maritbet girişmaritbet
‘TapuTakas’ ile yeni bir dönem açıldı

‘TapuTakas’ ile yeni bir dönem açıldı

Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal'dan emlaktasondakika.com'a özel açıklamalar...

Emlak sektörünün önde gelen firmalarının dev projelerinin yer aldığı ‘CNR Emlak 2015 - Konut, İşyeri Satınalma, Kiralama ve Finansman Fuarı' 3. gününde de hareketli geçti. Sektörün en önemli isimlerini ağırlayan emlaktasondakika.com'un bugünkü konuğu Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal oldu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü olarak ‘gayrimenkul' denilince akla gelen tek kurum olduklarının altını çizen Kanal, “Eğer bir yerde gayrimenkul, emlak, arsa söz konusu ise bizim olmamız gerekiyor. Bu yüzden bu fuarda yer aldık. Çünkü mülkiyetinin tespitinden tutun devrine bağışlanmasına, miras intikaline kadar geçen her türlü iş ve işleyiş bizden geçiyor” dedi.

‘TÜRKİYE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLANDI'

Son 10-12 yıldır yürüttükleri projelerle Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağladıklarını belirten Kanal, “Tesis kadastrosunun bitirilmesi projesiyle birlikte Türkiye'de mülkiyeti tespit edilmemiş alan bırakmadık. Yüzde 99.7 oranında. Bazı birimlerimiz kaldı. Onlarda kısa sürede bitirilecek. Bir diğeri Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) projesi. Biz bütün mülkiyet verilerini dijital ortama taşıdık. Böylelikle kimin nerede, ne kadar malı var, devletin nerede ne kadar malı var, bunları sorgulayabilir hale geldik. Ayrıca tapu müdürlüklerimizde bin 600 çeşit işlemi dijital ortamda yapabilir halde getirdik” dedi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal,
Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal, emlaktasondakika.com editörlerinden Uğurcan Tokay'a önemli açıklamalarda bulundu.

'MÜKERRER HARİTA ÜRETİMİNİ ENGELLEDİK'

Harita Bilgi Bankası projesiyle mükerrer harita üretimini engellediklerini söyleyen Kanal, “Önceden herkes kendi kafasına göre haritalar üretiyordu. Bizim projemizle birlikte harita üretecek kurumlar bize başvuruyor, eğer orada harita yoksa harita üretiyor” diye konuştu.

'ORMAN KADASTROSU YAKINDA BİTECEK'

TUSAGA-Aktif projesiyle Türkiye'de 146 adet sabit GPS istasyonu kurduklarını açıklayan Kanal şöyle konuştu;  Bu sistem 24 saat gerçek zamanlı ölçü yapmaya yarayan bir sistem. Santimetre duyarlılığında ölçüm yapıyor. Bu da ülke ekonomisine yılda 75 milyon TL tasarruf sağlıyor. Bu yönüyle güzel bir proje. Orman kadastrosu da yakın zamanda bitecek.  TAKBİS projesi kapsamında yan uygulamalarımız da var. Mesela SMS uygulamamız; Herhangi bir vatandaşımızın telefonu bizde doğru bir şekilde kayıtlı ise tapuda herhangi bir işlem yapıldığı takdirde vatandaşımıza SMS gidiyor. İşlemin detayları gönderiliyor. Vatandaşın rızası dışında bir işlem olursa hemen haberi oluyor. İcradan haciz geldi mesela hemen haberi oluyor.

İPOTEKLER MAIL YOLUYLA GELİYOR

e- Tahsilat uygulamasının detaylarını paylaşan Kanal şöyle dedi; Eskiden harç dekontları vardı, bankaya gidip gelirdi vatandaş. Bunları kaldırdık. Vatandaş bankaya dekontunu ister internetten, ister kredi kartıyla yatırsın hemen bizim ekrana düşüyor. Dekont falan istemiyoruz. Bunun yanında e-Haciz uygulaması var. İpotekler mail yoluyla gidiyor.

‘VATANDAŞ TORBALARLA, ÇANTALARLA PARA TAŞIYORDU'

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) arasında kurulan web tabanlı ‘TapuTakas' uygulaması ile ilgili bilgi veren Kanal, “Vatandaşın alım-satımlarında aralarında birbirine geçen bir meblağ var. Bunu vatandaş, torbalarda, çantalarda taşıyor. Bazen de kapkaççılarla karşı karşıya kalıyor. Bunların önüne geçmek için Takas Bank ile bir proje başlattık. Vatandaş tapu dairesine alım-satıma geldiği zaman Takas Bank üzerinden parayı bloke etsinler, bizdeki işlem bittiği zamanda hemen hesaba geçsin. Bunu yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bence kullanılması lazım. Herkese tavsiye ediyorum. Parayı çaldırma riski yok. Bizdeki işlem biter bitmez para satıcının hesabına geçiyor” diye konuştu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

‘TapuTakas’ ile yeni bir dönem açıldı
  • 06.11.2015 14:58

‘TapuTakas’ ile yeni bir dönem açıldı

Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal'dan emlaktasondakika.com'a özel ...

24 GPY’ye yatırımcılardan büyük ilgi
  • 04.11.2015 11:38

24 GPY’ye yatırımcılardan büyük ilgi

Türkiye’nin ilk gayrimenkul yatırım fonlarını kurmaya hazırlanan 24 GPY, İstanbu ...

Hiper Gayrimenkul’den fuara özel %15 indirim
  • 04.11.2015 11:29

Hiper Gayrimenkul’den fuara özel %15 indirim

Haramidere Parklar Mevkii’ndeki Future Park bünyesinde yer alan otel bölümü için ...

Emlaktasondakika sektörün kalbinde!
  • 04.11.2015 11:02

Emlaktasondakika sektörün kalbinde!

Emlak Fuarı 2015’e katılan emlaktasondakika.com, canlı yayınlarla son gelişmeler ...