maritbet girişmaritbet
Su yalıtımı olmayan binaların mezardan farkı yok!

Su yalıtımı olmayan binaların mezardan farkı yok!

Binalardaki su yalıtımı ile deprem gibi afetlerde can kayıplarının yüksek oranda önlenebileceği açıklandı.

Uzmanlar, deprem riski bulunan gelişmiş ülkelerde, su yalıtımı yasal olarak zorunlu tutulurken, yüzölçümünün yüzde 92'si deprem kuşağında olan Türkiye'de böyle bir zorunluluğun bulunmamasının afetlerde yıkım riskini artırdığını ifade ediyor.

Isı ve su yalıtımı sektörünün önde gelen firmalarından Canpa Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, depremden korkmadan evlerinde konforlu yaşamak isteyenlerin, öncelikle binalarında su yalıtımı olup olmadığına bakmalarını istedi.

Özcan, 1999 Marmara depreminde yıkılan binaların yüzde 64'ünün, su yalıtımının yetersiz oluşu nedeniyle taşıyıcı betonun içindeki demirin paslanması sonucu çöktüğünün araştırmalarla saptandığına dikkati çekerek, şunları söyledi: 

“Depremin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından incelenen 55 bin 651 konut ve işyerinin yüzde 79'u hasarlı bulundu. Bu binaların yüzde 64'ünde hasar nedeni nemin yol açtığı korozyondu. Sadece bu depremde, resmi rakamlara göre 20 bine yakın kişi öldü, binlerce kişi yaralandı veya sakat kaldı. 130 binden fazla bina çöktü, 600 bin kişi evinden oldu. 16 milyon kişi şu ya da bu şekilde depremden etkilendi. Eğer bu binalarda su yalıtımı yapılmış olsaydı, bu ölçekteki bir afetten çok daha az yara alarak çıkabilirdik. Araştırmalar açıkça ortaya koyuyor ki,  su yalıtımı yapılmış olsaydı, yıkılan bu binaların yüzde 64'ü ayakta kalacaktı. Yani, ölümler de yaralanmalar da aynı oranda azalacaktı.”

“Kentsel dönüşüm çok gerekli”

Yalıtım yapılmayan binalarda, yağmur ve yeraltı sularının binanın temeline sızarak, taşıyıcı betonlardaki demire ulaşarak korozyona neden olduğunu vurgulayan Özcan, şöyle devam etti:

“Korozyona uğrayan, paslanan demir de en ufak bir sarsıntıda adeta toz haline geliyor. Yaşadığımız depremlerde binaların çoğu böyle yerle bir oldu. Yani, yıkılma temelden başlıyor. Temelinde su yalıtımı olmayan apartmanlarda yaşayan milyonlarca insan var. Şu anda ‘dikey mezarlarda' yaşıyoruz. Sadece bekliyoruz, ne zaman deprem olacak diye... 

Bu nedenle kentsel dönüşüm çok önemli. Devlet bu konuda önemli adımlar attı. TOKİ ve yeni yapılan kentsel dönüşüm projelerinde su yalıtımı yapılıyor. Kentsel dönüşümün önemli amaçlarından biri, su yalıtımı olmayan binaları yenilemek ve ölümleri engellemek. Diğer bir amaç da enerji kaybı çok yüksek olan ülkemizde, enerji ithalatını azaltmak için ısı yalıtımı yaptırtmak.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

‘Su yalıtımsız binalar depremlerde ciddi risk’
  • 02.03.2016 09:42

‘Su yalıtımsız binalar depremlerde ciddi risk’

Canpa Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, su yalıtımı olmayan ...

Eylem Planı yalıtım sektörünü heyecanlandırdı
  • 04.01.2016 10:20

Eylem Planı yalıtım sektörünü heyecanlandırdı

Hükümetin, enerji verimliliğine de önemli bir yer verilen 2016 Yılı Eylem Planı' ...

Yazlık alırken su yalıtımına dikkat!
  • 29.07.2015 12:51

Yazlık alırken su yalıtımına dikkat!

Canpa Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, su yalıtımının hem bina sağlamlığı hem d ...

Regnum Sky Tower'da çalışanlar işe ev getirecek!
  • 15.05.2015 10:41

Regnum Sky Tower'da çalışanlar işe ev getirecek!

Canpa Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, işi ve performansı canlandırmanın yolunu ...

Gayrimenkul yatırımında konut mu ofis mi?
  • 20.04.2015 11:27

Gayrimenkul yatırımında konut mu ofis mi?

Ankara’daki 350-500 bin TL aralığındaki 1+1’lerden 750-1.500 TL kira geliri elde ...

Ankara’nın mutlu ofisi şirketlere kademe atlatacak!
  • 20.03.2015 10:50

Ankara’nın mutlu ofisi şirketlere kademe atlatacak!

Google’un California’daki yerleşkesinden esinlenerek hayata geçirilen Regnum Sky ...