maritbet girişmaritbet
Tahir Tellioğlu 'Tapu harcı düşerse satışlar patlar'

Tahir Tellioğlu 'Tapu harcı düşerse satışlar patlar'

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ayı konut satışlarını değerlendirdi, tapu harçlarının düşmesi gerektiğini söyledi.

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, tapu harçları sorununun sadece maliye gelir tahsil etme sorunu olarak değil, inşaat ve müteahhitlik sektörünün içinde bulunduğu sorunları da kapsayan, bütüncül bir yaklaşım ile ele alınması gerektiğini söyledi. Tellioğlu, “Konuttaki KDV indirimi, Merkez Bankası ile diğer bankaların faiz indirimi veya son günlerde uygulamaya geçen kampanyalar görüntü ve şekil olarak katkı sağlayacak gibi görünse de reeldeki esas kalıcı katkının tapu harçlarının yüzde 2'ye indirilmesi gibi başlıklarla çok daha tetikleyiciolacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Konut satışlarındaki KDV indiriminin kısmen büyük evlere olan talebi artıracağını söyleyen İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, “İndirimin talebe yansıması için alım-satımdan alınan yüzde 4'lük tapu harçlarının 2'ye indirilmesi gerekiyor. Bu bir bütün, tapu harcı da düşerse birçok sorun ortadan kalkar,talep artar, satışlar patlar” dedi.

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, son günlerdeki “vergi barışı” başlığı altındaki haberlere ilişkin de “Vergi barışı ve ceza aflarından ziyade işvereni vatandaşı ve sistemi cezaya ve barışa yöneltmeyecek doğru ve hakkaniyetli uygulamaların teşvik edilmesi gerekiyor” dedi.

Darbe girişimi sonrası faizlerin düşmesi konut sektörüne can suyu oldu. 15 Temmuz darbe girişimine rağmen Temmuz ayında 81 binin üzerinde konut satışı gerçekleşirken, bu rakam Ağustos ayında yüzde 2 oranında artarak 114 bin 751'e ulaştı. Düşük faiz kampanyası, kamu bankaları öncülüğünde indirilen konut kredi faizleri ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve konutta KDV indiriminin de etkisiyle konut satışları tırmanışa geçti.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, gayrimenkul sektörünün gidişatı,konut satış istatistikleri Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun açıkladığı faiz kararını değerlendirdi. 

Tellioğlu, “Söz konusu uygulamalar, görüntü ve şekil olarak katkı sağlayacak gibi görünse de reeldeki asıl katkının tapu harçlarının indirilmesi gibi başlıklarla çok daha kalıcı ve tetikleyici olacağını düşünüyoruz. Tapu harçlarının düşürülmesi, hem satışların gerçek değer ve rakam üzerinden gösterilmesini sağlayacak, hem gayri resmi satışlar ve kayıt dışılığı önleyecek, hem de Türkiye'nin gayrimenkul varlığı uluslararası piyasada gerçek değerine kavuşmuş olacak.Bu harçların düşürülmesi aynı zamanda düşük rakamlı satışlardan dolayı Maliye Bakanlığı, müteahhit ve vatandaş arasında oluşan düşük rakamlı satışlardan kaynaklı problemlerin ve cezaların da ortadan kalkmasını sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

Faiz kararı sadece konut satışlarını etkilemiyor

Uygulanan faiz politikasına ilişkin de değerlendirmede bulunan İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Faizlerin aşağı çekilmesi ekonomimize ve inşaat sektörüne olan güveni artıracak. Karar sadece konut satışlarını değil, konut üretiminden doğrudan etkilenen, gayrimenkulün paydaşı olduğu 250'ye yakın sektörü de olumlu etkileyecek. Yeni yatırımların önünü açan, piyasaya moral aşılayan adımlara ihtiyacımız var. Bu sebeple İnşaat Müteahhitleri olarak biz bu sektörü canlandırmak adına elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Konut kredilerindeki indirimle sektör güçlenerek büyüyecek

Türkiye ekonomisinin son derece sağlam temeller üzerinde bulunduğunu ifade eden Tellioğlu, var olan söz konusu sıkıntıların geçici olduğunun altını çizdi.

Tellioğlu, Merkez Bankası'nın bir süredir devam eden faiz indirimlerinin hem reel sektörde hem de finans sektöründe olumlu bir sürecin önünü açacağını ifade etti. İndirimlerin devam etmesi gerektiğini söyleyen Tahir Tellioğlu, söz konusu durumun konut kredilerine yansıması paralelinde, ekonominin lokomotifi konumundaki inşaat sektörü ve gayrimenkul piyasasının güçlenerek büyümeye devam edeceğini kaydetti. Tellioğlu, “Bankacılık sektörü faiz indirimlerini konut kredilerine yansıtma konusunda daha duyarlı olmalı. Faiz indirimleri sektörde canlanmayı hızlandıracaktır” şeklinde konuştu.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sosyal konut projesiyle dar gelirli vatandaşlar ev sahibi olacak!
  • 09.09.2022 12:05

Sosyal konut projesiyle dar gelirli vatandaşlar ev sahibi olacak!

Konut sektöründe arz ve talep dengesizliği kaynaklı fiyat dalgalanmalarını azalt ...

Müteahhitler iş bırakma eylemini bitiriyor
  • 24.09.2021 10:59

Müteahhitler iş bırakma eylemini bitiriyor

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu,  9 Eylül'de başlattıkları "iş durdurma ...

Müteahhitler çimento fiyatlarına tepki için 15 gün iş bıraktı
  • 09.09.2021 09:24

Müteahhitler çimento fiyatlarına tepki için 15 gün iş bıraktı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), çimento sektöründeki fiyat artışlar ...

İMKON'dan inşaatçılara iş bırakma çağrısı!
  • 02.09.2021 16:55

İMKON'dan inşaatçılara iş bırakma çağrısı!

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatındaki zamlara tepki olarak üy ...

Tahir Tellioğlu, İnciyaka Ankara'nın lansmanında!
  • 09.10.2017 17:23

Tahir Tellioğlu, İnciyaka Ankara'nın lansmanında!

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, İnciyaka Ankara projesinin lansmanında önemli açı ...