maritbet girişmaritbet
Türkiye’de ev al, hayatın kurtulsun

Türkiye’de ev al, hayatın kurtulsun

Türkiye’de ev alan bir kişi 13 yılda kira gelirleri ile bu parasını çıkartabiliyor. Monaco’da 92 yıl, Fransa’da ise bir kişi ancak 34 yılda aldığı evin karşılığına denk gelen para kazanabiliyor.

 

Türkiye'nin birçok alandaki cazibe kriterleri ‘kira gelirleri' açısından da kendisini ortaya koydu. Avrupa ülkelerinde konuta yapılan yatırımın kira gelirleri ile karşılanmasını öngören rapor önceki gün açıklandı.

Emlak sektörünün önemli haber portallarından GdeEtotDom.ru'ya göre, 13 yılda kira gelirleri ile emlak değerini yakalayan Türkiye kazanç bakımından ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

Çalışmada, son 12 ayın kira gelirleri ve konut maliyet fiyatları metrekare üzerinden değerlendirildi. Ancak araştırmada emlak vergileri ve konut giderleri gibi diğer etkenler dikkate alınmadı.

 

Avrupa'da evden kazanç zor

Toplam 92 yılda ancak kira gelirleri ile emlak değerini yakalayabilen Monaco, ev sahipleri için en geç gelir getiren ülke oldu. 34 yılla Fransa sondan ikinci ve 32 yılla da Andorra ve İsveç üçüncü sırayı paylaştı. Hırvatistan ve İtalya ise 30 yılla listede dördüncü sırada yer aldı.

Rusya, Danimarka, Lüksemburg, Polonya ve İspanya gibi ülkelerle dokuzuncu sırayı paylaştı. Bu ülkelerde emlak sektörüne yatırım yaparak kira geliri elde etmek isteyen gayrimenkul sahipleri, yatırımlarının karşılığını ancak 19 yılda alabildi.

Türkiye ise sıralamada kira geliri bekleyen yatırımcılar için en cazip ülke oldu. Türkiye'de emlak sektörüne yatırım yapanlar paralarını 13 yılda geri alabildi.

 

En çok İngiliz ve Almanlar alıyor

Öte yandan, Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, bir soru önergesine verdiği yanıtta, 2002-2010 tarihleri arasında Türkiye'de toplam 85 bin 676 yabancı uyruklu kişinin taşınmaz mal edindiğini bildirdi.

Demir, “Bu çerçevede 2007-2010 tarihleri arasında yapılan işlemler için bildirilen parasal değer toplamı yaklaşık 2 milyar 222 milyon 153 bin 421 TL'dir” dedi.

Demir, Türkiye'de ev ya da arsa satın alan yabancı uyruklu kişilere ilişkin rakamsal bilgiler de verdi. Buna göre ilk sırada 31 bin 395'le İngilizler ilk sırada yer aldı.

İngilizleri 17 bin 271 kişi ile Almanlar izledi.

Üçüncü ve dördüncü sırada ise 6 bin 738 kişi ile İrlandalılar ve 5 bin 420 kişiyle Danimarkalılar bulundu.

Kaynak: Taraf

  • Etiketler:

Yorum Yaz