maritbet girişmaritbet
Silivri'inin gayrimenkul değeri nasıl bir gelecek vaat ediyor

Silivri'inin gayrimenkul değeri nasıl bir gelecek vaat ediyor

TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Uzmanı Birol Kale, İstanbul'un gelişin aksı üzerinde ve uzak lokasyon olarak tabir edilen Silivri'iyi mercek altına aldı

İstanbul iline bağlı ve il merkezinin yaklaşık 70 km batısında, Marmara Denizi sahilinde konumlanmaktadır. İlçe tarım arazileriyle birlikte İstanbulun en büyük ilçelerinden biri olup, 860 km² yüz ölçümüne sahiptir. Doğusunda Büyükçekmece, kuzeyinde Çatalca,batısında Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçeleri ve güneyinde Marmara Denizi bulunmaktadır. Bugün ilçe merkezi Muratçeşme'nin 1 km doğusundan başlayarak Alipaşa'ya kadar uzanmaktadır. İstanbul'un batı kesiminde yer alan ilçe toprakları, güneye doğru yüksekliği azalan alçak bir plato görünümündedir. 2012 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre toplam nüfusu 144.781 olan Silivri'nin 19 köyü ve 7 beldesi bulunmaktadır. Silivri'de nüfus yoğunluğu Türkiye'ye oranla yüksek olmakla birlikte İstanbul'la karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. İstanbul'da nüfus hızlı göçün de etkisiyle düzenli olarak artarken, Silivri'de nüfus artışı 1985 yılına dek düşük bir oranda kalmıştır. Sonraki dönemlerde ise Silivri nüfusu sağlıksız bir biçimde yüksek oranlarda artmış ve 1990-1995 yılları arasında yaklaşık %157'ye kadar erişmiştir. Silivri'nin merkezi göç almasına ve nüfusunun hızla artmasına karşın ilçe geleneksel kır-kent nüfus yapısını tamamen yitirmemiştir. Kırsal alanlarda yaşayanların oranın yüksekliği tarımın ilçe ekonomisindeki ağırlığının ve Silivri'nin henüz sanayi bölgesine dönüşmemesinin bir sonucudur. Gelişmiş ulaşım yapısı ve büyük merkezlere yakınlık kırsal alandan kentsel alana göçü engelleyen en önemli faktör olmaktadır. Ancak arazi fiyatlarının çok hızlı yükselmesi, kırsal alandaki nüfusun mülkünü satarak geleneksel yaşam biçimlerini terk etme eğilimini arttırmaktadır.

Silivri'nin İstanbul'a yakınlığı ve Avrupa'dan karayoluyla gelen turistin, denizi ilk defa Silivri'de görmesi, İstanbul'un giriş kapısı olması, sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri dikkate alındığında turizm konusunda önemli potansiyele sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca Silivri, İstanbul'un diğer yerleşim merkezlerine göre sanayinin getirdiği olumsuzluklardan etkilenmeyen ender yörelerdendir. Silivri 45 km uzunluğunda sahil şeridine sahiptir. Sahil şeridinin bazı alanlarında oluşturulan park ve gezi yerleri ile ilçeye gelen misafirlere dinlenme ve eğlenme imkanı sağlamaktadır. Deniz sporları yapma olanağı yanında, köyler arası yollarda ve kırsal alanlarda otomobil, motor ve bisiklet yarışı yapılabilmektedir.
 
Markalı konutlar
Bölgedeki nitelikli konut projeleri arasında Biblos Koru Su Evleri, Selimpaşa Emlak Konutları, Violet Villaları, Silivri Saray Evleri, Gümüşyaka Villaları, Star Life Silivri, Sealybria ve Florida Sunset Villaları gibi projeler sayılabilir. Silivri ilçesinde markalı konut projelerinde konut fiyatlarının 1.500 ile 3.000 TL/m² arasında değişim gösterdiği görülmektedir.

Ulaşım
Silivri önemli karayollarının üzerinde bulunmanın yanında Türkiye'nin en büyük ticaret ve sanayi merkezlerinin girişinde olmanın avantajına sahiptir. Çevredeki büyük yerleşim ve sanayi merkezlerine modern otoyollarla bağlantılıdır.
 
Demiryolu ve denizyolu ulaşımından yeterince yararlanmamasına karşın, Silivri gelecekte bu üstünlüklerinden yararlanabilecek önemli bir merkez olma konumundadır. Bu coğrafi konum Silivri'ye ayrıcalık yaratmaktadır. Sirkeci-Çerkezköy demiryolu hattı üzerinden Silivri'nin Kurfallı, Çayırdere ve K. Sinekli köylerinde bulunan üç istasyon İstanbul ve Edirne yönüne yük ve yolcu ulaşımı sağlamaktadır
 
Silivri Türkiye'de karayolu, demiryolu ve denizyolu alt yapısından yararlanabilecek ulaşım ağına sahip ender merkezlerden birisi konumundadır. Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan (E-5) D-100 ve TEM(E-6) karayollarının üzerinde bulunması yanında Türkiye'nin en büyük ticaret merkezi İstanbul ve Kocaeli yarımadasının giriş noktası olma avantajlarına sahiptir.

Birol Kale/TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Uzmanı 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...