasyonu, satışa çıkarılan Alman şirketleriyle alıcıları buluşturuyor. Buna göre Alman memurlar sahibi öldükten sonra mirasçısı olmadığı için ya kapanacak ya da devlete kalacak şirketin ekonomiye yük olmaması için uygun şartlarda satışını yapıyor.

Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkler Almanlar’ın veliahtı oldu!
  • 01.07.2012 12:05

Türkler Almanlar’ın veliahtı oldu!

Doğum oranı düşen Almanya’da yaşlı şirket sahipleri çocuğu olmadığı için işlerin ...