maritbet girişmaritbet
Türkiye, PVC sektöründe dev olacak

Türkiye, PVC sektöründe dev olacak

Kısa zaman içinde PVC sektörünün en büyük üreticilerinden biri haline gelen Türkiye, giderek artan üretim kapasitesi ve ihracat payıyla sektörün devi olmaya aday gözüküyor

 

 

 

Türkiye'nin PVC sektörüyle tanışması çok değil, bundan yaklaşık 30 yıl öncesine dayanıyor. Bu zaman diliminde alınan yol ise, azımsanmayacak ölçüde büyük. Bugün Türkiye, Avrupa'da PVC sektörünün en büyük üreticileri listesinde sektörün anavatanı Almanya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. 

Her yıl gittikçe artan üretim kapasitesi ve ihracat payıyla, bu sektörün devlerinden biri de Pakpen. Pakpen Profil Grubu Satış Müdürü Ahmet Gügercin ile hem Türkiye PVC sektörünü hem de Pakpen'in faaliyetlerine konuştuk...

- PVC pazarının üretim bazında büyüklüğü nedir? Yıllara göre değerlendirme yapar mısınız? Sektörde ciro, ithalat ve ihracat rakamlarını açıklar mısınız? 

2009 yılına geldiğimizde sektörün toplam PVC üretimi 450 bin tona geldi. Yıllar bazındaki rakamları incelediğimizde her yıl gittikçe artan bir üretim olduğunu görüyoruz.

Üretim miktarı her yıl artıyor

 

Yıllar      Üretim( bin ton)       ihracat     ithalat

2009        450                          %25       %10

2008        420                          %25       %10

2007        380                          %25        %10

2006        350                          %25        %10

2005        280                          %25        %10

2004        260                          %20       %10

- PVC profil pazarını diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda Türkiye hangi konumda bulunuyor?

PVC profil pazarında Avrupa ölçeğine göre bir karşılaştırma yapacak olursak, 2009 yılı plastik profil üretiminde Almanya'dan sonra 2. sırada yer alıyoruz. Sıralama Almanya, Türkiye, Rusya ve Polonya diye devam ediyor.

- Sektörde son yıllarda ne gibi gelişmeler yaşanıyor? PVC profillerin konutta kullanım alanı ne kadar? Daha çok hangi ürünler tercih ediliyor?

Yeni konsept yapılarda PVC profilden mamul pencere kullanımı son yıllarda kaçınılmaz bir gerçeklik olarak ortaya çıkıyor. Yeni trend kullanımlarda ise ahşap renkli lamine ürünlere doğru talebin arttığı görülüyor. Pencerelerde durum böyle iken, iç mekan ve yapının pencere dışında balkon ve teras gibi bölümlerinde de PVC profilden mamul kapı, pencere vs. sistemlerin olabildiğince yaygın bir şekilde kullanıldığını söyleyebiliriz.

- Sektörün en önemli sıkıntısı ve çözüm öneriniz nedir?

Sektörün en büyük sorunlarının başında kayıt dışı üretim ve haksız rekabet, kalifiye elaman eksikliği ve denetimsizliği sayabiliriz. PVC profil üretimi ileri teknoloji ve büyük sermaye yatırımı isteyen bir imalat kolu. Ama maalesef sektörde kapasite fazlalığına (üretim 450 bin ton, kurulu kapasite 650 bin ton) rağmen hala bu konuda teşvikler veriliyor. Sadece bir makine ve üç kalıpla imalat yapılmaya çalışılıyor. Metresi 250 gramlık profille metresi 1,5 kg olan profil aynı makinede çekiliyor. Böyle bir pencere profilinin istenen performansları göstermesi mümkün değil. Sektörünkalifiye eleman eksikliği ile ilgili de biz Pakpen olarak meslek lisesi mezunlarına kendi bünyemizde iş olanağı sağlıyoruz. Bir diğer yerel projemiz ise Antalya'da yaşamını sokaklarda sürdürmek zorunda kalan çocuklara yönelik gerçekleştirilen “Çiçekleri Soldurmayalım” projesi. Biz bu projenin sponsoru olduk. Bu proje kapsamında Antalya'da sokakta yaşayan veya suça karışan çocuklar, çeşitli konularda eğitim aldı. 12 çocuğumuz plastik doğrama işçiliği kursuna katıldı ve Antalya'daki Pakpen bayilerinde çalışmaya başladı.

- Pakpen'in PVC profilde üretim ve pazar payı nedir?

Türkiye pazarında bölgesel olarak farklılıklar arz etmesine karşılık genelde %15'lik bir pazar payına sahibiz. Bölgesel ve il bazında değerlendirdiğimizde ise yer yer  %80'lere ulaşan paylara sahip bölge ve iller bulunuyor.

Pakpen Konya organize sanayide 300 bin m2'lik alana kurulu entegre tesislerinde 75 bin ton/yıl kurulu kapasiteli PVC profil üretimi yapıyor. 2009 verileriyle 50 bin ton/yıl üretim kapasitesi ile faaliyet gösteren sektörün en büyük oyuncularından birisiyiz.

- Ürün gamınız hakkında bilgi verir misiniz?

İhtiyaçlar doğrultusunda sürekli yatırım ve gelişim içinde olan Pakpen olarak, hali hazırda Oval, Global, Optimal, P 2000, Eski ve Yeni Sürme Seriler (Tekli ve Çiftli) ve Rival serileriyle üretim yapıyoruz. Pazara çok yeni sunduğumuz İdeal ve Royal serisinin sektöre yeni bir heyecan ve canlılık getireceğine inanıyoruz. 

 - Pakpen'in PVC üretiminde en önem verdiği konu nedir?

Sektörün en önemli sorunlarından olan kalite ve AR-GE konusunda gerçekleştirdiği çalışmalarla sektör lideri olan Pakpen, sürdürülebilir bir anlayışla ve dünya pazarlarındaki gelişmeleri göz önüne alarak üretim yapmayı felsefe haline getirmiş bir firmadır.

- Ekolojik ürünler konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Bu kapsamda öne çıkan ürünleriniz var mı?

Pakpen'in üretim tesislerinde “geri dönüşüm konsepti” ile çalışıyoruz. Üretim tesislerinde kullanılan plastik malzemelerin %90'ı geri dönüşümlü malzemedir.  Türkiye'de ilk defa karbondioksit gazlı olarak üretilen ekolojik ısı yalıtım levhası olma özelliğini taşıyan Pak Board XPS'i bundan 4 yıl önce pazara sunduk.

  

  • Etiketler:

Yorum Yaz