maritbet girişmaritbet
Tabanlıoğlu Mimarlık İtalya’dan 3 ödülle döndü!

Tabanlıoğlu Mimarlık İtalya’dan 3 ödülle döndü!

Tabanlıoğlu Mimarlık, başarılarını uluslararası arenada aldığı prestijli ödüllerle tescillemeye devam ediyor.

Avrupa'nın en prestijli değerlendirmelerden biri olan The Plan Award 2015'te Tabanlıoğlu Mimarlık 3 ödül birden aldı. 

Ulusal ve uluslararası arenadaki projeleri ile dünya çapında ödüller kazanan Türkiye'nin köklü ve öncü mimarlık ofisi Tabanlıoğlu Mimarlık, Milano İtalya'da Perspective Europe 2015 bünyesinde bu yıl ilk kez uluslararası kapsamda gerçekleştirilen ödülde büyük bir başarıya imza attı. Tabanlıoğlu Mimarlık, dünyanın en önemli mimari referans yayınlarından biri olarak tanımlanan İtalyan The Plan Dergisi tarafından düzenlenen The Plan Award 2015 yarışmasından 3 ödülle döndü. 

murat tabanlıoğlu
Murat Tabanlıoğlu - Melkan Gürsel Tabanlıoğlu

81 kişilik uluslararası jüri, 500 projeyi değerlendirdi

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 500'ün üzerinde seçkin projenin başvurduğu yarışmanın finalistleri, aralarında Aldo Cibic, Christian de Portzamparc, Matteo Thun, Odile Decq, Xiang Ning Li and Sanjay Puri gibi isimlerin de yer aldığı, deneyimli mimar ve tasarımcılardan oluşan 81 kişilik uluslararası jüri tarafından belirlendi. Finale kalan projeler, 19 - 20 Mayıs 2015 tarihlerinde MiCo Milan Kongre Merkezi'nde gerçekleşen 2015 International Architecture Forum Perspective'de jüri ve izleyici karşısında yarıştı. Murat Tabanlıoğlu'nun ayrıca bir konferans da verdiği programda, dünyanın etkin mimarları bir araya geldiler.

Üç Tabanlıoğlu projesi iki kategoride üç ödül aldı

The Plan Award 2015 uluslararası jürisinin yaptığı titiz değerlendirme sonunda Tabanlıoğlu Mimarlık, üç ayrı kategoride toplam 3 ödüle birden layık görüldü. Tabanlıoğlu Mimarlık projeleri Dakar Kongre Merkezi “İş” kategorisinde, Bodrum Uluslararası Havalimanı ‘Ulaştırma' kategorisinde ve Astana Tren İstasyonu ‘Ulaştırma Projesi' ile kategorisinde ödüle uzandı.

Tabanlıoğlu, ilk uluslararası değerlendirmede iz bıraktı 

20 Mayıs gecesi MiCo Milan'da gerçekleşen ödül töreninde Murat Tabanlıoğlu ödülleri almak üzere üç kez arka arkaya sahneye çıktı. Ödül plaketi olarak sanatçı Elena Fregni'nin çeşitli kent siluetlerini tasvir ettiği tablolar hediye edildi. The Plan Dergisi sahibi ve editörleri Nicola ve Carlotta Leonardi'nin de vurguladığı gibi Tabanlıoğlu mimarlık, ödülün ilk uluslararası değerlendirmesinde3 ödülü bir arada alan tek ofis olarak iz bıraktı.

Dakar Kongre Merkezi 

dakar

Orta Afrika'nın batısında yer alan Senegal'in başkenti Dakar'da, 75 dünya Başkanını bir araya getiren 15. Frankofoni Konferansı'nda hizmete girmek üzere inşa edilen kongre binasının tasarımında, devasa Baobab ağacı başta olmak üzere bölgenin tipik coğrafyası ve doğal değerleri ilham kaynağı oldu. Projeyi oluşturan, farklı işlevlere atanmış bloklar, gölgesinde kralların taç giydiği, anıtsal baobab ağacının korunaklı dalları gibi, tüm mekanları iklim şartlarından ve özellikle direkt güneş ışığından koruyan tek parça bir çatının altında biraraya getirildi. Kıvrımlı kurdeleler şeklinde farklı açılarda aralıklar oluşturan meş örtü aynı zamanda estetik bir unsur olarak, özellikle binayı çevreleyen suya yansımasıyla dramatik görüntü oluşturması ile aynı zamanda bu az katlı yapıya daha yüksek ve etkileyici bir ifade kazandırmıştır.

Bodrum Uluslararası Havalimanı

bodrum

Marc Augé'nin teorisine göre “mekan olmayan yer” (non-place / yok-mekan) olarak tanımlanan, dünyanın her yerinde rastlanabilecek standart mekanlara en tipik örneklerden olan bir terminal yapısı olmasına rağmen Bodrum Havalimanı, zorunlu standartların yarattığı baskı ve tekdüzelikten kurtulmayı, küreselleşmenin ve süper-modernitenin somutlaştığı bir mekân olmaktan sıyrılıp, sadece seyahatin değil, bulunduğu bölgenin temsili bir noktası olmayı hedeflemiştir. Yerel malzemeler ve yerel dokunun modern teknolojiyle bütünleştiği, havalimanı işlevlerini seyahat edene kolaylık sağlamak prensibi ile gerçekleştiren yapı, iç ve dış mekanlarda doğal taş kullanımından, özgün asma tavan tavan, hatta bekleme koltukları ile Bodrum'a has olmakla özelleşiyor.

Astana Tren İstasyonu 

astana

Demiryollarına yapılan yatırımlar, bir ülkenin kalkınmasında ve bağımsızlığında her zaman belirleyici olmuştur ve refah seviyesinin de bir göstergesidir. Kazakistan'ın başkenti Astana'da 1000 yıl aksı üzerinde yer alan Astana Tren İstasyonu, kentin uyumlu gelişmesine entegre olacak bir proje olarak master plan içinde tasarlanmıştır. Tren raylarının lieneer estetiğinden yola çıkılarak tasarlanan formuyla yapı, kentin aşırı iklim koşullarında korunaklı ve keyifli bir bekleme – transfer noktası olmanın yanı sıra bir buluşma mekanı olarak da kamusal bir işlev üstlenmektedir.

Tabanlıoğlu Mimarlık'ın son dönemdeki ödüllerinden bazıları:

Building Design'ın Dünya Mimarlığı ilk 100 listesinde 2014 yılında 66'ıncı sırada yer alan Tabanlıoğlu Mimarlık, projeleri ile de birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık bulunmuştur. MEA – Middle East Architect Award 2010'da ‘Yılın Mimarı' ödülüne birlikte layık bulunan Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu'nun sadece son birkaç yılda aldığı ödüllerden bazıları ise; 2010'da Tripoli Kongre Merkezi ve 2011'de Astana Arena projeleri ile International Property Awards ‘En iyi Kamu Yapısı' dalında ‘Uluslararası Mimarlık Ödülleri', Loft Bahçe ve Bodrum Uluslararası Havalimanı projeleri ile sırasıyla 2011 ve 2013 yıllarında RIBA (Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) üyesi mimarlar tarafından gerçekleştirilmiş olan projelerinin mükemmelliğini değerlendiren ‘RIBA International Awards' ödülü, Bodrum Uluslararası Havalimanı ile WAF 2012 ‘Ulaşım Kategorisi Ödülü', Astana Medya Merkezi ile 2012 Cityscape Global ‘Kamu ve Kültür Kategorisi Ödülü', Marmara Forum ile ‘2012 ICSC Ödülü' oldu.

2012 yılında olimpiyat stadının tasarımı için düzenlenen ‘Japonya Ulusal Stadyumu Yarışması'nda Tabanlıoğlu projesi, onbir finalist arasında yer aldı. 2013 Mipim Architectural Review ‘Geleceğin Yapıları' ödüllerinde Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark projesi, ‘En İyi Büyük Ölçekli Kent Yapısı' seçildi. 2013 Architizer A+ Awards'da Loft Bahçe, halk oylamasında (Popular Choice Winner) birinci seçildi. Selçuk Ecza Genel Müdürlük Binası ile WAF 2013 ‘Ofis Dalı Proje Ödülü' alan Tabanlıoğlu Mimarlık, Big Project Middle East Awards 2013'te, tek mimarlık ödülü olması itibari ile mesleki değeri büyük olan ‘Yılın Mimarı' seçildi. 

Tabanlıoğlu Mimarlık, ESAS Aeropark projesi ile; önce dünyanın en önemli mimari değerlendirmelerinden Leaf International Awards 2014'te “Yılın Karma Yapısı” dalında büyük ödüle layık görülürken, 4 gün sonra ise International Property Awards'da “Türkiye'nin En İyi Yapısı” ve “Avrupa'nın En İyi Karma Yapısı” seçilip iki ödül birden alarak nadir bir başarıya daha imza attı.

Tabanlıoğlu Mimarlık, imzasını taşıyan Selçuk Ecza Genel Müdürlük Binası ile de, MIPIM Awards 2015'te “Best Office and Business Development” ödülüne layık görüldü.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tabanlıoğlu Mimarlık, 'Ortadoğu’nun en etkili 5 mimarı' arasında
  • 13.07.2021 11:28

Tabanlıoğlu Mimarlık, 'Ortadoğu’nun en etkili 5 mimarı' arasında

Tabanlıoğlu Mimarlık, tasarım dünyasının önde gelen yayını The Design Story tara ...

Melkan Tabanlıoğlu MIPIM 2014'ü değerlendirdi
  • 12.03.2014 16:27

Melkan Tabanlıoğlu MIPIM 2014'ü değerlendirdi

Tabanlıoğlu Mimarlık kurucularından Melkan Tabanlıoğlu, MIPIM 2014 Fuarı'yla ilg ...

Melkan Gürsel, dünyaca ünlü 36 kadın mimar arasında!
  • 15.04.2021 11:14

Melkan Gürsel, dünyaca ünlü 36 kadın mimar arasında!

Tabanlıoğlu Mimarlık ortağı Melkan Gürsel, dünyanın en önemli kadın mimarları ar ...

ÖİB, 5 ihale için son teklif verme tarihini uzattı
  • 08.10.2020 08:54

ÖİB, 5 ihale için son teklif verme tarihini uzattı

ÖİB, Aydın, İstanbul, Diyarbakır, Ankara, Muğla'da bulunan taşınmazlar için yapı ...

Bursa'da kubbesi açılıp kapanan, klimasız cami!
  • 22.08.2020 08:45

Bursa'da kubbesi açılıp kapanan, klimasız cami!

Bursa'da kubbesi uzaktan kumandayla açılıp kapanan camide, korona tedbirleri kap ...

Vali Tavlı’dan havalimanlarında Covid-19 denetimi
  • 15.08.2020 14:34

Vali Tavlı’dan havalimanlarında Covid-19 denetimi

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla’daki uluslararası Dalaman ve Milas-Bodrum Havali ...