maritbet girişmaritbet
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde sistem çöktü!

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde sistem çöktü!

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde yaşanan sistem sorunu nedeniyle Türkiye'de iki gündür gayrimenkul alım-satım işlemlerinin durdu

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde yaşanan sistemsel bir sorun Türkiye'de iki gündür gayrimenkul alım-satım işlemlerinin durmasına neden oldu. Sorunun ne kadar süreceği konusunda bir öngörüde bulunamadıklarını ifade eden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri,  The Wall Street Journal Türkiye'ye  "Siber bir saldırıdan şüpheleniyoruz. Ama emin de değiliz. Sistem sürekli tıkanıyor. Neredeyse hiçbir işlem yapılamıyor" diye konuştular.

Alım-satım işlemleri Türkiye çapında durdu. Yaşanan sıkıntının Türkiye genelinde ve çok ciddi olduğunu ifade eden yetkililer, "Genel müdürlükte e-postalarımızı bile açamıyoruz. Sistem çok nadir de olsa geliyor. O zaman işlem yapılabiliyor. Ama genel anlamda her şey durmuş durumda" diye konuştular. Alım satım işlemlerinde hiçbir şekilde manuel işlem yapılamadığını, verilere de ancak bilgisayar aracılığıyla ulaşılabildiğini dile getiren yetkililer, "Sorunun ne zaman çözüleceğini bilmiyoruz.  Ancak, en kısa zamanda düzelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bize de şikayet yağıyor. Mağduriyet yaşayan herkesten çok özür dileriz" diye konuştular.

Bir inşaat şirketinin yetkilisi de sorunun Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün oluşturmaya çalıştığı merkezileştirme odaklı sistem çalışmasından kaynaklandığını ifade etti. Yetkili "Artık tapu işlemleri kolaylaşıyor. İzmir'den ev aldığınız zaman İstanbul'dan tapu işlemi halledebileceğiniz şekle giriyor. Bizim duyduğumuz kadarıyla sistemdeki tıkanmanın nedeni bu" dedi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bu yenilemenin de yavaşlamada etkisi olbileceğini ifade ederek, "Ancak, tam olarak emin değiliz. Siber bir saldırı ihtimali de var" diye konuştu.

Günde ortalama 13 bin gayrimenkul el değiştiriyor

Türkiye'de 2012 yılında 5 milyon arsa ve daire el değiştirdi. En çok satış İstanbul, Ankara ve İzmir'de; en az satış Bartın, Bayburt ve Karabük'te yapıldı. 2013 rakamları henüz bilinmiyor. Ama ikinci çeyrek özellikle konut satışları açısından yüksek hareketin olduğu bir dönem. Ancak, biz eşit satış olduğunu düşünsek bile, bu Türkiye'de günde ortalama 13 bin tapu işleminin yapıldığını gösteriyor. İki gündür yapılamayan bu işlemlerin daha ne kadar sisteme takılacağı konusu ise belirsiz.

Türkiye

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni tapu senetlerine net - brüt alan zorunluluğu!
  • 14.01.2019 09:54

Yeni tapu senetlerine net - brüt alan zorunluluğu!

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan düzenlemeye göre artık mimari ...

Bir yılda 1,1 milyon konut satışı yapıldı!
  • 19.12.2016 13:39

Bir yılda 1,1 milyon konut satışı yapıldı!

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, 2016 yılı verilerini açıkladı, 1 yıllık süreçte 1 ...

Konut satışları canlılığını sürdürüyor!
  • 29.07.2013 09:34

Konut satışları canlılığını sürdürüyor!

13 yılının ilk 3 aylık döneminde Ocak-Şubat-Mart aylarında Türkiye genelinde 273 ...

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde sistem çöktü!
  • 26.06.2013 09:23

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde sistem çöktü!

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde yaşanan sistem sorunu nedeniyle Türkiye'de iki ...

Ev alacaklar dikkat! Tapuda e-hasılat dönemi başladı!
  • 17.09.2012 10:36

Ev alacaklar dikkat! Tapuda e-hasılat dönemi başladı!

E-tahsilât projesi ile tapuda yeni bir dönem daha başladı. Vatandaşların artık t ...