maritbet girişmaritbet
Türk müteahhitler Rusya ile ilişkiler için endişeli!

Türk müteahhitler Rusya ile ilişkiler için endişeli!

Türk müteahhitler, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle kısa vadede ülkede yeni iş alamayacaklarını düşünüyor.

Rus lider Putin'in “Çok ciddi sonuçları olabilir” açıklamasının ardından Rusya Başbakanı Medvedev'in de Türkiye ile ortak projelerin iptal edilebileceği ayrıca, Rusya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin de Rus pazarındaki pozisyonlarını kaybedebileceği ifadesi iki ülke ekonomisini masaya taşıdı.

62 MİLYAR DOLARLIK PROJE YAPTIK

Yenişafak'ta yer alan habere göre; iki ülke ilişkilerine bakıldığında ikinci büyük ticari ortak olan Rusya ile 32 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunurken, ihracatımız ithalata kıyasla üçte bir oranında kaldı. Öte yandan Rusya, Türk müteahhitlik sektörü için de özel önem taşıyor. Türk firmalarının 2014 itibariyle Rusya'da 1989'dan beri üstlendikleri proje sayısı bin 923'e ulaştı. Bunların değeri ise 62 milyar $'ı buluyor.

RUSLARIN 8 BİN GAYRİMENKULU VAR

Türkiye'deki Rus yatırımları ise 10 milyar $ düzeyinde. Özellikle son yıllarda Ruslar, Türkiye'de gayrimenkul satın almalarıyla dikkat çekerken, bunların sayısı 8 bine ulaştı.

EN BÜYÜK İKİNCİ GAZ ALICISIYIZ

Türkiye'ye Rusya'dan doğalgaz sağlayan Mavi Akım gaz hattı 2002'de açılmıştı. Türkiye'nin Rusya'dan gaz satın alan, Almanya'dan sonraki ikinci ülke olmasının önemi de ortaya çıkıyor. Putin, birçok kez Rusya'nın Avrupa dışındaki en büyük stratejik partnerinin Türkiye olduğunu da vurgulamıştı.

STRATEJİK ORTAK

Nükleer enerji de, iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli kalemlerinden biri oldu. Türkiye Rusya'dan yüzde 65'e yakın oranda enerji ihraç ediyor. İki ülke 2010 yılında Mersin-Akkuyu nükleer güç Santrali'nin yapılması konusunda anlaşma da imzaladı.

Yorum Yaz