maritbet girişmaritbet
'Sektörde balon yok, aksine sağlıklı büyüme var!'

'Sektörde balon yok, aksine sağlıklı büyüme var!'

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut sektöründe "balon" olmadığını belirterek "Bilakis çok sağlıklı gelişen bir piyasa var" dedi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Sürdürülebilir Şehirler ve Binalar" temasıyla gerçekleştirilen "4. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi"nde yaptığı konuşmada, deprem riski taşıyan 6-7 bin konutun yenilenmesini beklediklerini ancak kanunun çalışılmaz hale getirilmesi nedeniyle başarılı olunmadığını söyledi. 

Geçen 18 yılda gelinen yolun yeterli olmadığını belirten Durbakayım, "Bundan sonra 6 milyon evin deprem riskinden kurtulur hale gelmesini umut ediyorum. İnşallah bizi, tedbirlerimizi almadan böyle bir deprem yakalamaz. Yoksa sonu hüsran olur. İstanbul depreminin yaralarını Anadolu'nun sarması zor. Deprem bizim birinci önceliğimiz olmalı." diye konuştu.

Türkiye'de 2012 yılında 6306 sayılı kanunla başlayan kentsel dönüşüm sürecine işaret eden Durbakayım, şunları kaydetti:

"Hukukçusu, bürokratı, halkı, 6306 sayılı yasayı rahat bırakalım ve evleri yenileyelim. Vatandaş 30-40 yıl aynı konutta oturmuş. Burası riskli bina ilan edildikten sonra yıkılmaması için hisse davası açıyor. Ayrıca, vatandaş konut hissesinin küçük bir kısmını tebligat yapılmaması için yurt dışına satıyor. Tebligat yapamıyorsunuz, aylar sürüyor. Kanunların bu kadar inceliklere girmesi mümkün değil. Deprem gerçeğiyle yüz yüze olduğumuz bir dönemde artık bunu yapmayalım."

Durbakayım, konut sektörünün 2 milyonun üzerinde istihdam sağladığını, istihdam seferberliğinde yüzde 5 beklenti olsa da sektördeki istihdamın yüzde 10'ların üzerinde artacağını söyledi. 

"Sektöre gözümüz gibi bakıp gerekeni yapmamız lazım"

Nazmi Durbakayım, Türkiye'de konut sektörü için zaman zaman "balon" oluştuğu nitelendirmesi yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bir sektörde talepten daha az arz olursa karaborsa olur. Bizim sektörümüzde de talebin üzerinde bir arz olacak ki karaborsa olmasın. İsteyen istediği lokasyonda konutunu alabilsin. Günümüzdeki durum bu. Sektörde bir balon yok. Bilakis çok sağlıklı gelişen bir piyasa var. Devlet teşvik için elinden geleni yapıyor. Bizim de sektöre gözümüz gibi bakıp gerekeni yapmamız lazım." 

Durbakayım, İstanbul'un Kadıköy ilçesiyle ilgili 15 kat sınırlaması bulunduğuna işaret ederek, "Hepimizin bahçeli evlerde oturma arzusu muhakkak ki var ancak metropollerde bu imkân pek fazla sağlanamıyor. Bu bakımdan kat yüksekliklerinde de bilhassa Anadolu yakasında bölümler şeklinde değerlendirme yapılmalı. 4 bölümde değerlendirilmeli. Hepsine aynı yükseklik koyulduğunda mevcuttaki binaların yenilenmesi mümkün değil." ifadelerini kullandı.

"Dönüşümü binalardan ibaret görmüyoruz"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da kentsel dönüşüm denildiğinde deprem odaklı bir anlayışın ötesine geçip tarih ve strateji odaklı bir dönüşüm anlayışına sahip olunması gerektiğini belirterek, "İnsanların işini ve hayatını kolaylaştıracak bir noktada planların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Dönüşümü binalardan ibaret görmüyoruz." dedi.

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise 1959'larda Haliç ve çevresinin sanayi alanı olarak belirlendiğini, sanayinin kurulmasının ardından bu alanda çalışanların yakın yerde konut oluşturma çabasıyla bölgede gecekondulaşmanın oluştuğunu söyledi. 

Böylece bugünün ihtiyaçlarına cevap vermeyen bir oluşumun gerçekleştiğini ifade eden Kılıç, "Göreve geldiğimizde Kağıthane'nin şehrin uzağında olduğu ve gecekondulaşmış algısı vardı. İlk önce Kağıthane şehir merkezinde anlayışı oluşturduk. İkinci olarak antik devirden bu yana Kağıthane'nin yerleşim merkezi olduğunu göstermemiz için tarihi yapılarımızı restore ettik ve kullanmaya başladık. Kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalarının hızla devam edeceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...