maritbet girişmaritbet
Türkiye depreme hazır mı?

Türkiye depreme hazır mı?

17 Ağustos’un yıldönümünde inşaat sektörü oyuncuları kentsel dönüşümün önemini Emlaktasondakika.com’a anlattı

ESD - Binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan 17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7.4 şiddetindeki Marmara Depremi'nin üzerinden 16 yıl geçti. Depremin vurduğu illlerde yaşayanlar hayatını kaybedenleri gözyaşlarıyla andı.

Büyük sarsıntının bugün yıldönümü… Her yıl olduğu gibi bu yıl da depreme hazırlıklı mıyız? sorusu kafaları karıştırırken, inşaat sektörünün başrol oyuncuları depreme karşı hemfikir olup, kentsel dönüşüm dedi.

İnşaat patronları kentsel dönüşüm diyor!

 

Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya

"NİTELİKSİZ YAPILARA KARŞI KENTSEL DÖNÜŞÜM"

Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: İstanbul depremi bize acı ve büyük bir ders oldu, deprem gerçeğini önümüze koydu. 1999'un 17 Ağustos'un dan itibaren Türkiye'de yapılaşma anlamında bir çok değişiklik yapıldı ve büyük yol kat edildi. Deprem sonrasında inşa edilen konutlar sıkı denetlemelere tabi tutuldu. Bununla birlikte halkımız da bilinçlendi ve konut alırken ilk araştırdığı konu depreme dayanaklılık oldu. Ancak bugün Türkiye geneline baktığımızda hala çarpık kentleşmeyle birlikte genele yayılan niteliksiz yapılar görürüz. Bu bozuk yapılaşma başta insanımızın sağlığı ve güvenliği açısından tehdit oluştururken, Türkiye'nin imajını da zedelemektedir. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bu niteliksiz yapıların bir an önce kaliteli ve estetik yapılarla yenilenmesi amaçlanıyor. Buradaki en öneli nokta; yeni geliştirilen yapıların bugünü kurtarma kaygısıyla değil de; gelecekteki Türkiye'yi ve şehirlerin karakteristiğini yansıtan, sürdürülebilir kalite anlayışına hakim nitelikli yapılardan oluşmasıdır.

"Üzerimize düşeni yapıyoruz"

Artaş İnşaat olarak biz; üzerimize düşen görevi fazlasıyla yerine getirmeye gayret gösteriyoruz. Bizim öncelikli amacımız daima; sağlıksız yapılarda oturan vatandaşlarımızı güvenli, sosyal yaşam alanları olan, nitelikli konutlara taşımaktır. Hayata geçirdiğimiz tüm projelerimizde de esas aldığımız anlayış bu yöndedir.

 

Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı İsmail Hakkı Altun

“UNUTKANLIĞIMIZI BİTİRMELİYİZ”

Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı İsmail Hakkı Altun: Hem toplum hem de devlet olarak depremin hala farkında değiliz. Kaplumbağa hızında gidiyoruz. Toplumu bilinçlendirmek adına kentsel dönüşüm önemli. Fakat kentsel dönüşüm ile ilgili kanunlar yavaş işliyor. Vatandaşın kentsel dönüşüme bakış açısı da bu durumun yavaş işlemesine neden oluyor. Çünkü vatandaş kentsel dönüşümle ilgili bilgi sahibi değil. Devletin asıl görevi, toplumun refah bir şekilde yaşamasını sağlamaktır. Deprem olduktan sonra konuşuyoruz ama daha sonra hemen unutuyoruz. Bir an önce depremle ilgili bir şeyler yapmalıyız ve unutkanlığımızı bitirmeliyiz.

Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel

“KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNE AĞIRLIK VERMELİYİZ”

Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel: Depremle birlikte kentsel dönüşüm girdi hayatımıza. En büyük projelerden birini üretiyoruz. Bu konut stoğu hem kalite hem de görüntü açısından son derece eski. Dolayısıyla bu kötü konut stoğu ve yapılaşmanın depreme uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu da binaların çok hızlı bir şekilde yenilenmesiyle mümkün.

"Şehir daha güvenli hale gelebilir"

Kentsel dönüşüm, 2012 yılındaki kanunla birlikte hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. İnşaat sektörünün bundan sonra kentsel dönüşüm projelerine daha çok ağırlık vererek, geliştireceğine inanıyorum. Depremden sonra inşaat sektöründe standartlar gelişti ve yapı denetim diye bir kontrol mekanizması hayatımıza girdi. Bunu da kentsel dönüşümle birleştirirsek şehri daha sağlıklı ve güvenli hale getiririz.

Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BİLİNCİ OLUŞTURULMALI”

Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı: Depremden sonra kentsel dönüşüm diye bir gerçek ortaya çıktı. Bu konuda çok ciddi adımlar atıldı. Ama devamının gelmesi, hızlanması gerekiyor. Toplumun her kesiminde bu bilincin oluşturulması ve bu bilinci her daim canlı tutulması çok önemli. Depremden sonra binalarla ilgili mevzuatlarda iyileştirme de oldu. 

"Kentsel dönüşüm sosyal sorumluluktur"

Hem kamu hem özel sektör hem de vatandaşın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesidir. Dolayısıyla bu sorumluluğu herkesin alması gerekiyor. Ülkemizde bir daha da böyle bir acının yaşanmamasını umut ediyorum.

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ”

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: Benim en çok üzüldüğüm noktalardan biri 17 Ağustos geldiği zaman bu durumun konuşulması. Sektöre, devlete, vatandaşa herkese kırık not veriyorum. Gayret gösteriyoruz ama yavaş ilerliyoruz. Yasa çıktı, bazı uygulamalar var ama yavaş kalıyoruz. 10 üzerinden sektöre 3 puan veriyorum. Yapılması gereken çok şey var. Uygulamalardaki yasal düzenlemeleri düzeltmek gerekiyor. Depremle birlikte hayata geçen kentsel dönüşüm için seferberlik ilan edilmesi gerekiyor. Bu konuda bir hareket başladı ama herkes kendini düşünüyor gerek hak sahipleri gerekse de inşaat şirketleri…

"7 milyon konut dönüşecek"

Bazı belediyelerin birinci önceliği deprem oluyor. Bu da sevindirici bir durum tabi… Ama genel olarak baktığımızda deprem bilinci konusunda çok alt seviyelerdeyiz. 7 milyon konutun dönüşmesinden bahsediliyor. Bu da 1 trilyon TL'lik harcama demek oluyor. Birkaç kentsel dönüşüm modelinin uygulanması lazım. Depremden bu yana 16 yıl geçti ve hala tam anlamıyla bir şeyler yapılmış değil. Umarım önümüzdeki yıllarda bu açığı kapatabiliriz.

Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten

"KENTSEL DÖNÜŞÜM PARSEL PARSEL OLMAZ"

Depreme karşı tam anlamıyla güvenilir bir şehir haline gelebilmek için 25 yıla daha ihtiyaç olduğunu söyleyen Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, İstanbul'daki binaların yenilenmesinde büyük bir stok olduğunu ve bunun ancak %10-15'inin yenilenebildiğinin altını çizen Ferhat Keten, İstanbul'da başlayan yenileme işlemlerinin yani Kentsel Dönüşüm'ün parsel parsel değil de daha geniş ölçeklerde yapılmasının daha doğru olacağını söyledi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık 

"20 MİLYONDAN FAZLA KONUT DEPREME DAYANIKSIZ"

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık: Türkiye nüfusunun yüzde 95'i deprem bölgelerinde yaşıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan risk tespiti ve yıkımlarda İstanbul başı çekiyor. İstanbul'da 27 adet ‘Riskli Alan' var. Şehirde bugüne kadar maalesef riskli binaların yaklaşık %15'i yenilenebildi. Bunun yanı sıra neredeyse 20 milyondan fazla konut depreme dayanıksız. Depremle ilgili yapılan açıklamalar ise büyük depremin çok da uzak olmadığını gösteriyor. Bu da işin aciliyetini gösteriyor.

Ayşe Özlem Kuruca/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...