maritbet girişmaritbet
Şehirlerin duvarlarını sanat eserine dönüştürüyor

Şehirlerin duvarlarını sanat eserine dönüştürüyor

İstanbul, Bursa, Eskişehir, Ankara ve Yalova'da çeşitli mekanların duvarlarına resimler çizen Salih Cengiz, buraları adeta sanat eserine dönüştürüyor.

Ülkenin değişik kentlerindeki cadde, sokak ve trafo direklerini fırçası ile sanat eserine dönüştüren Salih Cengiz, Yalova'da yaklaşık 900 metrekarelik istinat duvarına, kentin tarihi ve doğal güzelliklerini aktardı. 

Resim sanatı ile 43 yıldır ilgilenen 60 yaşındaki Cengiz, bu alanda akademik eğitimi olmadığını belirterek, basın dünyasının eski mekanı "Babıali"de kendisini geliştirdiğini söyledi.

Resim çizmeye küçükten merak sardığını ve 1973'te yerleştiği İstanbul'da usta çırak ilişkisiyle ilerleme kaydettiğini anlatan Cengiz, uzun süre fırçalarını yıkadığı ustalara çıraklık yaptığını kaydetti.

salih cengiz

O günlerden bu yana resim çizmenin hayatının bir parçası haline geldiğini vurgulayan Cengiz, 14 kişisel sergi açtığını, 6'sı yurt dışında 30'dan fazla karma sergiye katıldığını aktardı.

1981'de ilk profesyonel duvar resmini Muğla'da yaptığını ifade eden Cengiz, "Daha sonra, İstanbul'un değişik semtlerinde, Bursa, Eskişehir, Ankara'da çeşitli mekanların duvarlarına resim yaptım. 10 yıldır da Yalova ve çevresinde trafo binalarına resim yapıyorum. Yurdun çeşitli yerlerine hatta yurt dışından da bana ulaşanlar oluyor. Oralarda da duvar resmi yapıyorum." dedi.

En uzun ve geniş alandaki çalışması Yalova'da oldu

Cadde, sokak ve trafoları fırçasıyla renklendiren Cengiz, en uzun ve geniş alan çalışmasını Yalova'da gerçekleştirdiğini söyledi.

Cengiz, Yalova Belediyesinin, çevre düzenlemesi yapılan Dörtyol'daki köprülü kavşağın istinat duvarına görsellik katılması amacıyla kendisi ile irtibat kurduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ben de 3 farklı tasarım sundum. İki boyutlu bir çalışma yapmak istedim. Yalova'nın tarihi ve doğal güzelliğe sahip 34 mekanını sembolize eden kenti tanıtan resimleri buraya aktardım. Bir de özellikle üzerinde durduğum Atatürk'ün dünyaya çevrecilik dersi verdiği bir ağacın dalını kesmemek için yürüttüğü Yürüyen Köşk'ten iki tane yaptım bu duvara. Bunu özellikle zevkle çalıştım. 234 metre uzunluğunda yaklaşık 900 metrekare alana 60 günde yoğun bir çalışmayla resimleri aktardım. Araştırmalarıma göre kayıtlara giren bu uzunlukta, bu büyüklükte bir resim yok. Sanat hayatımdaki en önemli işlerden biridir."

Üzerinin karalanması üzüyor

Resim yapmanın bir yaşam tarzı olduğunu dile getiren Cengiz, "Yaşım 60, resimden bıkma gibi bir durumum yok. Bu işi para kazanma maksadıyla yapmıyorum. Kendimi rehabilite etmek amacındayım. Burada imzamın olması beni mutlu ediyor. Çok zevkli bir iş. Parayla ilgili bir sıkıntım yok. Tamamen sanat için yapıyorum." ifadesini kullandı.

Duvar resimlerinin bazı kişiler tarafından karalandığını ve bundan son derece üzüntü duyduğunu anlatan Cengiz, "Bazı insanlar yaptığım bu resimlerin üzerine spreyle yazı yazıyorlar, çiziyorlar ya da gelip afiş yapıştırıyorlar. Onlara seslenmek istiyorum, bu resimleri yapıyorum çok geçmeden bakıyorum ki üstünü karalamışlar. Oysa başka ülkelerde böyle bir şey olmuyor. Çanakkale'de 15 yıl önce bir duvara resim yapmıştım halen pırıl pırıl duruyor. 60 yaşındaki bir adamın emeklerine yazık oluyor." diye konuştu.

"Duvar resmi belli bir tecrübeyi gerektirir"

Cengiz, duvar resimlerinin, tuvale yapılanlara göre daha zor olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Duvar resmi belli bir tecrübeyi gerektirir. Yükseğe çıkıyorsunuz merdiven veya iskele üzerinde resim yapıyorsunuz. İndiğinizde o resim bitmiş olmalı. Yani tuvali önünüze koyup da böyle uzaktan yakından bakma şansınız yok. Tuval resmi yapmaktan ya da kağıt üzerinde yapılan resimlerden çok daha zordur. Duvar resimleri konusunda da iddialıyım. Duvar resimlerinin hem çevreye hem de kentin güzelleşmesine çok büyük katkısı var. Çocuklara, gençlere sanatı sevdirmenin ayrı bir yoludur. Özellikle İspanya'da duvar resimleri çok revaçta. Yavaş yavaş ülkemizde de bu uygulama başladı. Baktığınızda o gri kurşuni renkler ya da üzerinde yazılmış, çizilmiş ve görüntü kirliliği oluşturulan bir trafo binasını sanatsal bir şekilde rengarenk boyadığımız zaman kentin kirli görüntüsünü kapatıp görsel katıyorsunuz."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Şehirlerin duvarlarını sanat eserine dönüştürüyor
  • 06.11.2016 11:40

Şehirlerin duvarlarını sanat eserine dönüştürüyor

İstanbul, Bursa, Eskişehir, Ankara ve Yalova'da çeşitli mekanların duvarlarına r ...