maritbet girişmaritbet
Türkiye genelinde konut satış rekoru kırılabilir!

Türkiye genelinde konut satış rekoru kırılabilir!

Turyap İcra Kurulu Üyesi Çağla Gürsoy, faizlerin 1 puanın altına inmesi durumunda satış patlaması olabileceğini söyledi.

Son dönemde konut kredisi faizlerinin 1 puanın altına ineceği konuşuluyor. Birçok proje, anlaşmalı bankalar sayesinde faizleri düşürmüş durumda. Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri, faizlerin inmesi durumunda piyasanın büyük bir hareketlilik yaşacağını söyledi. Ayrıca kira piyasası incelendiğinde kentsel dönüşüm, rakamlara önemli katkılar yaptığı göze çarpıyor.

Turyap İcra Kurulu Üyesi Çağla Gürsoy, emlaktasondakika.com'un sorularını yanıtladı. İşte o cevaplar...

Kira piyasasını nasıl görüyorsunuz?

"Kentsel dönüşüm ve üniversitelerin bulunduğu semtlerde kira fiyatları artış gösterdi. Mayıs ayında başlayıp Ekim ayına kadar süren kira sezonu var. Okulların kapanması, üniversite sonuçlarının açıklanması, tayin döneminin başlaması kiralarda artış ve arz sıkıntısına neden olacak. Kiralık ticari portföy sayısında ise artış var. İş yeri açmak için yer bulunamayan semtlerde şu an kiracı bulmak zorlaştı. Geçmişte yüksek fiyattan kiralanan Bağdat Caddesi, Taksim gibi merkezi bölgelerdeki kiracılar, iş potansiyellerinin düşmesi nedeniyle daha küçük ya da uygun yerlere geçmeye çalışıyor. Burada boş kalan ticari alan aynı fiyattan kiracı bulmakta zorlanıyor"

Kredi faizleri 1'in altına düşerse ne olur?

"Yüksek faiz tüketicilerin konut alımını ötelemesine, satışların düşmesine neden oluyor. Çünkü Türkiye koşullarında en uzun vadeli kredi kullanımı konutta ve kredi kullanımı bu nedenle faiz oranlarına daha çok duyarlıdır. Nitekim son aylarda ipotekli konut satışlarında belli bir durgunluk dikkat çekiyor. Türkiye'de son yıllara göre konut kredisi faizleri yüksek oranda seyrediyor. Geçen yıl ortalama faiz 1,03 olmasına rağmen 1 milyon 289 bin konut satışı gerçekleşti. Uzun vadeli kredi orta gelirli yatırımcıyı korkutuyor. Bu işin maddi olduğu kadar psikolojik boyutu da var. Faizlerin psikolojik sınır olan %1'in altına düşmesi durumunda konut alımını erteleyen alıcılar piyasayı hareketlendirecektir. Beklenen indirimin gerçekleşmesi halinde Türkiye genelinde satış rekorunun kırılmasını bekliyoruz; ancak bu durumda konut fiyatlarının yükselişe geçmesi beklenebilir"

Son 5 yılı değerlendirecek olursanız sektör adına neler söylersiniz?

"Ekonomik büyümeyi tetikleyen lokomotif sektörlerden biri olmayı sürdürdü ve kendisine bağlı 200'den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan konumunda faaliyetlerini ve üretimlerini devam ettirdiği bir dönem geçirdi. Son 5 yıla baktığımızda konut yatırımı tüm finansal yatırım araçlarını geride bıraktı. Türkiye'de ortalama konut fiyatlarının 5 yıllık birikimli artışı yüzde 90.89. Bu da aynı dönemdeki yüzde 48.22'lik enflasyon artışının yüzde 28.8 üzerinde reel bir getiri sağlamış durumda. Hanehalkı bazında tasarruf etmenin amacı da bir ev veya arsa almaktır. Özellikle son yıllarda para gayrimenkule yatırılıyor. Geçen yıl seçim sürecinde yaşanan siyasi belirsizlikle birlikte sakin bir dönem geçirsek de yine de yılı rekorla kapattık. Gayrimenkul sektörü her geçen yıl kendini geliştirip, ülke ekonomisine yön vermeye devam edecektir"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!
  • 24.02.2023 11:33

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!

Yeni Konut Finansman Programı'na bankalar tarafından sağlanacak finansman ve kat ...

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!
  • 24.09.2022 10:32

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi açıklandı, konut kredisi hacmi 325 milyar lira ...

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!
  • 23.09.2022 09:51

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!

Buna göre tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut kredisi sözleşmeleri, sigortal ...

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!
  • 17.09.2022 13:21

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ağustos 2022 sonuçlarını açıkladı. ...