maritbet girişmaritbet
Türk müteahhitler gelişen ülkelerle rekabet edebilecek

Türk müteahhitler gelişen ülkelerle rekabet edebilecek

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Türk iş adamlarına doğrudan kredi imkanıyla destek olacaklarını söyledi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Türk müteahhitlerinin Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin firmalarıyla rekabet edebilmesi amacıyla alternatif finansman modelleri geliştirildiğini bildirdi.

AA muhabirine konuşan Kaplan, Etiyopya, Gana ve Senegal gibi ülkelerde hak edişlerini tahsil edemeyen Türk iş adamlarına doğrudan kredi imkanıyla destek olacaklarını söyledi.

Kaplan, dünyadaki rakipleriyle mücadele edebilmek için çaba gösteren Türk ihracatçısının, pazarlarını çeşitlendirmek için son dönemde Ortadoğu, Kuzey ve Sahraaltı Afrika gibi siyasi riskler ve güvenlik risklerinin yoğunlaştığı bölgelere yöneldiğini belirtti.

Türk Eximbank'ın, ihracatçıların, söz konusu bölgelerdeki alacaklarını teminat altına almak üzere hem sigorta hem de kredi desteğini artırdığını bildiren Kaplan, "Geçtiğimiz yıllarda devlet garantisi sağlanmasında yaşanan güçlükler nedeniyle, Bankamız tarafından yurt dışında muteber kabul edilen bankalara kredi limiti tahsis edilmesi için çalışmalar başlattık. Bu doğrultuda yurt dışında faaliyet gösteren 21 bankaya yaklaşık 845 milyon dolar limit tahsisi gerçekleştirdik" dedi.

Tasarruf açığı kredi bulmayı etkiliyor

Kaplan, ihracatçıların karşılaştığı en önemli sorunun "teminat" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Dünyada ihracat kredileri, yaygın ve bizden farklı olarak ihracat kredi kuruluşlarının kredinin belli bir yüzdesine kadar sağladıkları garanti/sigorta kapsamında, özel bankaların doğrudan kredi verdiği bir yapıda, alıcılara veya alıcının ülkesine kullandırılmaktadır. Bizim uygulamamızın farklılaşmasının esas nedeni, tasarruf açığı veren bir ülke olarak, ticari bankalarımızın uzun vadeli risk alabileceği ve faiz oranlarının rekabetçi olabileceği kredibilitesi yüksek alıcı veya ülke bulamamalarından kaynaklanmaktadır."

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk müteahhitler gelişen ülkelerle rekabet edebilecek
  • 27.04.2016 16:12

Türk müteahhitler gelişen ülkelerle rekabet edebilecek

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Türk iş adamlarına doğrudan kredi i ...