maritbet girişmaritbet
Teknik Yapı eğitim ve çevreyi önceliğe aldı 'ticari amaclı' projeden kaçındı

Teknik Yapı eğitim ve çevreyi önceliğe aldı 'ticari amaclı' projeden kaçındı

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Durbakayım, 'Sivil Kentsel Dönüşüm'le inşaat şirketlerinin sosyal sorumluluk kapsamında bir binayı maliyetine yenilemesiyle her yıl binlerce kişinin ve konutun risk tehlikesi olmadan hayatta kalacağını söylüyor

Kaynak: Aylin Löle / Akşam

Teknik Yapı'nın ikinci kuşak temsilcisi Umut Durbakayım, firma olarak önceliklerinin eğitim ve çevre olduğunu belirterek, 'Ancak kendimizi sadece bu iki alanda sınırlandırmıyoruz. Beğendiğimiz bir proje olduğu zaman kültür sanat ve spor gibi alanlardaki faaliyetleri de destekliyoruz. Sosyal sorumluluk projelerini daha geniş bir çerçevede değerlendirmek için MAG (Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı) gibi oluşumlarda kurucu üye olarak görev yapıyoruz' diye konuşuyor. Sosyal sorumluluk konusunda özellikle inşaat şirketlerine önemli bir görev düştüğünü belirten Umut Durbakayım, AkŞam Ekonomi'ye konuştu.
 
KARTAL'A 24 DERSLİKLİ LİSE
l Teknik Yapı'nın sosyal sorumluluk karnesinde neler var?

Eğitim alanındaki sosyal sorumluluklarımızın başında Kartal'da kendi arsamız üzerinde yaptığımız 24 derslikli bir lise ve kapalı spor salonu geliyor. İstanbul Valiliği tarafından başlatılan 'Eğitime %100 Destek' kampanyasına ilk harcı koyanlar arasında yer aldık. Belediye başkanları ve kaymakamların desteğiyle yürütülen kampanya çerçevesinde Uplife Park projemizin yükseldiği arsanın bir bölümünü bağışladık ve üzerine 24 derslikli lise inşa ettik. Yine Kartal bölgesinde bulunan ve tiyatroya gönül vermiş gençleri, Teknik Yapı çatısında topladık. Tiyatrosever bu gençlerimiz, yaz boyunca İstanbul'un birçok ilçesindeki kimsesiz çocuk evlerini dolaştı. Kadıköy'de birçok okulun güçlendirilmesi, üniversite öğrencilerine teknik geziler düzenlemek ve kadın sığınma evinin onarım ve restorasyonu da sosyal sorumluluğumuzu bir nebze yerine getirmek için yaptığımız çalışmalardan sayılabilir. Bunlara ek olarak her yıl mutlaka Caddebostan Kültür Merkezi'nde bir aktivite düzenleriz.
 
KADIKÖY'E YILDA 4 BİNA
Doğa ve yeşil dostu ürünler kullanarak, küresel ısınmayı azaltacak çözümler üretiyoruz. Devletin yapmaya çalıştığı 'kentsel dönüşüm' hamlesine yıllardır katkıda bulunuyoruz. 'Sivil Kentsel Dönüşüm' kapsamında Kadıköy'de her yıl 3-4 binanın yenilenmesini gerçekleştiriyoruz ve bu binalardan birini kar gözetmeksizin maliyetine yeniliyoruz. TÜİK verilerine göre 200 binin üzerinde müteahhit firma var. Firmalar kendi ölçeğinde bu projeye imza atabilir. Her biri ortalama 10 dairelik bir binayı yenilerse, yaklaşık 30 kişinin hayatını güvenceye alır. Böyle bir çalışma sonunda ise her yıl binlerce kişinin ve konutun risk tehlikesi olamadan hayatta kalması sağlanır.
 
YTÜ ödülünü unutamıyorum
l Sizi bugüne kadar en çok hangi projenin heyecanlandırdığını merak ediyorum...

Beni en çok heyecanlandıran inşaat fakültelerindeki öğrencilerle yaptığımız çalışmalar oldu. Her yıl, yüzlerce mühendis ve mimar adayını şantiyelerimizde ağırlayarak bilgi ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin jesti hayatımın en gururlu günün yaşattı. Mühendis olarak mezun olduğum Yıldız Teknik Üniversitesi'nin verdiği 'Yılın Eğitimi En Fazla Destekleyen Firma' ödülünü ve 'Sektörde Yılın Firması Ödülü' benim için çok anlamlıydı. Eğitim aldığım hocalarımın karşısına çıkarak, çabalarının boşuna olmadığını göstermek fırsatını buldum.
 
Bir okul yüzlerce cezaevini kapatır
l Sosyal sorumluluk konusunda Türkiye'de sizce nasıl bir strateji izlenmeli?

EĞİTİME ağırlık verdiğimiz için bu soruya eğitim konusunu örnek vererek açıklamaya çalışayım. İmkanı olan kişi ve kurumlar da kaliteli ve çağdaş eğitime katkıda bulunmalı. Teknik Yapı olarak üzerimize düşeni yerine getirmek için çaba gösteriyoruz. Bu okullarda yetişecek çocuklar, gelecekteki daha refah bir Türkiye'nin temellerini oluşturacak. Bu nedenle, eğitim konusunda her kişi ve kurumun destek vermesi gerekiyor. Her sanayici, bir okul açarak yüzlerce cezaevinin kapatılmasına ön ayak olmalıdır.
 
111 milyon TL'lik çalışma
l 2010 sosyal sorumluluk açısından nasıl bir yıldı? Ne kadar harcama yaptınız ve daha da önemlisi hangi projeleri hayata geçirdiniz?

Kartal'da 26 bin metrekarelik arsa üzerinde gerçekleştirilen 567 dairelik Uplife Park projesinin yaklaşık 6.200 metrekarelik kısmını Maliye hazinesine bağışladık. Arsa üzerine de 24 derslikli bir lise binası ve kapalı spor salonu inşa ettik. Yaptığımız bu çalışma, arsa bedeli dahil 11 milyon TL civarındaydı. Geçtiğimiz yıl, gerçekleştirilen ayni yardım, bina yapım ve onarımı ile sponsorluklar kapsamında yaklaşık 700 bin lira civarında bütçe harcaması gerçekleştirdik.
 
Tuzla projesi bu yıl başlıyor
l Bu yılın gündeminde neler var peki?

Bu yıl başlayacağımız Tuzla projesinde ise okul, kreş, cami, park gibi sosyal gereksinimleri içeren her şeyi hem müşterilerimize hem de bölgeye sunacağız. Yaklaşık 5 yıla yayılacak bu projemiz kapsamındaki sosyal sorumluluk bütçemizin arsa dahil değerinin 20 milyon lira civarında olacağını öngörüyoruz.
 
Aç insanı bir günlüğüne doyurmak kısa vadeli çözüm
BİR doğal kaynağı korumak, tarihi eseri muhafaza etmek veya aç bir insanı doyurmak için yapılan çalışmalarla sosyal sorumluluk yerine getirilemez. Bu çalışmaların gelecek nesillere katkı sağlayacak olması sosyal sorumluluk çalışmasının sürdürülebilir bir şekil almasını sağlar. Teknik Yapı olarak sosyal sorumluluğumuzun büyük ağırlığını eğitim üzerine yoğunlaştırıyoruz.
 
Gelen projelerin çoğu ticari amaçlı, bu çok üzücü Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayan her firmada olduğu gibi, Teknik Yapı olarak bize de sürekli sosyal sorumluk projeleri geliyor. Maalesef üzülerek söylüyorum ki, bu tekliflerin çoğunluğu ticari amaçlı. Eğitimi, sporu, sanatı çevreyi koruma kisvesi altında gerçekleştirilen projelerdeki kişisel ticari kaygılar nedeniyle seçimlerimize çok dikkat ediyoruz. Gerçekleştirilecek projenin geleceğe ışık tutmasına özen gösteriyoruz. Her şeyden önemlisi sürekliliği olmayan projeleri dikkate almıyoruz.

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz