maritbet girişmaritbet
Sinop Nükleer Santrali için imzalar atıldı!

Sinop Nükleer Santrali için imzalar atıldı!

Kanadalı Candu şirketi ile ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) arasında Sinop Nükleer Santrali Projesi için imzalar atıldı.

Çırağan Sarayı'ndaki imza törenine katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, burada yaptığı konuşmada, ''Bugünkü imza Türkiye'nin nükleer güç santralleri ile alakalı ortaya koymuş olduğu kararlılığın altını yine kalın çizgilerle çizen bir imza olacak'' dedi.

Türkiye'nin bu konuda kendisine gelen herhangi bir teklifi, istekli olan bütün firmaları dikkate aldığını anlatan Yıldız, şunları söyledi:

''Türkiye, hiçbir teklife kayıtsız kalmadığını göstermektedir. Kanada Candu firmasının bu teklifini de bir iyi niyet anlaşması ile beraber EÜAŞ ile imzalayacaklardır. Bu konuyla ilgili EÜAŞ'ı görevlendirdiğimizin bir göstergesi olacaktır. Altı aylık çalışma sonucunda anlaşabileceğiz, belki de anlaşamayacağız. Bunların her birisini açık ve şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşıyoruz ve bilgileri vatandaşımızın refah seviyesinin yükseltilmesi adına kullanıyoruz. Projenin de özellikle dünyada belli bir teknolojiyi temsil ettiğini biliyoruz. Fizibilite çalışmalarından sonra Sayın Başkan da belirttiler (Candu'nun Başkan Yardımcısı) 6 aylık bir çalışmadan sonra yine kamuoyu ile bütün sonuçları paylaşacağız. Tabii ki bu bir tekliftir. Esas olacak ciddi bir tekliftir.

Belirtmek isteğim bir konu daha var. Varsa başka firma, başka ülke bizim ortaya koyduğumuz yapı ve statü çerçevesinde o teklifleri de almaya çalışıyoruz. Bize 'yalnızca Rusya firması ile mi çalışıyorsunuz?' deniyor. Hayır. O teklif o zaman geldi ve değerlendirildiği için ortaya o sonuç çıkmıştı. Şimdi yeni teklifler gelmektedir ve onları değerlendireceğiz. Türkiye büyüyen gelişen yapısı ile nükleer güç santrallerinde en az üç ana santralde 12 ünitelik bir yapıyı kurgulamak durumundadır. Çünkü 2023 yılındaki enerji ihtiyacımız şu anki bulunduğumuz rakamların tam iki katına karşılık gelmektedir. O yüzden ortaya koyduğumuz modele ilgi gösteren bir elin parmaklarından daha az bütün yatırımcılarımızı ben tekrar nükleer güç santrallerinin yapımı için davet ediyorum.''

"TÜRK PAZARI İLE UZUN YILLARDIR İLGİLENİYORUZ"

Toplantıda imza töreni öncesi proje hakkında bilgi veren Kanadalı şirket Candu'nun Başkan Yardımcısı Ala Alizadeh da şunları söyledi:

''Türk pazarı ile uzun yıllardır ilgileniyorduk. Teknolojimizi Türkiye'de kullanabileceğimiz ilk adımı atıyoruz. İnanıyoruz ki işbirliği için doğru uluslararası partnerlerimiz var. Projenin fizibilite çalışmaları yaklaşık 6 ay sürecek ve bu süreç projenin ekonomik, teknik, çevresel ve finansal boyutları üzerinde çalışmamızı sağlayacak. EÜAŞ ve Candu ortak bir ekip oluşturacak ve çalışmaları tamamlayacak. Ardından çalışmalarımızın sonucunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ileteceğiz.''

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Taner Yıldız, gayrimenkul sektörünü değerlendirdi
  • 08.09.2014 13:39

Taner Yıldız, gayrimenkul sektörünü değerlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuş ...

Sinop Nükleer Santrali için süreç başladı
  • 13.01.2018 15:47

Sinop Nükleer Santrali için süreç başladı

Sinop Nükleer Güç Santrali için Çevresel Etki Değerlendirme başvuru dosyası Çevr ...

Ankara'ya 8 milyar dolarlık nükleer gelir!
  • 19.06.2017 11:42

Ankara'ya 8 milyar dolarlık nükleer gelir!

Türkiye'de enerji yatırımları hız kazandı, ASO 1. OSB Başkanı Nedim Durukan geli ...

8 milyar dolarlık fırsat!
  • 30.09.2016 08:38

8 milyar dolarlık fırsat!

8 Milyar dolarlık iş fırsatı ile Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesi Sino ...

Tv'ye 6 saat, internete 3 saat, kitaba sadece 1 dakika…
  • 02.05.2015 15:58

Tv'ye 6 saat, internete 3 saat, kitaba sadece 1 dakika…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tarihi Kayseri Lisesi’ndeki mezun ...

Doğalgaza zam mı geliyor?
  • 28.04.2015 09:40

Doğalgaza zam mı geliyor?

Bakan Taner Yıldız, son dönemde dolar kurundaki artışa rağmen doğalgaza zam yapm ...