maritbet girişmaritbet
Türkiye emlak fiyatlarıyla dünyanın zirvesine kondu!

Türkiye emlak fiyatlarıyla dünyanın zirvesine kondu!

Bu yıl konut fiyatları ortalama yüzde 16 artış gösterirken, birçok ülke Türkiye’nin çok çok gerisinde kaldı. İller bazında en yüksek artışsa Antalya’da yüzde 19.49 oranıyla yaşandı

 

Remax Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, konut fiyatları artışında Türkiye'nin dünyada başı çektiğini ve bu konuda lider ülke olduğunu söyledi.
 
Karahan, 2009 yılı Nisan'ında yaşanan Mortgage krizi nedeniyle Türkiye'deki konut fiyatlarının düştüğünü ancak kısa süre sonra tekrar artmaya başladığını vurguladı.
 
Amerika'da, başlayan krizin bütün dünyayı etkilediğini ve emlak fiyatlarının en alt seviyeye kadar indiğini ifade eden Karahan, kredisini ödeyemeyenlerin bankalara devredilen konutlarının çok düşük fiyatlarla satışa çıkarıldığını dile getirdi.
 
Gökhan Karahan, Türkiye'de ve özellikle İstanbul'da fiyatların çok az düştüğünü ve kısa sürede tekrar yükselişe geçtiğini anlatarak, “Çünkü, Türkiye ve İstanbul'un farkı ekonominin burada çok canlı olması. Mesela bu sene ortalama konut fiyatları yüzde 16 arttı. Kimse farkında değil ama ben bütün dünya şehirlerini inceledim. Böyle bir artış hiçbir yerde yok. Artışlar sıcak olduğu için insanlar farkında olamayabiliyor. Ekonomi canlı olduğu için konut fiyatları krizden etkilenmedi” dedi.
 
En yüksek artış Antalya'da
Türkiye'de son yıllarda rakamların çok hızlı arttığına dikkati çeken Karahan, ‘Fiyat artışında Türkiye lider' denilmesinin yanlış olmayacağını söyledi.
 
Türkiye'de konut fiyatlarındaki artışın son bir yılda yüzde 16.4 olduğunu vurgulayan Karahan, “Gayrimenkul fiyatlarının artışında dünyada lider ülke Türkiye. İl bazında bakarsak mesela 2012'nin ilk 9 ayında İstanbul'da gayrimenkul fiyatları yüzde 17.75, İzmir'de yüzde 17.79, Antalya'da 19.49 artmış. Türkiye ve bu illerden başka ev fiyatının bu denli arttığı bir yer yok. Son bir yılda artışın lideri Türkiye. Türkiye'nin dışında dünya genelinde çok küçük birkaç ülke olabilir ama biz bilmiyoruz” diye konuştu.
 
Diğer ülkelere fark attı
Son 1 yıllık dönemde, farklı ülkelerdeki konut fiyatlarını da değerlendiren Karahan, ülkelerin resmi istatistikleri, özel indeksler ve güvenilir kuruluşların Ağustos 2011 - Ağustos 2012 verilerine bakıldığında birçok ülkenin Türkiye'nin çok çok gerisinde kaldığını dile getirdi.
 
Avrupa'da durumun iyi olmadığını belirten Karahan, Londra'da konut fiyatlarının canlı olmasının sebebini 2012 Olimpiyatlarına bağladı ve Paris'te fiyatların geçen yıla oranla yüzde 1-2 puan düştüğünü ileri sürdü.
 
Karahan, bu dönem dilimi içinde ABD'de yüzde 2, Almanya'da yüzde 4.3, Avustralya'da yüzde 0.3, Çin'de yüzde -1.4, Fransa'da yüzde -0.1, İngiltere'de yüzde 2.1, İspanya'da yüzde -14.4, İtalya'da yüzde -12.6, Japonya'da yüzde 6.3,  Kanada'da yüzde 1.1, Rusya'da yüzde 7.9 artış yaşandığını aktardı.
 
İstanbul yatırımcı için uygun yer
 
Konut faizinin Türkiye'de hala çok yüksek olduğunu vurgulayan Karahan, İstanbul'un diğer ülke metropolleriyle kıyaslandığında rakamların düşük çıktığını ifade etti. “Konut fiyatı açısından bakıldığında Avrupa başkentlerine kıyasla hala çok çok ucuz durumdayız” diyen Gökhan Karahan, uluslararası bir yatırımcının nereden ev alırım diye düşünmesi halinde İstanbul'un resmen sırıttığını dile getirdi. Gökhan Karahan, şöyle devam etti: “İstanbul'da metrekareye vurduğunuzda evlerin en pahalısı 5-7 bin dolar civarında. Pahalıyla karşılaştırdığınızda Manhattan, Londra, Paris gibi yerler çok daha yüksek. Manhattan'da 40 milyon dolara apartman dairesi gördüm. Belki tek örnektir ama var mı var. Onların en pahalısıyla bizim en pahalımızı karşılaştırdığınızda bizimkiler çok pahalı değil. Sonuç olarak benim ulaştığım datalar, fiyatlar Türkiye'de pahalı değil diyor. İstanbul'da en pahalı 5-6 milyon dolara olan evler pek çok Avrupa başkentinde ortalama fiyat olarak görülüyor.”
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor
  • 09.11.2021 10:16

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor

A Para'da yayınlanan Emlak Avcısı programına katılan KONUTDER Başkanı Altan Elma ...

Faiz indi, ev fiyatları uçuşa geçti!
  • 03.11.2021 16:23

Faiz indi, ev fiyatları uçuşa geçti!

Kamu bankaları, konut kredileri faiz oranlarında indirim yapınca bu durum beklen ...

Konut fiyatlarındaki artış medyanın gündeminde!
  • 18.09.2021 13:39

Konut fiyatlarındaki artış medyanın gündeminde!

2021 yılı itibarıyla hem kiralık hem satılık ev fiyatlarında yükselme meydana ge ...

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ
  • 14.01.2012 11:44

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ

Konut fiyatlarında %6,3 artan fiyatlar Türkiye’yi 4. Sıraya yerleştirdi ...

KONUT FİYATLARI ARTACAK!
  • 05.01.2012 17:30

KONUT FİYATLARI ARTACAK!

Konut piyasası hareketlendi. Fiyatlar % 10-15 artacak. ...